Linkuri accesibilitate

O provocare pentru blocarea normalizării situaţiei pe Nistru


Eugen Carpov
Eugen Carpov

Vice-premierul Eugen Carpov: „Răspunderea o poartă Forţele de pacificare şi Comisia Unificată de Control.”











Vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov s-a întâlnit astăzi la misiunea OSCE din Chişinău cu ministrul de externe al regimului separatist de la Tiraspol, Vladimir Iastrbceac.

Eugen Carpov: „Incidentul de la Corjova a fost primul pe agenda noastră. Am solicitat ca să fie găsite modalităţi urgente din partea autorităţilor transnistrene pentru a fi eliberate persoanele, care au fost reţinute două zile în urmă.”

Europa Liberă: Care a fost răspunsul Tiraspolului?


Eugen Carpov: „Că ei vor examina, care sunt aceste posibilităţi, menţionând că nu toate modalităţile juridice au fost epuizate din punct de vedere al aşa-numitului cod procesual administrativ.”

Europa Liberă: Care e motivul pentru care au fost arestaţi domnul Miţu şi domnul Coţofan?

Eugen Carpov: „Li s-a incriminat organizarea unui miting nesancţionat şi acţiuni de nesupunere faţă de reprezentanţii miliţiei de acolo. Din punctul nostru de vedere, am adus toate argumentele necesare, menţionând că nu a fost vorba despre un miting. A fost vorba doar despre acţiuni de comemorare, care au avut un caracter strict paşnic. Fără nici o tentă politică din partea celor, care participau la Marşul memoriei, organizat în satul Corjova. Nu a fost perturbată nici ordinea publică, nu a fost perturbată nici măcar circulaţia unităţilor de transport pe drumurile pe care a trecut respectivul marş. Toate învinuirile care au avut loc nu au avut nici un suport şi nici o logică, în general.”

Europa Liberă: Domnule Carpov, cine are acces să discute cu aceşti doi oameni reţinuţi neconstituţional? Doi aleşi ai poporului.


Eugen Carpov: „Au acces reprezentanţii Misiunii OSCE şi observatorii militari, care sunt în zona de securitate.”

Europa Liberă: Cineva i-a vizitat? Ştiu care e starea sănătăţii, psihicul lor?

Eugen Carpov: „Acuma nu ştiu. Nu ştiu dacă i-a vizitat sau nu. Nu ştiu.”

Europa Liberă: De ce nu au intervenit Forţele de menţinere a păcii?


Eugen Carpov: „Acesta este un aspect, pe care l-am abordat în mod special, subliniind faptul, că Forţele de menţinere a păcii au venit la faţa locului doar peste trei ore. Considerăm, că atunci când apar careva suspiciuni la organele de miliţie din regiune, prima acţiune ar trebui să fie informată Comenduirea şi observatorii militari, care sunt în zona de securitate. După care în comun să fie luate deciziile privind acţiunile care trebuiau efectuate. Iar în cazul, care s-a produs două zile în urmă, miliţia a acţionat spontan. A acţionat fără nici un fel de coordonare cu alte instituţii abilitate să ia decizii pentru situaţii care prezintă careva pericol.”

Europa Liberă: Bine, şi cine poartă răspundere?

Eugen Carpov: „Răspunderea o poartă Forţele de pacificare şi Comisia Unificată de Control. În cazul în care se produc asemenea incidente şi Forţele de menţinere a păcii reacţionează cu întârziere, sau nu reacţionează deloc, faptul respectiv ne face să ne gândim la eficienţa Misiunii de pacificare care există şi, de ce nu, la eventualitatea aplicării unor schimbări în mecanismul de pacificare care există acum.”

Europa Liberă: Pe moment, putem înţelege că Guvernul Republicii Moldova nu-şi poate apăra cetăţenii aflaţi în zona de securitate?

Eugen Carpov: „Guvernul, cum aţi menţionat Dumneavoastră, noi depunem eforturi şi facem tot ce e posibil, pentru ca să apărăm aceşti cetăţeni.”

Europa Liberă: Dar, deocamdată, sunteţi neputincioşi.

Eugen Carpov: „Cetăţenii aceştia doi urmează cât mai urgent eliberaţi şi îmi exprim speranţa, că aşa va fi. Procuratura Republicii Moldova a intentat un dosar pe cazul răpirii cetăţenilor şi privării de libertate a acestora. Deci, a fost deschis un dosar, care este administrat de organele constituţionale ale Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Calificaţi ca o provocare acest incident?

Eugen Carpov: „Calificăm ca o provocare şi ca o acţiune cu intenţia de a îndepărta părţile de la un dialog normal. Este o acţiune, care nu contribuie la creşterea încrederii între populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului, ci contribuie la blocarea normalizării situaţiei în jurul conflictului transnistrean.”

Europa Liberă: Şi aceasta se întâmplă, după ce alţi doi cetăţeni, jurnalistul Vardanean şi domnul Cazac, rămân în detenţie.

Eugen Carpov: „Şi aspectul acesta a fost abordat de către noi în şedinţa de astăzi. Am exprimat toată indignarea pentru acţiunile autorităţilor transnistrene. Am solicitat şi pe acest caz acţiuni urgente pentru eliberarea celor doi cetăţeni.”
XS
SM
MD
LG