Linkuri accesibilitate

Speculații pe seama retragerii unor clienți mari de la BEM


Veaceslav Ioniţă: „Senzaţia mea este că a fost o acţiune regizată, dar lucrul acesta nu afectează Banca de Economii.”

După ce o misiune a FMI a evaluat recent programul economic la care s-a angajat Chişniăul şi a promis să continue susţinerea financiară promisă anterior guvernului, autorităţile au anunţat că au de gând să scoată la privatizare mai multe active importante printre care şi singura bancă în care statul deţine pachetul majoritar, Banca de Economii. La scurt timp, presa de la Chişinău a scris că în ultimul timp această bancă ar fi pierdut 14 din cei mai importanţi clienţi, întreprinderi de stat, care şi-ar fi mutat conturile într-o altă bancă, iar de aici şi până la speculaţiile că s-ar încearca diminuarea costului instituţiei bancare în ajun de privatizare e doar un pas.

Liderul comuniştilor Vladimir Voronin a acuzat la sfârşitul săptămânii trecute elemente din alianţa de guvernare că ar încerca să deposedeze Banca de Economii de clienţi importanţi, ca Moldtelecom, pentru a-i diminua valoarea şi a o scoate la vânzare.

„Cine nu cunoaşte tradiţia aceasta moldovenească, pe care se pare că o urmează şi actualii guvernanţi – întreprinderea care trebuie vândută se aduce la faliment, iar după aceasta se vinde pe un preţ de nimic,” a spus Voronin, notând că în pericol ar fi peste un milion nu dintre cei mai bogaţi cetăţeni moldoveni care ar deţine conturi în această bancă.

Ciudată migrație a conturilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:11 0:00
Link direct


Îngrijoraţi de situaţia Băncii de Economii s-au declarat şi liberal-democraţii. Liderul grupului parlamentar al acestora, Mihai Godea a numit “ciudată” migraţia concomitentă a conturilor unor mari întreprinderi de stat dinspre această bancă spre o instituţie privată, dar a spus că ar avea nevoie să afle detalii înainte de a se expune pe marginea acestei probleme.

Mihai Godea: “Banca de Economii, după cum se vede, are mari probleme şi acest lucru ne îngrijorează. S-au început nişte mişcări foarte ciudate în jurul acestei bănci, precedate de nişte decizii foarte ciudate şi ale Băncii naţionale legate de Banca de Economii. Dar nu vreau să deschid prea mult subiectul pentru că eu cred că va servi drept obiect de discuţii în plenul parlamentului.”

Potrivit unor informaţii confirmate de către administraţia Băncii de Economii, cel puţin 14 companii de stat şi instituţii bugetare şi-au mutat conturile la Victoriabank, iar alţi 11 clienţi mari ai acestei bănci se pregătesc să facă acelaşi lucru. Cum Victoriabank este instituţia la care prim-vicepreședintele Parlamentului, democratul Vlad Plahotniuc a fost președinte al Consiliului de Administrație, nu este greu de ghicit pe cine suspectează cele două grupuri parlamentare că ar sta în spatele acestei migraţii de conturi.

Numai că liderul democraţilor Marian Lupu refuză să comenteze subiectul: “Nu-s întrebări la adresă, dragii mei. Există Ministerul Finanţelor care are în supravegherea sa Banca de Economii.”

I-am rugat în schimb să comenteze problemele pe care le are Banca de Economii pe membrii Comitetului Naţional de Stabilitate Financiră convocat astăzi de premierul Filat într-o şedinţă cu uşile închise. Iată ce ne-a declarat guvernatorul Băncii Naţionale Dorin Drăguţan: “Banca este solidă. Banca se dezvoltă. Clientul vine-pleacă, nu se întâmplă nimic. Este concurenţă. Dar conducerea acestei bănci ar trebui să se întâlnească cu clienţii, să vadă ce i-a făcut să plece şi să încerce să-i întoarcă.”

Şi Veaceslav Ioniţă, preşedintele comisiei parlamentare pentru buget şi finanţe:

Senzaţia mea este că a fost o acţiune regizată, dar vreau să asigur că lucrul acesta nu afectează Banca de Economii şi nu putea fi subiectul Comitetului Naţional de Stabilitate Financiară. ”

Dar ce pierde o bancă atunci când rămâne fără clienţi de tipul Moldtelecom-ului sau Aeroportului Internaţional? Iata cum raspunde acestei intrebari analistul financiar Natan Garştea: “Problema băncii este că se duc banii de pe contul curent al acestor întreprinderi şi asigura băncii lichiditate suficientă la îndemână. La evaluarea băncii înainte de vânzare desigur că contează. O bancă care are o sută de clienţi mari va costa mult mai mult decât o bancă care are doar cincizeci.”

Vom preciza că ultima dată guvernul a încercat să-şi scoată la vânzare activele din Banca de Economii înainte de criza financiară globală. La scurt timp autorităţile s-au răzgândit de teamă că din cauza crizei nu vor reuşi să obţină veniturile scontate din această tranzacţie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG