Linkuri accesibilitate

Consumul de alcool și sănătatea publică


Raport OMS arată că în Europa de Est şi în fosta Uniune Sovietică se bea mult şi cu consecinţe grave asupra sănătăţii consumatorului.

Luna trecută agenţia pentru sănătate a Naţiunilor Unite a publicat un raport despre consumul de alcool la scară globală. Documentul a captat de îndată atenţia publicului moldovean, pentru că din datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii reiese că tocmai în Moldova se bea cel mai mult: de trei ori peste media mondială. Contactaţi de EL, oficialii OMS de la Geneva au refuzat să comenteze întâietatea statistică a Moldovei, precizând că ei nu fac asemenea topuri, dar ne-au vorbit pe larg despre consumul dăunător de alcool mai ales în ţările est-europene.

Raportul OMS despre consumul de alcool arată printre altele că în Europa de Est şi în fosta Uniune Sovietică se bea mult şi cu consecinţe grave asupra sănătăţii consumatorului şi a societăţilor din ţările respective. Evitând să se refere la situaţia specifică dintr-o ţară anume, doctorul Vladimir Poznyak, unul din autorii principali ai raportului OMS, ne-a spus într-un interviu telefonic că abuzul de alcool este un fenomen global, dar atitudinea faţă de el diferă de la o ţară la alta.

Doctorul Poznyak ne-a spus că atitudinea faţă de alcool diferă şi din cauza unor diferenţe culturale: în unele ţări este considerat normal să bei frecvent, chiar în exces, în altele băutorul trebuie să fie mai discret, dar până la urmă efectul asupra sănătăţii este acelaşi, adică de la un punct încolo, devastator.

Din nefericire, ne-a mai spus Poznyak, nu toate ţările au pus la punct sisteme de monitorizare a consumului de alcool şi a impactului acestuia asupra sănătăţii publice. În mod ideal, ne-a spus doctorul Poznyak, autorităţile ar trebui să monitorizeze cât alcool se consumă în ţară, cât de des şi cât de mult beau cetăţenii. Apoi, ar trebui să se uite la efectele abuzului de alcool: la rata deceselor provocate de el, la frecvenţa bolilor specifice, ca ciroza hepatică, la numărul de apeluri la secţiile de urgenţă, provocate de intoxicare cu alcool. Înarmate cu aceste date, autorităţile naţionale ar trebui să adopte apoi politici în domeniul alcoolului, care sunt extrem de importante.

Dintre măsurile care se impun în lupta cu abuzul de alcool, dr. Poznyak a insistat asupra restrângerii reclamei. Cele mai eficiente restricţii, ne-a spus dr. Poznyak, sunt cele care au o bază legislativă. Multe ţări au deja legi privind reclama adresată mai ales tinerilor, De asemenea, sunt restricţii privind locurile unde poate fi amplasată reclama la alcool, iar în cazul televiziunilor ora la care pot fi difuzate asemenea spoturi.

Vorbind despre preţul băuturilor alcoolice, care este în general scăzut în ţările est-europene, adică tocmai acolo unde se bea cel mai mult din lume, dr. Poznyak ne-a spus că OMS nu poate dicta politici naţionale în domeniul taxelor pe alcool, care ar face băutura mai scumpă – cel puţin aceea vândută legal.

Dr. Poznyak spune că guvernele au dreptul de a taxa cum consideră de cuviinţă alcoolul – dar insistă că dacă ele ar fi interesate mai presus de orice de sănătătatea publică, şi consideră că ţara are o problemă cu alcoolul, atunci prima măsură care ar trebui adoptată ar fi modificarea taxelor în aşa fel încât consumul să scadă.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG