Linkuri accesibilitate

Raport UNICEF despre situația copiilor în 2010


Raportul arata că adolescenții din Moldova suferă din cauza lipsei părinților, sărăciei şi serviciilor sociale neadaptate la nevoile lor.

“Voi vorbiti de viitor, noi suntem prezentul” este titlul expozitiei de fotografii realizate de niste copii, prezentate in holul Parlamentului. Fotografiile arata problemele reale ale copiilor de astazi, conditiile in care trăiesc si in care invaţă. Odata cu expozitia, organizatia UNICEF a lansat raportul: „Situatia Copiilor Lumii”din acest an.

În timp ce priveam la fotografii am cunoscut-o pe tinăra de 17 ani Lucia Lupu, una dintre participantele la expozitie. Am rugat-o sa-mi descrie imaginea pe care a propus-o ea publicului.

Lucia Lupu: „Aceasta fotografie reprezinta o tinara de 17 ani, care locuieste doar cu mama intr-o casă dărâmată. Ea este foarte complexată si nu are succese la scoala. Colegii o ignoră deseori si o discriminează. Fotografia reprezintă momentul in care ea se pregăteşte să iasă in sat, lucru care il face foarte rar.”

Realitatea din satul Cuhurestii de sus a ajuns la expoziţia din Chisinau prin imaginea prezentată de fotografa Nicoleta Dodu, elevă in clasa a 8-a.

Nicoleta Dodu: „Educatia fizica trebuie sa ne dezvolte fizic, dar uitati-va cum in sala sportivă avem aşa mucegai. Stim cu totii ca mucegaiul e foarte daunator pentru sanatate. Si nu avem nici vestiar. Uitati-va ca hainele in care facem educatia fizica invaţam şi la şcoală. Nu e comond şi nu-i chiar sănătos.”

Directoarea Centrului Media pentru Tineri, Veronica Boboc spune ca tinerii au fotografiat realitatea pe care o vad in fiecare zi: „O sa observati niste fotografii care reprezintă conditiile din scoală, veceurile, conditiile din internat, pentru ca unii participanti vin si din internate. Nu au cautat momente frumoase, cu floricele. Au fotografiat ce cred ei ca ii reprezintă.”

Odată cu fotografiile, UNICEF a lansat raportul Situatia Copiilor Lumii. Vicepresedinta Parlamentului, Liliana Palihovici a declarat că raportul arata ca adolescentii moldoveni au inca grave probleme in ce privește educaţia şi sănătatea lor.

Liliana Palihovici: „Cifrele din raport ne demonstrează ca peste 28 la sută din accidentele si intoxicatiile care s-au produs in 2009 in Republica Moldova sunt accidente de care au suferit copiii, ceea ce ne spune ca politicile statului in domeniul de educare a parintilor de ingrijire a copiilor trebuie consolidate.”

Reprezentanta UNICEF Moldova, Alexandra Yuster spune că aproape 1/3 din adolescente suferă de anemie, lucru grav, aşa cum ar putea fi afectati si viitorii copii ai acestor adolescente. Ea spune ca totusi există diferenţe între situatia generală a copiilor lumii şi situatia copiilor din Moldova.

Alexandra Yuster: „In majoritatea tarilor sarace, fetele adolescente frecventează mai putin scoala decit baietii. În Moldova e invers. Am observat acest lucru si in legatură cu munca in care sunt implicatii copiii, băieţii lucrează mai mult. În rest, nu mai sunt diferenţe. Fetele se confruntă cu riscul violenţei şi sarcinile timpurii.”

Raportul mai arata ca adolescentii din Moldova suferă din cauza lipsei parintilor, sărăciei şi serviciilor sociale neadaptate la nevoile lor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG