Linkuri accesibilitate

Memorandum UE - Ucraina


Stefan Fule și vice-premierul ucrainean Serhiy Klyuyev
Stefan Fule și vice-premierul ucrainean Serhiy Klyuyev

Asistența financiară UE de 470 de milioane de euro va fi orientată către buna guvernare, statul de drept, implementarea viitorului acord de asociere.

Cel mai important paragraf al memorandumului semnat de Ucraina si Uniunea Europeana se refera la o cifra cu 6 zerouri, mai exact 470 de milioane de euro pe care Kievul ii va primi in urmatorii 3 ani. Ar fi si niste conditii. Intre ele progresele in realizarea unei societati democratice si a reformelor electorale.

Dupa cum avea sa declare Štefan Fule, comisarul european pentru extindere si politica de vecinatate, negocierile care se deruleaza intre Ucraina si UE, sunt concentrate in jurul a doua obiective majore: Acordul de asociere si Acordul largit de comert liber. Potrivit lui Fule, atat Bruxelles-ul cat si Kievul ar vrea sa incheie negocierile celor doua acorduri pana la sfarsitul acestui an.

Confirmand acest obiectiv, Kliuev, vicepremier ucrainian si ministru pentru dezvoltare economica si comert, a reusit sa starneasca zambetul celor prezenti cand a spus : Sunt gata sa vin oricand la Bruxelles pentru a semna asa un memorandum care sa aduca in Ucraina o suma atat de importanta, a spus vicepremierul ucrainian razand. Stiu ca suna ca o gluma, dar orice gluma are un pic de adevar in ea, a continaut el.

Dincolo de agenda economica, de partea Uniunii Europene interesul este balansat catre asa numita agenda democratica, acordul de asociere reflectand un numar de chestiuni care se refera la drepturile omului si libertatile democratice.

Asistenta financiara de 470 de milioane de euro va fi orientata catre buna guvernare, statul de drept, implementarea acordului de asociere si o dezvoltare sustenabila a Ucrainei, a punctat comisarul Fule.

Sa mai spunem ca intre subiectele de discutie s-a aflat si Centrala de la Cernobal. Atat Uniunea Europeana cat si o serie de donatori internationali intentioneaza sa sustina Ucraina sa reabiliteze intreaga zona, distrusa de dezastrul de acum 25 de ani.
XS
SM
MD
LG