Linkuri accesibilitate

Cumpărători fără discernămînt


Spre deosebire de cumpărătorii de pe alte meridiane, cumpărătorii moldoveni nu vor şi nici nu pot să influenţeze facerea preţurilor.


Au trecut două decenii de tranziţie, iar cumpărătorii din Moldova continuă să formeze o masă amorfă, naivă, lipsită de discernămînt şi respect de sine. Singurul lucru pe care l-au învăţat bine aceşti cumpărători e să se sperie şi să se mire de creşterea preţurilor. Uneori bombănesc supăraţi sau fac cu ou şi cu oţet guvernanţii şi vînzătorii hapsîni care nu se mai satură să umfle preţurile. Şi cam atît.

Spre deosebire de cumpărătorii de pe alte meridiane, cumpărătorii moldoveni nu vor şi nici nu pot să influenţeze facerea preţurilor. Mai exact, încearcă ei să facă ceva, dar apelînd la o metodă primitivă – scandarea unor sloganuri în faţa instituţiilor statului. Cumpărătorului moldovean îi lipsesc reflexivitatea şi voinţa. Nu numai că nu înţelege că într-o economie de piaţă decizia lui poate răsturna munţi şi da peste cap planurile patronilor, dar şi acţionează instinctiv, grăbindu-se să golească rafturile magazinelor, atunci cînd chipurile produsul e greu de găsit.

Am văzut că reapariţia hrişcăi în magazine i-a făcut pe mulţi să-şi piardă capul. Un vecin de-al meu s-a repezit electrizat să cumpere tocmai 10 kilograme de hrişcă, şi asta în ciuda faptului că 1 kg costă acum 32 de lei! E limpede, cu asemenea cumpărători, trebuie să ne aşteptăm ca hrişca să coste în curîndă vreme 40 de lei şi chiar mai mult.

Cumpărătorul moldovean e fricos, nu are încredere în propriile lui forţe, prin urmare, nu e jucător serios pe piaţă. E mai degrabă o victimă sigură. Ca să înţeleagă că decizia lor poate fi importantă, ca să înţeleagă că, uneori, pentru a fi băgaţi în seamă, trebuie să mai şi renunţe la ceva, mulţi dintre cumpărătorii moldoveni au nevoie de ani-lumină.

Cumpărătorul moldovean e suspicios. El bănuieşte că tot felul de monopolişti, intermediari şi alţi rechinaşi ai pieţei îl păcălesc, îi umflă tarifele, dar continuă să cumpere metodic produsele care i se par foarte scumpe.

Am spus-o şi altă dată. Dacă vrei să schimbi ceva, tu, cumpărătorul, trebuie să-ţi faci vizibilă voinţa. Nu poţi, fireşte, acum, în condiţiile noastre, renunţa la gazele naturale, nu prea poţi influenţa preţul electricităţii. Dar sînt lucruri la care poţi renunţa o vreme, ca să simtă ceilalţi că exişti şi tu. Eu, bunăoară, pot renunţa o vreme, sau chiar pentru totdeauna, la hrişcă, la zahăr, la roşiile turceşti şi chiar la telefonia fixă.

Ca preţurile să scadă, ar trebui şi alţi cumpărători să procedeze la fel. Cum asta nu se va întîmpla, rămîn cel puţin cu satisfacţia că fac o alegere liberă, că scap de unele preţuri care vor continua să-i deprime pe alţii.
XS
SM
MD
LG