Linkuri accesibilitate

Reticență și presiuni în ideea instituirii unei zone de interdicție a zborurilor în Libia


Senatorul John McCain: „Cred că zilele lui Gaddafi sunt numărate şi ar trebui să facem tot ce ne stă în putinţă să micşorăm numărul lor”.


Oficiali americani au atras atenţia asupra riscurilor diplomatice şi militare ale impunerii unei zone de interdicţie a zborurilor asupra Libiei – idee vehiculată în ultimele zile în Congresul american ca eventual mijloc de a-l împiedica pe Muammar Gaddafi să-şi mai bombardeze adversarii. Ce părere are despre această propunere şeful Pentagonului, aflaţi din relatarea lui Mircea Ţicudean.

„Să spunem lucrurilor pe nume. Dacă vrem zonă de interdicţie a zborurilor, trebuie să începem cu un atac împotriva Libiei pentru distrugerea apărării ei antiaeriene” – a spus ministrul american al apărării Robert Gates aseară, la o audiere în Camera Reprezentanţilor din Congresul Statelor Unite. Pe acelaşi ton prudent, Gates le-a spus legislatorilor americani că pentru bombardarea Libiei e nevoie de mai multe avioane decât poate găzdui un portavion. „Ar fi o operaţiune mare într-o ţară mare” – a avertizat şeful Pentagonului.

Agenţia Reuter scrie că deşi oficialii americani insistă că nu exclud nici o opţiune pentru oprirea vărsării de sânge în Libia, ideea intervenţiei militare nu e populară la Washington, mai ales într-o perioadă când soldaţii americani luptă deja pe două fronturi, în Irak şi în Afganistan. Abia revenită de la Geneva, unde s-a consultat cu aliaţii, secretarul de stat Hillary Clinton a spus ieri în Senatul de la Washington că mai este cale lungă până la luarea unei decizii privind interdicţia zborurilor, insistând că prioritară este acum latura umanitară.

Pe de altă parte, scrie Reuter, Statele Unite au trimis spre Libia nave de război, într-o demonstraţie limpede de forţă. Este vorba de navele de asalt amfibii USS Kearsage şi USS Ponce, care se află deja în Marea Mediterană.

Hillary Clinton a semnalat tot ieri că acţiunile americane în privinţa Libiei sunt dificile şi din punct de vedere politic. Ea a spus că mulţi dintre militanţii Al Qaeda care au fost activi în Afganistan şi apoi în Irak veneau din Libia. Mai exact, din estul Libiei, unde rebelii par să deţină acum controlul.

Unii membri ai Congresului cer însă ca Statele Unite să acţioneze cât mai repede şi cât mai decisiv. Senatorii John McCain şi Joe Lieberman, reveniţi la Washington dintr-un turneu în Orientul Apropiat, au pledat ieri insistent pentru zona de interdicţie a zborurilor. „Cred că zilele lui Gaddafi sunt numărate şi ar trebui să facem tot ce ne stă în putinţă să micşorăm numărul lor, pentru a-i scăpa pe libieni de suferinţă”, a spus McCain.

Între timp, aliaţii europeni ai Statelor Unite au îndemnat însă şi ei la prudenţă. Avertizând că acţiunea militară ar putea atrage mânia arabilor împotriva Europei, ministrul de externe al Franţei, Alain Juppe a insistat că orice iniţiativă de acest fel trebuie aprobată de Naţiunile Unite. „Ar trebui să ne pregătim de război? În contextul actual, nu”, a spus Juppe, răspunzând întrebărilor deputaţilor francezi, la Paris.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG