Linkuri accesibilitate

5.03 - Chișinău: Un program american de instruire și acces la Internet la Bălți.


Pe parcursul celor trei luni de activitate a fost oferită instruire şi acces gratuit la Internet pentru 200 de persoane din regiunea de nord a R. Moldova, jurnalişti, jurişti, studenţi, funcţionari publici, etc.


5 martie 2001

Ora Moldovei.

Un program american de instruire și acces la internet la Bălți.

Dan Ionescu: Universul mediilor de informare, şi nu numai acesta, a devenit de neconceput în ziua de astăzi fără accesul la Internet. Despre felul cum funcţionează în acest sens la Bălţi un program finanţat de Statele Unite vă informează corespondentul nostru Vitalie Cazacu.

Astăzi se împlinesc exact trei luni de când şi-a început activitatea branşa Bălţi a Programului de instruire şi acces la Internet al IATP, finanţat de către Biroul pentru cultură şi presă al Departamentului de stat al Statelor Unite ale Americii. Programul este administrat de Consiliul pentru cercetări şi schimburi internaţionale, în comun cu Secţia pentru cultură şi presă a Ambasadei Statelor Unite la Chişinău.

Potrivit lui Igor Mironiuc, coordonator al IATP branşa Bălţi, pe parcursul celor trei luni de activitate a fost oferită instruire şi acces gratuit la Internet pentru 200 de persoane din regiunea de Nord a Republicii Moldova, printre care jurnalişti, jurişti, studenţi, funcţionari publici, etc. Întrebat ce activităţi intenţionează să desfăşoare IATP branşa Bălţi în continuare, Igor Mironiuc a declarat pentru Radio Europa Liberă următoarele: „În viitorul apropiat preconizăm o colaborare cu Primăria municipiului Bălţi şi noi sperăm, că această colaborare va fi destul de fructuoasă în vederea creării paginii WEB al acestei instituţii, în care va fi reflectată activitatea zilnică a Primăriei.

Această pagină va fi consacrată şi aniversării a 580-cea de la prima atestare a municipiului Bălţi în documentele istorice. Această pagină va fi permanent actualizată de către colaboratorii Primăriei, ca informaţia care va fi plasată să fie permanent veridică şi justă. Vor fi instruiţi şi bibliotecarii municipiului Bălţi, deoarece bibliotecile acestui oraş au solicitat un curs de instruire pentru crearea paginilor WEB, în care va fi reflectată informaţia despre activitatea bibliotecilor, ce resurse au ele şi, de asemenea, alte informaţii pe care le pot oferi bibliotecile municipiului Bălţi şi sperăm, că în viitorul apropiat şi ale judeţului.

În decursul următoarelor luni vor fi instruiţi şi profesorii de limbă engleză ai Universităţii de stat „Alecu Ruso” şi în rezultaztul acestei instruiri noi sperăm, că fiecare profesor, care va trece cursurile la IAPT Bălţi, îşi va crea o pagină WEB, în care va plasa informaţia despre ei, despre cursurile pe care le citesc ei, şi alte informaţii utile, pe care le vor putea folosi atât colegii lor din Bălţi, cât şi acei, care utilizează Internetul în scopuri profesionale.”

Se cere de precizat, că pe lângă IATP Bălţi mai funcţionează un centru de resurse pentru absolvenţi, destinat în exclusivitate participanţilor la programele de schimb internaţional, finanţate de Departamentul de stat al Statelor Unite ale Americii. Victor Ţibuleac, coordonator al Centrului de resurse pentru absolvenţii municipiului Bălţi, a comunicat pentru Radio Europa Liberă că Centrul oferă participanţilor la programele de schimb internaţional servicii ce ţin de accesul gratuit la Internet, e-mail, precum şi de realizarea WEB site-urilor personale ale membrilor centrului. În plus, la sugestia acestora, în cadrul Centrului sunt organizate diferite conferinţe şi seminare, care urmăresc promovarea schimburilor de opinii şi de experienţă. Din iniţiativa unui grup de absolvenţi ai programelor de schimb internaţional, un centrul similar cu cel de la Bălţi, a fost lansat acum câţiva ani la Chişinău.

Din Bălţi, Vitalie Cazacu, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG