Linkuri accesibilitate

În scădere de popularitate, guvernul bulgar ia măsuri anti-speculă


Bulgaria - Premier Boiki Borisov,
Bulgaria - Premier Boiki Borisov,

Asociația transportatorilor auto a dat un ultimatum cabinetului să pună un plafon la prețurile carburanților

Guvernul condus de ex-generalul de poliție Boiko Borisov a demarat o ofensivă anti-speculă. Scumpirea carburanților, intențiile societăților de distribuire a energiei electrice de a majora cu 15 procente tarifele, creșterea prețurilor la pâine, uleiuri vegetale și alte produse de primă necesitate, figurează în anchetele sociologice drept factorul numărul unu pentru scăderea popularității centriștilor din partidul GHERB.

După cum a declarat ministrul agriculturii Miroslav Naidenov, campania anti-speculă se va baza pe monitorizarea prețurilor de către un nou organ administrativ și intervenția statului prin Agenția fiscală, Comisia anti-monopol și poliția economică.

Responsabili pentru constituirea și activitatea comisiei anti-speculă sunt ministrul agriculturii, cel al energeticii, cel al transporturilor și cel de interne.

Vor fi urmărite relațiile contractuale de la producător la comerciant. Producătorii care realizează profituri de peste 100 de procente vor fi controlați „la sânge”.

În agricultura de pildă statul investește echivalentul a 1 miliard de euro pe an, a spus Miroslav Naidenov. Noi trebuie să știm unde se duc acești bani. Ministrul recunoaște că există o tendință generală în plan internațional de creștere a prețurilor la alimentele de bază. În Bulgaria însă mulți încearcă să pescuiască în aceste ape tulburi.

Măsurile anti-speculă au devenit actuale după ce un studiu, elaborat de experți ai organizației „Societatea deschisă” a stabilit că pentru 80 la sută din cei chestionați scumpirea produselor alimentare reprezintă răul cel mai mare posibil.

Asociația transportatorilor auto a dat un ultimatum cabinetului să pună, pînă la mijlocul lui martie, un plafon la prețurile carburanților. În caz contrar va urma un protest național. Producătorii de produse alimentare au cerut reducerea la jumătate a TVA-ului. Patronatul însă a avertizat că orice încercare de a fi controlate prețurile contravine regulamentelor europene.
XS
SM
MD
LG