Linkuri accesibilitate

Pledoarie pentru abrogarea vizelor la tineri


Dumitru Drumea
Dumitru Drumea

Dumitru Drumea: Dacă noi acum nu dăm tinerilor posibilitatea să călătorească în străinătate sau să primească alţi tineri din străinătate, atunci situația devine foarte complicată.



Dumitru Drumea: „Consider că tineretul Moldovei şi în general moldovenii sunt un popor foarte, foarte talentat. Dacă unii reuşesc mai bine decât ceilalţi, nu e o chestie de capacităţi mentale sau capacităţi academice. Eu vorbesc despre tineri acum. Ci mai mult la bază stă, totuşi, faptul că şansa nu i-a fost dată. Moldovenii, care lucrează la şantiere, nu au putut să facă studiile superioare în străinătate. Normal şi, din păcate, e drept că majoritatea diplomelor noastre nu sunt recunoscute la justa lor valoare în străinătate. De aceea tinerii moldoveni, care-şi fac studiile aici şi pe urmă pleacă peste hotare, foarte mulţi dintre ei rămân gasterbateri, până la urmă, sau lucrează la negru. Nu e un secret că dacă moldovenilor le este acordată şansa de a studia cum trebuie, ei reuşesc.”

Europa Liberă: Dumneata cum ai reuşit?

Dumitru Drumea
Dumitru Drumea: „Dacă luăm exemplul meu, eu am lucrat foarte mult la munci grele în timpul studiilor mele, ca să-mi plătesc studiile, cazarea, mâncarea, unele călătorii ş.a.m.d. Eu am făcut chelner, am lucrat şi în construcţii, am lucrat şi în agricultură. Chiar unele meserii mi s-au părut foarte interesante şi am lucrat, de exemplu chiar în agricultură, am lucrat cu ţăranii francezi. Şi vreau să vă spun că a fost chiar interesant şi amuzant şi am aflat foarte multe despre cultura autohtonă franceză, despre care nu se vorbeşte foarte mult. Asta era chiar o experienţă foarte, foarte interesantă.”

O chestie de libertate şi de plănuire în muncă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:56 0:00
Link direct


Europa Liberă: Ce ai făcut, de fapt, în agricultură?

Dumitru Drumea: „Am strâns poamă la un fost profesor. Am dat lecţii de matematecă la liceenii francezi, care doreau să treacă bacul şi am făcut şi profesor de geologie şi topologie, când am fost la facultatea de geografie.”

Europa Liberă: Ce faci acum?


Dumitru Drumea: „Acum fac finanţe, dar eu am făcut un master în finanţe.”

Europa Liberă: Revii în Moldova? Sau e puţin probabil?

Dumitru Drumea: „Revin în Moldova? E o întrebare foarte complicată, la care eu acum nu am răspuns. Eu n-am nimic contra revenirii în ţară, însă trebuie să fie câteva condiţii, care deocamdată nu sunt întrunite şi nu le văd întrunite într-o perioadă de mai mulţi ani. Şi nu e numai o chestie de venit sau salariu. Nu. Fiindcă dacă lucrul este interesant şi dacă stai aici, totuşi eşti la tine în ţară şi, mă rog, poţi să te descurci. E o chestie de libertate şi de plănuire în muncă, în ceea ce faci. Dacă eu nu primesc plăcere de la ceea ce fac, eu nu o să revin în ţară. Şi eu nu văd ca ţara să-mi ofere posibilitatea să fac ceea ce eu vreau să fac.”

Europa Liberă: Dar acum ai fost invitat pe post de expert, înţeleg?

Dumitru Drumea:
„Da, acum am fost invitat să dau nişte cursuri, nişte lecţii la Universitatea de stat, la Facultatea Relaţii internaţionale. Chiar acum vin de la o lecţie pe tema: „Tratatul de la Lisabona şi integrarea europeană”.

Europa Liberă: Uită-te, imaginează-ţi, că eşti la o bere, la o cafea cu studenţii, cărora le-ai citit de la catedră o lecţie. Acuma trebuie informal, la o cafea, să le pui în faţă, într-o balanţă, plusurile şi minusurile traiectoriei dumitale. Dacă unul ar vrea să repete traiectoria asta, ce anume i-ai spune?

Dumitru Drumea: „Eu i-aş spune un lucru persoanei, care ar vrea să plece în străinătate – să se înformeze foarte bine despre sistemul universitar din ţara în care vrea să plece. Fiindcă eu nu ştiam foarte multe, am descoperit totul pe loc. Mie mi-a mers că eu am avut prieteni, care m-au ajutat să-l descoper, acest sistem universitar în Franţa.”

Europa Liberă: Restul lucrurilor – stilul de viaţă, stilul de mâncare, în general un om de aici, paraşutat în Franţa, sau în Marea Britanie, cât de descurcăreţ este? Sau nu este?

Dumitru Drumea
Dumitru Drumea: „Moldoveanul este foarte descurcăreţ. Totul depinde de persoană. Nu depinde de mentalitatea moldovenească. Normal că sunt lucruri pe care moldovenii nu le înţeleg şi străinii nu le înţeleg. Dar sunt mici diferenţe culturale, nu sunt diferenţe majore, care îi împiedică pe moldoveni să se integreze.

Moldovenii, care pleacă acolo cu un gând să descopere ceva, să vadă ceva nou, să înveţe, îşi fac contul. Dacă moldoveanul pleacă acolo cu prejudecăți de genul că noi suntem cei mai buni şi cei mai descurcăreţi, voi sunteţi toţi proşti şi vă temeţi de tot ce mişcă, aşa cred moldovenii despre europeni, cel puţin, foarte des am observat, atunci e mai complicat. Atunci, într-adevăr, e mai complicat. Dar în mod general, vreau să vă spun că moldoveanul e foarte descurcăreţ şi moldovenii, în general, dacă merg acolo cu dorinţa de a se integra şi de a face lucruri frumoase, sunt foarte mult apreciaţi de autohtoni.”

Europa Liberă: Dumneata ai 25, nu?

Dumitru Drumea: „Da.”

Europa Liberă: Putem spune că sunteţi prima generaţie care beneficiaţi de globalizare, de deschidere, lărgiţi orizonturile.

Dumitru Drumea:
„Cred eu că tinerii din Moldova cel puţin nu mai au aceeaşi frică, pe care au avut-o părinţii noştri. Frica că telefoanele se ascultă, frica ca email-urile sunt controlate, ş.a.m.d. Cred că generaţia noastră, generaţia tânără, gândeşte cu mult mai liber. Asta este diferenţa majoră, care face diferenţă de mentalitate şi de integrabilitate. Tânăra generaţie, noua generaţie, e cu mult mai uşor integrabilă într-o societate europeană, decât o generaţia care ne-a adus până la acest punct, care a trăit sub sistemul sovietic, care a avut cursuri de marxism-leninism la facultate, oricare ar fi fost facultatea. Chiar şi biologii învăţau marxism-leninismul şi dacă nu treceai marxism-leninismul, atunci nu aveai licenţa sau masteratul de biologie. Aşa cel puţin mi s-a spus. Generaţia noastră nu mai are aceleaşi probleme şi generaţia noastră se simte mai liber, cred eu.”

Europa Liberă: Iar complexele, la care trebuie să subscriu şi eu? Desigur că noi avem complexe în faţa oamenilor care cunoşteau engleza, aveau mai multe călătorii la activ. Noi eram provinciali şi asta se simţea în modul de a păşi la recepţia unui hotel. Acum generaţia voastră mai are problemele astea?

Dumitru Drumea:
„Asta mai apare, din păcate. Cei, care au plecat sunt bine integraţi în societatea europeană. Cei care au rămas, mulţi din ei, din păcate, din cauza vizelor, din cauza altor bariere de călătorii, din păcate călătoresc puţin, sau nu destul. Uitaţi-vă că şi România ne-a introdus vize. Şi România era într-un fel, aşa, un pod de intrare în Europa.”

Europa Liberă: O pernă de oxigen.

Dumitru Drumea:
„Da. Acum şi această pernă de oxigen aţi văzut ce se întâmplă pe strada Izmail, da? Că oamenii se bat pentru ca să obţină o viză românească. Şi un tânăr, într-adevăr, are cu mult mai puţine şanse să vadă cam ce se întâmplă în lume, un tânăr rămas în Moldova.”

Europa Liberă: Şi Internetul nu substituie asta?

Dumitru Drumea: „Nu, Internetul nu va substitui niciodată. Internetul nu poate să substituie relaţiile omeneşti. Asta este imposibil. Internetul poate să le reformeze, dar nu să le creeze. Dacă eu nu cunosc o persoană, decât de pe Internet, nu este destul. Eu trebuie s-o văd. Chiar şi cu limbile. Puteţi învăţa oricât o limbă, cel puţin din experienţa mea o spun. Oricât puteţi învăţa o limbă la şcoală, la facultate. Din momentul în care nu mergeţi în ţara în care acestă limbă se vorbeşte, sau nu o utilizaţi destul de mult la conferinţele internaţionale. De exemplu engleza, puteţi să nu mergeţi niciodată în Statele Unite sau în Anglia, dar dacă călătoriţi şi utilizaţi în permanenţă limba engleză este mai uşor, decât dacă nu călătoriţi şi nu o utilizaţi. Şi problema multor tineri este că din păcate aceste posibilităţi lipsesc. Şi eu cred, că obiectivul principal al oamenilor politici din Republica Moldova, chiar al Guvernului, oricare ar fi culoarea lui politică, dacă Guvernul moldovenesc într-adevăr vrea un tineret progresist, eu cred, că cel mai important punct de negociere asupra regimului de vize cu Uniunea Europeană este abrogarea vizelor pentru tineri, sau gratuitatea vizelor, sau acorduri din ce în ce mai numeroase.”

Europa Liberă: Adică asta ar trebui să fie categoria specială şi nu funcţionarii.

Dumitru Drumea: „Eu cred că da. Da, fără dubii. Tinerii sunt viitorul ţării astea. Peste 20 de ani, peste 10 ani aceşti tineri vor constitui baza economiei şi baza funcţionării statului. Şi dacă noi acum nu dăm tinerilor posibilitatea să meargă în străinătate, să călătorească, sau să primească alţi tineri din străinătate, atunci devine într-adevăr foarte complicat. Şi acordurile între universităţi, acordurile între asociaţiile sau între ong-urile de tineret între Europa şi Republica Moldova trebuie atât susţinute la nivel european, ceea ce şi este făcut, de fapt. Dar şi la nivelul Republicii Moldova asta ar trebui să fie într-adevăr o prioritate.”

Europa Liberă: Dar tineretul, aşa cum îl vedeţi Dvs, o să fie în stare să revendice de la generaţia, care mai stă în fotolii, care mai ţine posturile? O să poată ea să-şi revendice viitorul?

Dumitru Drumea: „Eu sper că da.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG