Linkuri accesibilitate

Ziua Armatei și inerția mentalității sovietice


Gheorghe Cojocaru: Ziua de 23 februarie nu are nici o legătură cu istoria spațiului Moldovei, ea fiind o sărbătoare străină, care are la bază unul din miturile fondatoare ale regimului totalitar comunist.



Gheorghe Cojocaru:
Spre deosebire de epoca sovietică, astăzi ziua de 23 februarie nu pare a fi o dată care să unească cetățenii Republicii Moldova, pe de o parte, pentru că în această zi unii sărbătoresc ziua Armatei Sovietice, pe de alta, pentru că alții, dimpotrivă, consideră că în această zi nu ar fi nimic de sărbătorit. În realitate, atâta timp cât există foști militari, ostași și ofițeri ai Armatei Sovietice, mulți dintre ei nu vor rezista tentației de a marca într-un fel sau altul această dată, de cele mai dese ori, fără a-i acorda o conotație ideologică sau politică.

Europa Liberă: Altfel spus, în această zi foștii soldați ai Armatei Sovietice își aduc aminte de camarazii de arme, de zilele tinereții, fără a avea nostalgii după timpurile apuse ale Uniunii Sovietice de altă dată?

Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru:
Într-un stat democratic nimeni nu poate interzice cetățenilor să marcheze într-un fel sau altul un eveniment sau o dată anume, important fiind ca toate aceste manifestații să se desfășoare într-un cadru civilizat și în conformitate cu legea. Pentru multe din reprezentantele genului frumos, de exemplu, această zi este un prilej pentru a arăta respect și tandrețe bărbaților care le înconjoară, cu atât mai mult că urmează ziua de 8 Martie, în care bărbății, la rândul lor, le vor acorda atenția cuvenită și cele mai frumoase flori. Într-un fel, dacă ziua de 8 Martie este ziua internațională a femeilor, ziua de 23 februarie, in virtutea unei inerții a mentalităților, continuă să rămână o zi tradițională de omagiere a bărbaților, cu precizarea că nici pe departe toți bărbații din Republica Moldova ar pretinde în această zi asemenea semne de atenție.

Reminiscențe ale mentalului colectiv
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:37 0:00
Link direct


Europa Liberă: Totuși, la nivel oficial nu se întâmplă nimic ieşit din comun în această zi, spre deosebire de aceeaşi zi de 8 Martie, declarată zi de odihnă în calendarul Republicii Moldova.

Gheorghe Cojocaru: Și e firesc să fie așa, pentru că, în realitate, ziua de 23 februarie nu are nici o legătură cu istoria spațiului istoric al Republicii Moldova, ea fiind, în fond, o sărbătoare străină, care ține de o altă istorie și care are la bază unul din miturile fondatoare ale fostului regim totalitar comunist, un mit care, propagat cu osârdie timp de decenii, a dat roade, încetățenindu-se în mentalitatea colectivă sovietică. Ar fi ridicol astăzi ca cineva să lupte de o manieră militantă cu aceste reminiscențe ale mentalului colectiv sau, cu atât mai mult, ca cineva să riște să le interzică oficial.

Europa Liberă: Care ar fi, totuși, soluția pentru ca aceste date să nu mai dezbine societatea din Republica Moldova?

Gheorghe Cojocaru: Încă odată, oamenii profită de această dată, de acest prilej pentru a trece în revistă o perioadă din tinerețea lor, anii de armată sau pentru a le oferi reprezentantelor genului frumos ocazia de a-și arăta sentimentele și mai puțin sau aproape de loc pentru a omagia o ideologie sau un fost regim totalitar. Lucrurile sunt mai prozaice și nu ar trebui să vedem neapărat conotații politice sau semnificații ideologice acolo unde este vorba doar de niște amintiri private sau de niște simple relații dintre oameni. Și, în sfârșit, oamenii nu trebuie forțați să renunțe la o parte din viața lor, ei trebuie să aibă posibilitatea de a cunoaște și de a se orienta ei înșiși asupra semnificației acestei date, iar istoria, cu timpul, le va rezolva pe toate.
XS
SM
MD
LG