Linkuri accesibilitate

„Răsfăţatul Marian Lupu şi problemele sale” (Jurnal de Chișinău)


Agricultura domeniu riscant de afaceri (Economist)


George Damian constată în paginile ziarului Timpul că vorbele au început să zboare ca nişte bolovani între liderii Alianţei de guvernământ de la Chişinău. Editorialistul nu crede că aceşti politicieni nu sunt conştienţi de efectul declaraţiilor lor – sunt destul de îmbătrâniţi în bătăliile publice pentru ca să o facă mai târziu pe naivii care nu au ştiut ce se poate întâmpla. Iar tonul şi cuprinsul declaraţiilor din ultimele zile, este de părere George Damian, indică faptul că undeva s-a produs o ruptură ce pare că nu mai poate fi reparată.

„Răsfăţatul Marian Lupu şi problemele sale” este titlul editorialului din Jurnal de Chişinău semnat de Nicolae Negru, în opinia căruia comportamentul speakerului Marian Lupu ridică mai multe semne de întrebare. Dl Negru îl caracterizează pe liderul Partidului Democrat ca fiind hipersuspicios, „ca un soţ obsedat, orbit de gelozie, aşa încât orice gest, orice contact între PLDM şi PCRM este interpretat ca intenţie de trădare”. În mod evident, crede Nicolae Negru, liderul PD are nişte probleme care devin probleme ale Alianţei de guvernământ.

Ziarul Economist scrie că în Republica Moldova, agricultura rămâne un domeniu riscant de afaceri. Majoritatea celor care iniţiază un business se orientează spre comerţ, sectorul imobiliar sau transport, adică spre domeniile ce aduc profit în scurt timp şi cu puţine cheltuieli. Investiţiile într-o afacere din agricultură se recuperează în medie cam peste patru-cinci ani, tocmai de aceea şi moldovenii nu se prea grăbesc să rişte.

Ziarişti de la Adevărul constată un paradox pe piaţa medicamentelor din Republica Moldova. În timp ce mai multe preparate farmaceutice de import înregistrează reduceri de preţ, cele autohtone se scumpesc, unele chiar şi de două ori, se plâng bolnavii. În replică, autorităţile spun că s-au mărit costurile de producţie.

Moldavskie Vedomosti” continuă să investigheze din ce cauză în perioada noiembrie – decembrie 2010 a eşuat coaliţia de centru-stânga. Făcând referire la surse din cadrul Partidului Comuniştilor, ziariştii de la „Moldavskie Vedomosti” scriu că Partidul Democrat nu ar avea motive să învinuiască PCRM în eşecul negocierilor.
XS
SM
MD
LG