Linkuri accesibilitate

Moldova: „o sursă de inspirație pentru regiune”


Vicepreședintele Joe Biden la sosirea la Helsinki
Vicepreședintele Joe Biden la sosirea la Helsinki

Statele Unite sunt ferm hotărîte să sprijine găsirea unei soluţii conflictului îngheţat din regiunea transnistreană.


Vicepreşedintele american Joseph Biden şi-a început turneul european in Finlanda, după care va merge la Moscova şi, pe 11 martie, se va afla la Chisinau. Vizita cuprinde aşadar, o ţara a Alianţei Nord Atlantice, Finlanda şi o ţara cu declarate aspiraţii europene, Moldova cît şi o a treia, Rusia, cu care Statele Unite sunt în proces de extindere a relaţiilor. O corespondenţă de la Washington, semnată de Heather Maher este rezumată de Oana Serafim.

Turneul diplomatic al vicepreședintelui american Joe Biden
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:19 0:00
Link direct


Vicepreşedintele american se află de ieri la Helsinki şi va avea astazi convorbiri cu preşedinta Tarja Halonen şi cu premierul Mari Kiviniemi. Subiectele aflate pe agendă cuprind chestiuni de securitate regionala, războiul din Afganistan, unde Finlanda are 200 de militari în operaţiunile internaţionale, probleme ale Uniunii Europene şi ecologice.

La Moscova, unde vicepreşedintele Biden va sta miercuri si joi, sunt planificate întîlniri cu comunitatea oamenilor de afaceri, un dineu de preşedintele Dmitri Medvedev, convorbiri cu premierul Putin şi întilniri cu reprezentanţi opoziţiei si ai societăţii civile.

Vineri dimineaţa, la Chisinau, Joe Biden va avea întîlniri cu preşedintele interimar Marian Lupu şi cu premierul Vlad Filat şi va ţine un discurs în care Statele Unite îşi vor arăta sprijinul pentru politica reformatoare a autorităţilor moldovene din ultimii doi ani. Vizita vicepreşedintelui Biden la Chişinău răspunde invitaţiei lansate de premierul Filat în ianuarie 2010, cînd acesta a fost la Washington. Consilierul pentru securitate naţionala al vicepreşedintelui Biden, Tony Blinken vorbeşte despre o dimensiune simbolică a vizitei:

„Vizita are loc în contextul în care Moldova aniversează 20 de ani de independenţă anul acesta şi al eforturilor susţinute pentru a construi o societate democratică şi o economie de piaţă, ceea ce a făcut ca Moldova să reprezinte o sursă de inspiraţie pentru regiune.”

Tony Blinken a lăudat decizia Alianţei pentru Integrare Europeană de a-şi asuma „reforme dificile” şi Statele Unite sprijină şi susţin guvernul de la Chişinău pentru a le şi aduce la bun sfîrşit. In declaraţii făcute corespondentei Europei Libere la Washington, consilierul pe probleme de securitate naţională al vicepreşedintelui Joseph Biden a spus şi că Statele Unite sunt ferm hotărîte să sprijine găsirea unei soluţii conflictului îngheţat din regiunea transnistreană, soluţie care să „respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Moldovei”.

Desigur, partea cea mai importanta a vizitei vicepreşedintelui Biden în regiune se va desfăşura la Moscova unde pe agenda sunt subiecte precum cele de securitate, colaborarea din Afganistan, Iran şi Coreea de Nord, dar si o revedere a rezultatelor de pînă acum a politicii de „resetare” a relaţiilor Washington-Moscova. In afară de aceste subiecte, Rusia este interesata de sprijinul american pentru a putea adera la Organizaţia Mondială a Comerţului - din care fac parte şi Moldova dar şi Georgia.

Autorităţile de la Tbilisi au spus în repetate rînduri că vor opune veto aderării Rusiei din cauza nerespectării prevederilor acordului de încetare a focului din 2008, după războiul ruso-georgian încheiat cu recunoaşterea independenţei de către Rusia a independenţei provinciilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud. In baza acordului negociat atunci de preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy, din partea Uniunii Europene, Rusia trebuia să îşi retragă trupele pe poziţiile de dinainte de declanşarea acţiunilor militare şi să permită reîntoarcerea refugiaţilor interni - ceea ce nu s-a întîmplat.

Casa Albă vorbeşte, în ceea ce priveşte acest subiect, despre o problema „bilaterală” între Rusia şi Georgia şi care ar trebui să fie rezolvată între cele două ţări. Statele Unite subliniază însă sprijinul lor pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei.

In relaţia cu Rusia, Casa Albă vorbeşte despre o politică a „ căii duble”, adică, întărind colaborarea în domeniile de interes comun – printre care şi cel economic şi cel legat de lupta împotriva terorismului internaţional – şi acceptînd că există subiecte în care opiniile Moscovei şi ale Washingtonului sunt diametral diferite, precum cel georgian sau cel legat de situaţia societăţii civile din Rusia.

Consilierul Casei Albe pe probleme ruseşti şi euro asiatice, Michael McFaul crede că aceasta abordare este necesară , pragmatică şi eficientă.

Imediat după convorbirile cu premierul Vladimir Putin vicepreşedintele american se va întîlni cu opoziţia şi cu reprezentanţi ai societăţii civile, tocmai pentru a sublinia această deschidere către susţinerea democraţiei şi a domniei legii in Rusia.
Desigur, spune Michael McFaul, la Moscova nu va fi ocolit nici subiectul scutului defensiv american din Europa, subiect asupra căruia, din nou, Moscova si Washingtonul au viziuni diferite.
XS
SM
MD
LG