Linkuri accesibilitate

Strasbourg: Lupu cere scoaterea RM de sub monitorizarea COE


Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei: "Cred că reforma justiției este punctul principal. Suntem gata să asistăm Moldova în această privință.”

Presedintele interimar al Republicii Moldova s-a aflat astazi la Strasbourg unde a avut o agenda incarcata de intalniri cu oficialitati ai Consiliului Europei. Intre altii, Marian Lupu a discutat despre reformele democratice dar si despre criza politica si eforturile moldovene in perspectiva unei posibile integrari europeane, cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn JAGLAND, Jean-Louis LAURENS, Director General pentru democratie si afaceri politice, Gianni BUQUICCHIO, presedintele Comisiei Venetia si Raphaël ALOMAR, guvernator al Consiliului de conducere al Bancii de Dezvoltare a COE.


Dincolo de cuvintele frumoase si caracterul diplomatic al unei astfel de vizite la nivel inalt, prima efectuata in Occident de actualul detinator al celei mai inalte functii in statul moldovean, presedintele interimar Marian Lupu a venit cu un obiectv cat se poate de concret: promovarea Moldovei din stat aflat sub monitorizarea Consiliul Europei in stat aflat in faza de post monitorizare.

La intoarcerea in tara seful statului va propune un program de actiuni care sa fie aprobat de Parlament in scopul de a avea putere de lege. Portivit lui Marian Lupu, documentul va cuprinde toate actiunile care trebuie intreprinse cu termene clare de realizare si monitorizare a rezultatelor acestora.

Consiliul Europei considera reformele juridice cheia intregii situatii in care se afla Moldova, a declarat in conferinta de presa comuna de la finalul intrevederii, Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei. "Cred ca reforma justitiei este punctul principal. Suntem gata sa asistem Moldova in aceasta privinta avand in vedere importanta iesirii din criza politica, importanta alegerii presedintelui si reorientarea atentiei catre probleme importante ale tarii."a spus Jagland.

Desigur, in stransa legatura cu criza politica a fost intrevederea dintre presedintele interimar moldovean si Gianni Buquicchio, presedintele Comisiei Venetia, cea mai autorizata voce in chestiuni constitutionale din cadrul Consiliului Europei.

Intr-un interviu in exclusivitate pentru Europa Libera, Gianni Buquicchio a spus ca, desi a primit din partea Aliantei pentru Integrare Europeana o schita pentru o noua constitutie, pana cand noul presedinte nu va vi ales, Comisia de la Venetia nu va analiza documentul.

"Prioritatea nu este constitutia. Pana cand criza nu va fi rezolvata, pana cand nu vom avea un nou presedinte si un guvern functional nu vom incepe sa ne gandim la reviziurea constitutiei."a spus Buquicchio care crede ca o noua constitutie nu este singura solutie pentru iesirea din criza politica.
Previous Next

XS
SM
MD
LG