Linkuri accesibilitate

Sondajul CBS-AXA privit cu suspiciune de presa din România


Romania libera dezvoltă ipoteza că încercarea de curățire de corupție a vămilor din România s-ar putea opri.

Despre sondajul de opinie realizat in Republica Moldova de institutul CBS – AXA, presa din Romania scrie ca este unul comandat si folosit, deci, in jocurile politice. Mai pe sleau spus, este un instrument de manipulare. In Evenimentul zilei, o stire preia ierarhia cotelor de incredere in oamenii politici, precum si pe cea a increderii in partidele politice. Politicianul in care moldovenii au cea mai mare incredere este Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat (20%), urmat la mica distanta de liderul comunistilor, Vladimir Voronin (18%). Marian Lupu este cotat cu 13% in topul increderii. In privinta partidelor, comunistii se situeaza pe primul loc (29%), urmat de Partidul Liberal-Democrat, 24%. In acest sondaj prezentat de Evenimentul zilei, democratii lui Marian Lupu obtin doar 12%, iar liberalii 8%.

Site-ul Hotnews este cel care comenteaza in legatura cu CBS AXA, in care actionar majoritar este o companie din Bulgaria, “tara UE care serveste drept ecran multor operatiuni de dezinformare ale serviciilor ruse”. Stirea Hotnews informeaza si despre tensiunile existente pe scena politica de la Chisinau, unde au loc negocieri dificile intre comunisti, democrati si liberal-democrati, pentru controlul asupra unor institutii ale statului. Este inregistrata temerea lui Marian Lupu ca PLD si PCRM ar putea negocia prin spatele lui, pentru a-l fenta cu presedintia care i-a fost promisa.

Un comentariu din Romania libera dezvolta ipoteza ca incercarea de curatire de coruptie a vamilor din Romania s-ar putea opri aici. Sefii vamilor sunt numiti politic, iar principalul partid aflat la putere, Partidul Democrat Liberal, are din pacate la activ una dintre cele mai rusinoase legi – considera Gabriel Bejan, autorul articolului: o lege prin care pe circa 2000 de functii in institutii publice s-au facut numiri pe criterii politice si nu prin concurs, care sa ateste performante manageriale. In aceste conditii, Bejan nu crede ca PDL va da semnalul depolitizarii. Ar fi sa accepte – atat PDL cat si partidele aflate in opozitie - ca li se taie accesul la conductele cu bani publici si la slujbe pentru activistii de partid.
XS
SM
MD
LG