Linkuri accesibilitate

„Astăzi o nouă generaţie de irlandezi construieşte viitorul altor ţări”


La Dublin
La Dublin

Institutul de Cercetări Sociale şi Ecomice din Dublin spune că în fiecare săptămână pleacă din Irlanda o mie de oameni.


Peste trei milioane de irlandezi votează astăzi în primele alegeri de după contractarea împrumutului de la FMI, care a salvat ţara de incapacitatea de plată, dar a adus cu sine măsuri de austeritate şi nemulţumiri sociale în creştere. Şi aşa cum veţi în relatarea lui Mircea Ţicudean, într-o vreme când şomajul ia proporţii, irlandezii redescoperă o tradiţie pe care ar fi dorit s-o uite pentru totdeauna: emigraţia.

„E trist să-i vezi pe tineri plecând”, i-a spus reporterului televiziunii publice irlandeze Maureen Walsh, a cărei fiică Emma va pleca în curând în America să-şi caute de lucru.
Acum când şomajul a ajuns la 13%, Emma şi alţi tineri irlandezi, mai ales de pe coasta de vest a Irlandei, zonă rurală şi relativ săracă, nu au răbdare să aştepte până ce economia se redresează şi pleacă peste mări, cum făceau sute de mii de irlandezi pe vremuri.

Kathleen Lucey, consultantă din Dublin care-i ajută pe cei care îşi caută de lucru în străinătate, a spus AFP că de la începutul anului a muncit non-stop. „Parcă s-ar fi trezit cu toţii după noaptea de anul nou şi şi-au spus: vreau să emigrez”, spune Kahtleen.

Destinaţiile cele mai frecvente sunt Canada, Australia şi Noua Zeelandă – ţări anglofone ca şi Irlanda şi în care, spre deosebire de Statele Unite, se găseşte de lucru, iar irlandezii au posibilitatea de a munci temporar fără prea multă birocraţie. Institutul de Cercetări Sociale şi Ecomice din Dublin spune că în fiecare săptămână pleacă din Irlanda o mie de oameni.

Pe meserii, cei mai dornici de ducă sunt electricienii, instalatorii, zidarii, pentru că sectorul construcţiilor, care asigura un sfert din produsul intern brut al Irlandei înaintea crizei, s-a prăbuşit.

Dintre partidele irlandeze care îşi dispută astăzi locuri în noul Parlament, cel mai mult a folosit în campanie tema emigraţiei partidul de opoziţie Fine Gael, condus de steaua în ascensiune a politicii irlandeze, Enda Kenny. Joi, în ultima zi de campanie, Kenny a cerut irlandezilor să-şi exprime mânia la urne şi să voteze schimbarea.Vorbind despre emigraţie, populistul Kenny, care are mari şanse să devină noul premier, a spus că „astăzi o nouă generaţie de irlandezi construieşte viitorul altor ţări”, o aluzie limpede la emigraţia irlandeză masivă din secolele 19 şi 20 în Statele Unite.

Când economia irlandeză creştea mai rapid decât oricare alta din Europa, făcând din Irlanda ţara europeană cu cel mai mare produs intern brut pe cap de locuitor, irlandezii, fost popor de emigranţi, începuseră să se obişnuiască cu străinii veniţi să-şi caute de lucru la ei în ţară, mai ales din Europa de est. Acum, rolurile par să se schimbe din nou: polonezii şi balticii au plecat, iar irlandezii îşi fac din nou bagajul.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG