Linkuri accesibilitate

Un CD nou și două muziciene de excepție


Berlin Classics lansează „Romanian Rhapsody”, un nou CD al pianistei Mihaela Ursuleasa.


Atunci cînd două tinere celebrități ale muzicii clasice, amîndouă românce, dar una din R. Moldova, cealaltă din România, își dau mîna, succesul nu poate fi decît garantat, iar ideile muzicale, și de promovare a culturii țării lor, apropiate. Este cazul violonistei Patricia Kopatcinskaia și al pianistei Mihaela Ursuleasa, despre care vă vorbește Victor Eskenasy:


Și Patricia și Mihaela fac parte din prima generație de muzicieni din estul Europei născută pentru a trăi în libertate, ambele educate în Occident, la Conservatorul din Viena, lipsite de orice urmă a acelei inhibări și dificultăți de adaptare ce a fost proprie mai vechilor generații de muzicieni români ajunși în diasporă.

Atît Patricia Kopatcinskaia cît și Mihaela Ursuleasa sînt astăzi, pe drumul maturității muzicale și spirituale, exemplare muziciene, cu o tehnică strălucitoare, cu o permanentă curiozitate intelectuală, cu o poftă înăscută, și eliberată totodată de orice chingi ale originii lor, s-ar putea spune, o poftă de a traversa toate spațiile și genurile muzicale, de la interpretările clasice beethoveniene, la cele mai moderne compoziții ale timpului nostru.
Patricia Kopatchiskaia


Eliberate, libere dar, spre uimirea unora din țările lor de origine, rămase atașate strîns locurilor de baștină și mediului în care și-au dezvoltat talentele precoce. Și nu este de mirare că Patricia Kopatcinskaja și Mihaela Ursuleasa, alături de o altă tînără originală, violoncelista Sol Gabetta dau concerte împreună în săli prestigioase, cum este de exemplu Musikverein la Viena.

Nu este de mirare, în același context, faptul că amîndouă publică în Occident discuri - acasă la ele nimeni gîndindu-se să le promoveze pe disc - exprimînd nostalgia și atașamentul față de Moldova, respectiv România, cu programe de muzică avîndu-l în centru pe George Enescu, alături de transilvănenii György Kurtag și György Ligeti și de Grigoraș Dinicu (în cazul Patriciei), alături de Paul Constantinescu și Béla Bartok (în cazul Mihaelei).

Mihaela Ursuleasa
Și, din nou, nu este de mirare că discurile cele mai recente ale celor două tinere interprete poartă, practic, denumiri similare, Rapsodia (în cazul Patriciei), Rapsodia română, cum se intitulează ultimul disc al Mihaelei Ursuleasa, lansat zilele acestea de casa germană Berlin Classics. Iar amîndouă prietenele au ales să-și exprime sentimentele ce le leagă de țările lor, în notele ce însoțesc CD-urile.

Mihaela Ursuleasa scrie în livretul discului Berlin Classics că programul ei se întoarce la rădăcinile ei muzicale, explicînd și că părinții ei s-au cunoscut prin intermediul muzicii și că întreaga viață au făcut muzică împreună, mama solistă vocală, tatăl acordeonist și pianist de jazz. I-a ascultat, așa cum a făcut-o și Patricia în R. Moldova, „cîntînd muzică populară și jazz; și, foarte timpuriu, am început să practic eu însuși muzica clasică”. „Prin prezenta selecție muzicală [...] îmi doresc să prezint marea artă a țării mele natale, în care muzica folclorică este încă palpabilă”.


Și nu este greu pentru nici un ascultător, fie el și occidental, al acestui nou și încîntător disc să o constate, în partitura pentru pian a primei Rapsodii enesciene sau în Suita pentru pian de Paul Constantinescu. Un disc, „Rapsodia română”, vă reamintesc, apărut la casa Berlin Classics.

*Mihaela Ursuleasa - Romanian Rhapsody, Enescu, Constantinescu, Schubert, Bartok (feat. Gilles Apap) - Berlin Classics 0016642BC DDD (2011) 64:35

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG