Linkuri accesibilitate

23.02 - Chișinău: „Comuniştii ca favoriţi în Moldova” (NZZ).


Voronin a promis strângerea relaţiilor cu Belarus şi Rusia şi desfiinţarea privatizării, pe care a numit-o „monopolizarea de către cercuri corupte a patrimoniului naţional”.


23 februarie 2001

Ora Moldovei

„Comuniştii ca favoriţi în Moldova” (NZZ).

Dan Ionescu: Cunoscutul ziar elveţian Neue Zurcher Zeitung publică în ediţia de astăzi un amplu articol despre alegerile de duminică, întitulat „Comuniştii ca favoriţi în Moldova”. Vă invităm să ascultaţi pasajele cele mai semnificative din această relatare, în traducerea Edelinei Stoian.

La sfârşitul anului trecut Parlamentul de la Chişinău a încercat de patru ori, fără succes, să aleagă un succesor al preşedintelui Petru Lucinschi. Dată fiind situaţia schimbătoare a majorităţii în Parlament, nimeni nu s-ar fi aşteptat la alegeri neproblematice. Disensiunile dintre comunişti şi celelalte fracţiuni parlamentare s-au dovedit, însă, a fi mai profunde ca oricând, ceea ce a avut drept consecinţă dizolvarea forului legislativ de către preşedintele Petru Lucinschi, al cărui mandat a expirat în ianuarie curent.

Duminica aceasta moldovenii sunt chemaţi să aleagă un nou Parlament, eveniment care nu garantează, însă, nici ieşirea din actuala dilemă politică, nici depăşirea stagnării economice. Fapt este, că agravarea situaţiei economice a fost precipitată de criza politică de durată. Deşi Republica Moldova este considerată drept cea mai săracă ţară din Europa, pentru populaţia ei se pune întrebarea, dacă într-adevăr nu poate fi şi mai rău.

Începând din 1991 creşterea economică a scăzut cu două treimi. Bogată în resurse naturale, fostă cândva principala furnizoare de vinuri a Uniunii Sovietice, Republica Moldova reuşeşte astăzi doar cu greu să supravieţuiască. Actuala situaţie deplorabilă a ţării se datorează nu în ultimul rând divizării ei. Regiunea transnistreană controlează o mare parte din industria grea a întregii ţări, iar o soluţionare a problemei transnistrene cu ajutorul Organizaţiei pentru Cooperare şi Securitate în Europa şi eforturile de mediere ale Rusiei şi Ucrainei nu se întrevede în viitorul previzibil. Izolat de centrele industrializate şi incapabil să pună pe picioare agricultura, Chişinăul este în mare criză financiară, una din consecinţe fiind faptul că atât Rusia, cât şi România au suspendat livrările de energie, ca urmare a neachitării plăţilor. Sate şi oraşe întregi se cufundă în bezdnă.

Din ce în ce mai mulţi moldoveni îşi părăsesc ţara în speranţa unei vieţi mai bune. Potrivit datelor statistice, peste 800 de mii de moldoveni lucrează, mulţi dintre ei ilegal, în Rusia, Turcia şi în ţările din Sudul Europei. Pentru moldoveni până şi România, care nu e chiar un exemplu de prosperitate şi de transformări în bine, constituie o speranţă pentru a ieşi din mizerie.

În alegerile parlamentare anticipate din duminica aceasta, dintre cele 17 partide participante la campania electorală, favoritul este Partidul Comuniştilor al lui Vladimir Voronin, care fusese pe punctul să câştige alegerile prezidenţiale. Succesul comuniştilor se bazează pe nostalgia pentru aşa-zisele vremuri bune de altă dată. Voronin, veteran comunist, a promis strângerea relaţiilor cu Belarus şi Rusia şi desfiinţarea privatizării, pe care a numit-o „monopolizarea de către cercuri corupte a patrimoniului naţional”. Cu astfel de lozinci comuniştii şi-au atras de partea lor până la 40 la sută din electorat. Nu este, deci, exclus ca în Republica Moldova comuniştii să revină la putere pentru prima dată din 1991 încoace.
XS
SM
MD
LG