Linkuri accesibilitate

Kelemen Hunor - delfinul lui Marko Bela (Evenimentul zilei)


Șubrezirea sentimentului de invulnerabilitatea al rețelelor corupției (România liberă)


Alegerile pentru presedintia Uniunii Democrate a Maghiarilor diun Romania au scos la iveala vulnerabilitati ale organizatiei, de care vor trebui sa tina seama deopotriva si UDMR si restul partidelor politice. Ioana Lupea, arata intr-un editorial din Evenimentul zilei, intitulat “Maghiarimea ca o prada”, ca pentru prima oara alegerile interne ale maghiarilor au avut loc sub presiuni de tot felul. Presiune este considerata candidatura la functia de presedinte al UDMR a consilierului lui Traian Basescu, Peter Ekstein-Kovacs; presiune a fost si semnarea unui protocol de colaborare intre filiala Bihor a UDMR si Uniunea Social-Liberala, conglomeratul in care s-a structurat recent opozitia. Tot presiuni ar fi fost si tonul ultimativ al discursului lui Crin Antonescu, liderul liberalilor, ori mesajul transmis de premierul ungar Victor Orban: va ajutam daca faceti cum vrem noi. In aceasta stare de tensiune, congresul UDMR a reusit totusi sa aleaga un presedinte moderat, arata Lupea, dar despre ale carui proiecte nu a mai apucat nimeni sa capete explicatii. Noul lider, Kelemen Hunor, este perceput ca delfinul fostului presedinte Marko Bela. El va trebui sa se transforme insa degraba din delfin in rechin, daca vrea sa reziste.

In Romania libera, Tom Gallagher scrie ca UDMR nu a imbatranit frumos. In randurile sale sunt fruntasi suspectati de afaceri prea prospere cu statul si care s-au opus unor masuri anticoruptie ferme, ceea ce i-a scazut uniunii credibilitatea. Din interior vine un alt pericol, cel al rivalitatilor pentru pozitia de portavoce a intereselor minoritatii maghiare.

Marius Nitu, de la Gandul, exprima temeri ca UDMR va sari peste cal cu masurile de protejare a maghiarimii, nmai ales ca majoritatea revendicarilor acestei minoritati au fost rezolvate de-a lungul anilor de participare la coalitiile de guvernare. In proiectul viitorului Statut al minoritatilor, pe care actuala putere s-a angajat sa-l adopte in acest an, ar exista masuri de discriminare a romanilor din regiunile unde predomina maghiarii, considera acest comentator.

Dan Cristian Turturica argumenteaza in Romania libera importanta campaniei anticoruptie declansata de presedintele Traian Basescu. Desi este evident ca nu va putea trece prin justitie pe toti cei corupti, aceasta campanie ar putea duce lucrurile pe un drum fara intoarcere, in care vinovatii se vor deconspira treptat unii pe altii. Principalul castig este deci subrezirea sentimentului de invulnerabilitate sub care au functionat pana acum retelele coruptiei in Romania.
XS
SM
MD
LG