Linkuri accesibilitate

Ziua Memoriei (Timpul)


Filat cu cele mai mari șanse de a deveni șef al statului (Komsomolskaia Pravda).


Moldavskie vedomosti” scrie că activiştii locali ai PCRM din Chișinău ar dori ca Igor Dodon să candideze din partea comuniștilor pentru funcția de primar al Capitalei. „Această informație nu a fost însă făcută publică din cauza fruntaşului comunist Mark Tkaciuk, care ar controla toată mass-media PCRM şi ar fi interzis sonorizarea hotărârilor colegiale ale comitetelor raionale de partid, scrie „Moldavskie vedomosti”.

Moldova suverană” publică pe prima pagină un articol critic la adresa judecătorului Curții Constituționale Victor Pușcaș. Articolul apare în contextul în care, cu puțin timp în urmă, presa îl privea ca pe o posibilă candidatură neutră la funcția de șef al statului asupra căreia ar insista PCRM.

Timpul” precizează că astăzi „se împlinesc 19 ani de la declanşarea conflictului armat de pe Nistru în primăvara anului 1992, ziua de 2 martie fiind decretată de Parlament drept Zi a Memoriei”. Cu această ocazie, ieri, ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a decorat 25 de veterani cu Medalia „În slujba Patriei” şi a înmânat, din surse extrabugetare, văduvelor de război câte un ajutor bănesc în valoare de 500 lei, notează „Timpul”.

Timpul” publică şi un editorial de Constantin Tănase în care autorul afirmă că se teme că „ambasadorul R. Moldova la NATO, Mihai Gribincea, va avea unele probleme cu şefii lui de la Chişinău”. Asta după ce „Într-o luare de atitudine, declara că „din păcate, această organizaţie - NATO - este privită cu ochelari sovietici în R. Moldova”. Chiar dacă alianţa de guvernământ se numeşte „pentru integrare europeană”, problema aderării R. Moldova la NATO este una tabu şi nu figurează pe agenda politică a AIE-2”, precizează editorialistul.

Capitala“ afirmă, într-un editorial de Cornel Ciurea despre tensiunile din AIE, că ar fi vorba despre o răzbunare din partea premierului Vlad Filat. Lupu a luat prea multe posturi în urma negocierilor din decembrie şi asta nu putea să nu trezească resentimente“, consideră autorul.

Komsomolskaia Pravda“ îl citeză pe analistul politic Bogdan Țîrdea care afirmă că, reieşind din datele sondajului CBS AXA, premierul Vlad Filat „este candidatura cea mai probabilă pentru funcția de președinte“, după ce l-a întrecut ca popularitate pe liderul comunist Vladimir Voronin. „Dacă poporul ar avea dreptul să aleagă președintele, Filat ar avea cele mai mari șanse să devină șef al statului, crede Ţîrdea.
XS
SM
MD
LG