Linkuri accesibilitate

Statele Unite: „Gaddafi și-a pierdut legitimitatea și trebuie să plece”


Imagine de la summitul G8 de la L'Aquila în iulie 2009
Imagine de la summitul G8 de la L'Aquila în iulie 2009

Opțiunile luate în considerare includ măsuri militare și asistență umanitară.



Presedintele Statelor Unite, Barack Obama si-a reinoit apelul la liderul libian, Muammar Qaddafi sa renunte la putere. Care ar fi optiunile pe care le are in vedere Obama, daca dictatorul de la Tripoli decide sa nu o faca? - Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Presedintele Obama a spus ca a autorizat armata americana sa analizeze toate optiunile posibile, ca raspuns la actele de violenta din Libia. „Vom continua sa trimitem un mesaj clar: violenta trebuie oprita” – a spus presedintele, la conferinta de presa cu omologul sau mexican, Felipe Calderon. „Gaddafi, a continuat Obama, si-a pierdut legitimitatea si trebuie sa plece”.

Presedintele a adaugat ca a ordonat Pentagonului sa ajute la evacuarea egiptenilor care sint blocati in Tunisia, dupa ce s-au refugiat din Libia. Presedintele a permis de asemenea inchirierea unor avioane private, pentru a permite evacuarea altor refugiati. Barack Obama si-a exprimat disponibilitatea de a continua sa conlucreze cu comunitatea internationala, daca conflictul continua in Libia – tara cu cele mai mari rezerve de titei din Africa.

Optiunile luate in considerare includ masuri militare si asistenta umanitara. Presedintele a spus ca „Statele Unite trebuie sa fie pregatite sa actioneze rapid daca situatia se deterioreaza si e pe cale sa devina o criza umanitara, care scapa de sub control”. Seful executivului a aratat ca exista pericolul unei confruntari singeroase.

Doua nave ale marinei militare americane, cu 80 de puscasi marini la bord, vor ajunge in preajma Libiei intr-o zi-doua, pentru a facilita ajutorul umanitar. O alta nava, cu 400 de militari americani la bord va fi trimisa. In regiune se afla doua portavioane si un al treilea va pleca curind din localitatea Norfolk, statul Virginia.

Expertul Jeffrey White, de la un think-tank washingtonian spune ca, dupa toate probabilitatile, Libia va fi teatrul unei confruntari indelungate si ca o zona de nonsurvol ar putea sa nu raspunda adecvat nevoilor actuale. Expertul crede ca ambele parti nu au capacitatea ofensiva de a inclina balanta decisiv. In privinta zonei de nonsurvol, ministrul apararii, Robert Gates a explicat in Congres ca aceasta ar presupune distrugerea apararii anti-aeriene libiene, ceea ce este o operatiune majora. China s-a alaturat Rusiei, dind semnale ca s-ar putea opune unei rezolutii ONU care sa autorizeze o astfel de actiune. Agentia mondiala pentru refugiati apreciaza ca pina acum 150 de mii de persoane au parasit Libia, indreptindu-se catre Egipt si Tunisia.
XS
SM
MD
LG