Linkuri accesibilitate

Noul lider UDMR cere adoptarea rapidă a legii minorităților


Kelemen Hunor a declarat că preferă alianțele de centru dreapta, dar că nu ține la tradiția de partid balama a UDMR.

Dupa alegerea noului sef al Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania, formatiunea aflata la guvernare altaturi de democrat-liberali a anuntat ca legea minoritatilor ar putea fi adoptata prin asumarea raspunderii ministeriale, fiindca acest proiect trebuie sa treaca “foarte repede de parlament”.

Schimbarea liderului comunitatii maghiare ar putea schimba si optica acestei formatiuni. Kelemen Hunor, noul presedinte al Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania, are 42 de ani si a anuntat inca de la inceput ca prefera aliantele de centru-dreapta, sugerind ca nu tine neaparat la traditia de “partid balama”, care se asociaza cu oricine are nevoie pentru a forma majoritati guvernamentale.

Principalul partid de guvernare din Romania se teme ca formatiunea maghiara ar putea trece in opozitie, de aceea incearca sa respecte toate promisiunile pe care i le-a facut partenerului de guvernare. Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania detine opt la suta din fotoliile parlamentare si a declarat ca ramine la guvernare atita vreme cit fiecare parte isi respecta angajamentele. Prima conditie a fost schimbarea legii invatamintului astfel incit istoria si geografia sa fie predate in limbile minoritatilor, nu in limba romana cum era pina acum. Aceasta lege a fost deja schimbata, iar urmatoarea revendicare a maghiarilor este legea minoritatilor care prevede intre altele si autonomia
culturala, care prevede intre altele posibilitatea ca fiecare minoritate in parte sa administreze bugetele culturale furnizate de stat. Batalia care se va da este inclusiv cu celelalte formatiuni maghiare, fiindca potrivit actualului proiect de lege Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania va fi cea care va superviza felul in care se folosesc fondurile destinate culturii maghiare. Legea este mai ampla, iar partidele romanesti au preferat sa tot amine votarea ei, chiar si atunci cind se aflau in parteneriat cu Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania.

Acum insa lucrurile sint mai complicate, iar democrat-liberalii romani au neaparata nevoie de sprijinul formatiunii maghiare pentru a trece de criza si eventual chiar dupa 2012, cind spera sa reuseasca pe mai departe sa aiba o majoritate parlamentara.

Noul presedinte al Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania a dat asigurari ca Uniunea va ramine la guvernare, in conditiile in care opozitia o curteaza intens, iar unele voci din interior cer parasirea grabnica a barcii puterii. Mai mult Kelemen Hunor a argumentat cu un sondaj de opinie facut in cadrul comunitatii, care arata ca
trei sferturi dintre maghiarii din Romania ar fi de parere ca Uniunea trebuie sa
ramina la guvernare.

Cu o majoritate destul de fragila guvernul roman a reusit sa treaca prin parlament o serie de legi dificile, astfle incit e nu doar probabila, ci si posibila adoptatea legii minoritatilor prin asumarea raspunderii, ceea ce inseamna ca premierul isi va pune din nou mandatul la bataie, dupa ce va scapa de codul muncii.
XS
SM
MD
LG