Linkuri accesibilitate

Opoziția cîștigă teren în Libia


Regimul lui Gaddafi admite că cel puţin 300 de oameni au fost ucişi până acum în încercările de a înăbuşi revolta.


La mai mult de o săptămână de la începutul revoltei antiguvernamentale în Libia, puterea preşedintelui Muammar Gaddafi pare să slăbească, iar opoziţia să câştige tot mai mult teren. În timp ce Gadaffi rezistă în capitala Tripoli, ameninţându-i cu moartea pe cei care i se opun, puterile occidentale examinează posibile sancţiuni împotriva regimului său. Alexandru Eftode:

Protestele s-au răspândit în Libia de la graniţa cu Egiptul unde au început pe 17 februarie către regiunile din vest bogate în petrol. Amploarea revoltei şi numărul victimelor nu pot fi estimate cu precizie. Jurnaliştii străini au interdicţie în zonele controlate de loialiştii lui Gaddafi, dar relatează că estul se află sub controlul protestatarilor şi miliţiilor antiguvernamentale.

În mai multe oraşe au fost arborate drapelele monarhiei libiene pe care Gaddafi o răsturnase în lovitura de stat din 1969. Opoziţia a câştigat teren în ciuda avertismentului televizat de marţi al lui Gaddafi. Părăsit de mai mulţi diplomaţi, miniştri şi elemente din armată, preşedintele libian şi-a anunţat poporul că nu are de gând să plece de la putere şi a spus că pe cei care se ridică împotriva lui îi aşteaptă moartea.

Regimul lui Gaddafi admite că cel puţin 300 de oameni au fost ucişi până acum în încercările de a înăbuşi revolta. Federaţia Internaţională pentru Drepturile Omului spune că numărul celor ucişi ar fi de două ori mai mare, în timp ce ministrul italian de externe, ţara căruia se află în dreptul Libiei de partea cealaltă a Mediteranei, a declarat în Parlamentul de la Roma că sunt credibile şi estimările despre o mie de morţi.

Fratini a prezis o baie de sânge în Libia, spunând că situaţia a fost agravată de discursul televizat al lui Gaddafi, care provoacă un război civil prin avertismentul că va lovi în proprii cetăţeni.

Uniunea Europeană şi Statele Unite au anunţat marţi că examinează impunerea unor sancţiuni împotriva regimului libian. Diplomaţii europeni au convenit la Bruxelles să examineze restricţii de călătorie, îngheţarea conturilor şi un embargo asupra comerţului cu arme.

La Washington, preşedintele american Barack Obama a spus că vărsarea de sânge este nelegiuită şi inacceptabilă.
Într-o declaraţie făcută miercuri, Obama a anunţat că a cerut administraţiei americane să pregătească lista opţiunilor de răspuns la criza libiană. Unii politicieni l-au criticat pe preşedinte pentru că nu a condamnat mai devreme acţiunile lui Gaddafi, dar autorităţile au spus că au dorit să asigure mai întâi evacuarea a mii de cetăţeni americani aflaţi în Libia.

Zeci de ţări continuă eforturile de a-şi evacua concetăţenii din ţara nord-africană cu avionul sau pe cale maritimă.

Între timp, criza a cauzat scumpirea petrolului pe pieţele internaţionale, Libia fiind primul exportator important afectat de revoltele răspândite în lumea arabă în ultimele săptămâni.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG