Linkuri accesibilitate

Administrația Obama și revolta din Libia


Din pespectiva drepturilor omului, politica occidentală față de Libia nu a dat rezultate.


Situatia din Libia continua sa focalizeze atentia comunitatii internationale. Cum este judecata acum relatia sinuoasa a Statelor Unite cu colonelul Moammar Gadhafi ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Pina in 2003, Moammar Gadhafi era respins de Occident pentru ceea ce reprezenta: un dictator dezechilibrat, care cocheta cu arme de distrugere in masa, aspira la hegemonie regionala, isi persecuta si omora proprii cetateni si sprijinea terorismul international. In acel an insa, colonelul a contactat un diplomat britanic cu mesajul ca isi doreste sa se schimbe.

In ciuda credibilitatii sale limitate, Statele Unite si Marea Britanie au dat curs ofertei lui Gadhafi de a renunta la programele sale vizind obtinerea de arme de distrugere in masa, in schimbul bunavointei Occidentului. Fiecare parte a obtinut ce si-a dorit. Gadhafi a oprit programele considerate in Occident o amenintare si in schimb a cistigat credibilitate, acolo unde parea iremediabil discreditat. Unul dintre fiii sai a fost chiar primit la Casa Alba de secretarul de stat, Hillary Clinton.

Ceea ce nu s-a schimbat niciodata insa a fost maniera in care dictatorul isi trata propria populatie si ceea ce se intimpla in aceste zile, cind civili nevinovati sint impuscati cu singe rece de aparatorii colonelul Gadhafi dovedeste ca, din pespectiva drepturilor omului, politica occidentala in Libia nu a dat rezultate. Dar – sustin aparatorii ei – nici daca Occidentul nu deschidea portile recunoasterii regimului de la Tripoli, politica dictatorului nu s-ar fi schimbat. Pe de alta parte insa, continua ei, ce s-ar fi intimplat acum daca Moammar Gadhafi avea armele de distrugere in masa, pe care incerca sa le obtina pina in 2003?

Ajungind in zilele noastre, reactia administratiei Obama este si ea criticata in multe cercuri. La inceput ezitarile administratiei s-au datorat - sustine Casa Alba - faptului ca americani erau inca in Libia si puteau suferi consecintele. Acum nu mai sint. Ministerul de Finante a anuntat blocarea unor proprietati libiene, in valoare de 30 de miliarde de dolari. Este cea mai mare suma blocata vreodata de un regim de sanctiuni. O parte a acestor valori apartin lui Moammar Gadhafi si fiilor sai. Dar criticii vor chiar mai mult. Ei vor declararea unei zone de non-survol in Libia, sustinind ca aceasta nu trebuie neaparat sa devina operationala imediat, scopul fiind doar acela de a transmite fortelor armate inca fidele dictatorului, ca sfirsitul se apropie. Lui Obama i se cere de asemenea sa declare nelegitim regimul de la Tripoli, tot cu scopul de a convinge populatia si fortele de securitate sa-l paraseasca pe Gadhafi.
XS
SM
MD
LG