Linkuri accesibilitate

Jacques Chirac pe banca acuzaților într-un proces de corupție


Jacques Chirac înaintea debutului procesului de la Paris
Jacques Chirac înaintea debutului procesului de la Paris

Fostului primar al Parisului i se impută că ar fi creat funcții municipale fictive pentru a-și finanța propriul partid.

La Paris a început astăzi procesul fostului preşedinte Jacques Chirac, acuzat de deturnarea banilor publici către partidul său pe când fusese primar al capitalei franceze la începutul anilor 1990.

Este prima dată în Franţa de după cel de-al război mondial când este judecat un fost preşedinte. Un asemenea caz nu a mai existat de la procesul mareșalului Philippe Petain, care condusese regimul colaboraţionist din perioada ocupaţiei naziste.

Dacă este găsit vinovat, Jacques Chirac riscă până la 10 ani de închisoare şi o amendă de 150 de mii de euro. Dar mai multe elemente ale procesului sugerează că acesta nu se va încheia cu o condamnare severă, inclusiv din cauza vârstei fostului preşedinte – 78 de ani şi a popularităţii de care se bucură încă.

Presa franceză a speculat că Chirac ar fi bolnav şi că nu ar putea rezista procesului. În ianuarie, fostul preşedinte a dezminţit însă aceste zvonuri. Într-o apariţie la televiziunea franceză, Chirac a spus că se simte foarte bine şi le doreşte şi altora să fie la fel de sănătoşi.

Duminică, fostul preşedinte a repetat că se simte bine, iar soţia sa a spus că zvonurile că fostul preşedinte ar suferi de maladia Alzheimer sunt minciuni.

Jacques Chirac, care s-a bucurat de imunitate în perioada mandatului prezidenţial, între 1995 şi 2007, a fost vizat la început în două dosare diferite care se referă la deturnarea de fonduri din bugetul municipal al Parisului pe când era primar.

El este acuzat că s-ar fi aflat la originea unei scheme prin care banii municipalităţii erau folosiţi pentru a-i plăti pe activiştii propriului partid şi că, în acest scop, la primăria Parisului ar fost create mai multe funcţii publice fictive. Cele două dosare au fost comasate în unul singur, iar împreună cu fostul preşedinte sunt judecate încă 9 persoane.

Chirac dezminte că ar fi comis vreo ilegalitate şi insistă că cheltuielile imputate fuseseră aprobate de consiliul municipal iar presupusele funcţii fictive au fost legitime şi în folosul Parisului.

Printr-o înţelegere cu primăria anul trecut, Chirac şi partidul său au restituit totuşi bugetului local 2,2 milioane de euro. Ca rezultat, primăria a renunţat la acuzaţiile împotriva fostului preşedinte şi s-a retras din proces.

Iar printr-o contestaţie de ultim moment împotriva comasării dosarelor, contestaţie depusă de un fost consilier al lui Chirac, procesul poate fi amânat cu luni de zile. Avocatul unui alt inculpat spune că judecata nu poate avea loc pentru că faptele incriminate de acuzare s-au prescris. În afară de aceasta, până şi procurorul Parisului, Jean-Claude Marin a cerut ca dosarul să fie clasat.

Indiferent cum se va încheia procesul, mulţi cred că el afectează imaginea fostului preşedinte şi recentele sale activităţi filantropice.

Procesul lui Chirac poate avea de asemenea repercusiuni asupra succesorului său şi protejatului de odinioară, preşedintele actual al Franţei, Nicolas Sarkozy care încearcă să-şi îmbunătăţească imaginea pe fundalul descreşterii de popularitate înainte de alegerile prezidenţiale de anul viitor.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG