Linkuri accesibilitate

Discuții serbo-kosovare sub egida UE


Mitrovica în ajunul discuțiilor de la Bruxelles
Mitrovica în ajunul discuțiilor de la Bruxelles

La Priștina se speră că, odată începute, negocierile vor determina Serbia să recunoască declaraţia de independenţă.

La Bruxelles au început primele negocieri directe între Serbia şi fosta sa regiune Kosovo, care şi-a proclamat unilateral independenţa în 2008. Simplul fapt că cele două părţi îşi vorbesc este un succes al diplomaţiei europene.

Scopul principal al discuţiilor este să rezolve o serie de chestiuni practice, care să uşureze viaţa oamenilor, a declarat una din purtătoarele de cuvânt ale şefei diplomaţiei europene. Dialogul sîrbo-kosovar ar putea fi în avantajul tuturor ţărilor din Balcanii de vest, s-a mai precizat la Bruxelles, aducându-le mai aproape de standardele europene şi de Uniunea Europeană.

Discuţiile, dacă este după voinţa Serbiei, nu vor atinge deloc problema independenţei regiunii Kosovo – independenţă recunoscută de Statele Unite şi demajoritatea ţărilor din Uniunea Europeană dar nu de România, de exemplu. În Kosovo sunt însă oficiali care speră că odată începute, negocierile vor determina Serbia să recunoască declaraţia de independenţă.

Premierul Hashim Thaci se declara ieri convins că discuţiile de la Bruxelles se vor încheia cu recunoaşterea reciprocă a celor două ţări. Nu vă aşteptaţi la miracole, avertiza pe de altă parte tot ieri negociatorul şef al Serbiei, Borko Stefanovic care a precizat că discuţiile vor încerca numai să rezolve probleme punctuale. Probleme legate de schimburile comerciale, de controlul graniţelor sau de stabilire a drepturilor de proprietate.

O problemă mare pentru kosovari este că nu au un sistem propriu de telefoane, motiv pentru care nu pot primi un cod de ţară. Numerele de înregistrare a maşinilor sunt de asemeni o problemă: pe partea sârbă, maşinile sau camioanele cu numere kosovoare sunt mereu oprite, controlate, amendate. Mai complicat este că Serbia nu recunoaşte documentele emise de Priştina – aşa că pentru a călători în vest, kosovarii trebuie să facă un detur prin Albania şi Muntenegru. Ar putea să ceară un paşaport sârbesc dar pentru asta au nevoie de un certificat de naştere, iar Serbia a luat din Kosovo toate arhivele. Aşa că certificatul de naştere este acum în Serbia, unde kosovarul nu poate intra, pentru că are documente de identitate emise de Priştina.

Pe de altă parte Serbia insistă ca la Bruxelles să se vorbească şi de prolema sârbilor rămași în Kosovo sau al celor care s-au refugiat dar vor acum să se întoarcă acasă.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG