Linkuri accesibilitate

Procesul intentat la Minsk unor activiști politici ruși


Ivan Gaponov și Artyom Breus în procesul de la Minsk
Ivan Gaponov și Artyom Breus în procesul de la Minsk

Analiști politici de la Moscova se îndoiesc că dosarul Gaponov / Breus va avea efecte de durată asupra relațiilor dintre Belarus și Rusia.

Doi cetateni rusi ar putea fi condamnati la pina la 8 ani in inchisoare de un tribunal din Minsk, pentru ceea ce autoritatile din Belarus considera a fi participarea la tulburari in masa impotriva realegerii presedintelui Lukasenka, in decembrie anul trecut. Corespondentii Europei Libere de la Minsk si Moscova au cautat sa afle de la doi analisti politici daca acest proces va influenta in vreun fel relatiile dintre Belarus si Rusia.

Doi cetateni rusi, Ivan Gapanov si Artem Breus au fost retinuti la Minsk pe 19 decembrie, in timpul masivelor revolte impotriva realegerii presedintelui Aleksandr Lukasenka intr-un scrutin considerat departe de standardele democratice de catre organizatiile internationale si masluit, pur si simplu de cei ce au iesit in strada pentru a le condamna. Autoritatile de la Minsk au reactionat violent: au folosit forta, au arestat sute de participanti printre care si contracandidati ai presedintelui Lukasenka in acel scrutin. Occidentul a impus sanctiuni regimului Lukasenka si a criticat fara echivoc reactia disproportionata a autoritatilor.

Acum, cei doi cetateni ai Federatiei Ruse sunt in fata instantei, intr-un proces ce va fi reluat pe 1 martie, dupa audierea de ieri. Cit va influenta acest proces relatiile dintre Rusia si Belarus, stiind ca relatia dintre Minsk si Moscova a fost intotdeauna una dezechilibrata - cind liderii de la Minsk si cei de la Moscova au fost cei mai buni prieteni, cind au avut numai cuvinte de repros unii despre altii. Ce va fi acum?

Konstantin Zatulin, director al institutului pentru Comunitatea Statelor Independente si deputat in Duma de stat din partea partidului Rusia Unita al premierului Vladimir Putin crede ca pentru Lukasenka nu e simplu sa inteleaga acum pozitia Moscovei.

Konstantin Zatulin: „Pozitia Rusiei este aceasta: noi nu punem sub semnul intrebarii rezultatul alegerilor asa cum face Occidentul, care vrea sa dea indarat ceasul realegerii lui Lukasenka. Noi despartim lucrurile – in alegeri si perioada de dupa alegeri. Mai mult, credem ca reactia autoritatilor a fost exagerata, dar Minskul, in baza logicii sale crede ca Moscova are acum standarde duble, pentru ca autoritatile ruse, ele insele sunt dure cu protestele neautorizate. De aceea, este cam complicat sa explicam de ce consideram reactia Minskului exagerata.”

Pe de alta parte, Minskul a beneficiat mereu de relatii speciale cu Moscova si s-a bucurat de preturi extrem de mici pentru gaze ani de zile, dar cind Moscova a incercat sa se implice mai mult in politica interna, Lukasenka a replicat fara sfiala.

Analistul politic Stanislav Belkovski, cu bune legaturi la Kremlin, crede ca problema relatiilor dintre Lukasenka si Moscova se reduce doar la interesul acestuia de a ramine la putere.

Stanislav Belkovski: „Lukasenka, fiind mai mult un tactician decit un strateg, se va arunca acum in bratele Rusiei, intelegind foarte bine ca cu cit regimul sau va fi mai represiv, cu atit mai mult va fi pe placul Moscovei, pentru ca Moscovei ii place sa fie vazuta ca „raul cel mai mic”. Sigur ca Lukasenka o sa caute sa arate ca nu accepta amestecul in afacerile interne ale tarii sale, mai ales din partea Rusiei. Dar desigur ca Rusia are mai mari posibilitati sa se amenstece decit oricine altcineva.”

Dar, a mai adaugat Belkovski colegilor nostri, Lukesanka vede Rusia si ca pe cel mai bun aliat, si ca pe o amenintare pentru pozitia sa. Chiar daca presedintele din Belarus nu crede ca cei doi cetateni rusi au participat la protestele impotriva sa la ordinul Moscovei, s-ar putea, ca in cazul lor, Lukasenka sa actioneze cu mai multa duritate.

„Rusii sunt mereu mai vinovati in ochii sai decat oricare alti cetateni, pentru ca ei apartin unei tari prietene si aliate si trebuie sa fie asa prin definitie. Orice tentativa a Rusiei de a sustine opozitia din Belarus este privita ca un afront si ar trebui pedepsita cu mai multa duritate”, crede Stanislav Belkovski.

Deputatul Dumei Konstantin Zatulin crede ca, indiferent de cazul Gaponov si Breus, relatiile dintre Minsk si Moscova isi vor redobindi echilibrul.
XS
SM
MD
LG