Linkuri accesibilitate

Vizita Catherinei Ashton - o recunoaștere a progreselor înregistrate în Moldova


Dirk Schuebel
Dirk Schuebel

Ambasadorul UE Dirk Schuebel: Asistența UE pentru reformarea justiției va fi acordată doar după ce Chișinăul va aproba o strategie concretă.


Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă va efectua la începutul lunii martie o vizită oficială în Moldova. Şeful delegaţei Uniunii Europene la Chişinău, ambasadorului Dirk Schuebel a comentat astăzi această vizită ca un semn al importanţei pe care o acordă UE în acest moment relaţiilor cu RM. În calitatea sa de reprezentant oficial al UE la Chişinău, Dirk Schuebel a evaluat în faţa jurnaliştilor şi stadiul negocierilor dintre Chişinău şi UE pe domeniile cele mai importante.


Dirk Schuebel a declalarat astăzi că încheierea unui acord de asociere pe care R. Moldova îl negocieză în acest moment cu UE, nu mai ţine de o perspectivă atât de îndepărtată. Participând astăzi la o întâlnire cu jurnaliştii, Dirk Shuebel a mai spus că anul 2010 a fost, pentru Chişinău, unul de succes în relaţiile cu UE, aceasta avansând extrem de rapid pe domeniul negocierii liberalizării vizelor, iar în vederea obţinerii unui regim de liber schimb negocierile ar trebui să înceapă cel târziu în iunie.

„Pe 18 martie Comisia Europeană îşi va da agrementul pentru începerea acestor negocieri, iar de aici şi până la demararea negocierilor propriu-zise ar mai putea dura 3-4 luni, ca în cazul Georgiei,” a precizat oficialul european.

Jumătate de miliard euro în următorii trei ani
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:43 0:00
Link direct


Şi în domeniul liberalizării spaţiului aviatic încheierea unui acord ar putea să se producă înainte de sfârşitul anului, numai că depinde de cât de dispuse vor fi autorităţile de la Chişinău pentru a grăbi acest proces, a precizat Dirk Shuebel.

„Este absolut necesar să avem acest acord, pentru a putea aduce mai multe companii şi pentru a obţine preţuri mai bune. Recunosc că preţurile actuale la biletele de avion sunt şi pentru mine un şoc,” spune şeful delegaţei Uniunii Europene de la Chişinău.

Dirk Shuebel s-a mai referit la apropiata vizită la Chişinău a Înaltului Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton: „Dacă ne imaginăm cât este de încărcată agenda dumneaei şi cât are de călătorit în întreaga lume, în special în lumina evenimentelor care au loc în Orientul Mijlociu, faptul că a decis să vină în vizită în R. Moldova este nu doar un simbol, ci şi dovadă a recunoaşterii eforturilor pe care le întreprinde R. Moldova spre o democratizare mai mare şi spre un stat de drept.”

Vorbind despre asistenţa pe care o va oferi UE în următorii trei ani R. Moldova, Dirk Schuebel a estimat că este vorba despre peste jumătate de miliard de euro, 15 la sută fiind destinate proiectelor din regiunea transnistreană. În acest an, prioritare vor fi proiectele de eficienţă energetică, iar începând cu anul viitor – cele legate de reforma justiţiei.

Ambasadorul a ţinut însă să precizeze că în ceea ce priveşte justiţia, UE aşteaptă mai întâi de la autorităţi o strategie foarte concretă de reformare a domeniului şi doar după aprobarea acesteia, UE ar putea oferi în aceste scopuri un sprijin de cca. 50 de milioane de euro.
Previous Next

XS
SM
MD
LG