Linkuri accesibilitate

Cruciada împotriva corupţiei


Cred că mediul sufocant în care trăim poate fi schimbat din temelie prin lepădare de corupţie.


Dacă e să dăm crezare declaraţiilor şi sloganurilor care răsună pe colinele politicii, ultimii 20 de ani au fost o nesfîrşită şi acerbă luptă cu corupţia. „Să stîrpim corupţia! Să-i pedepsim pe cei corupţi!” sînt nişte idei pe care politicienii autohtoni le-au aruncat mai mereu în mase. Unii şi-au construit campanile electorale doar pe ideea însufleţitoare a distrugerii corupţiei.

În ciuda acestor declaraţii ritoase, în mase domneşte lehamitea şi neîncrederea. Şi asta pentru că exact în aceeaşi perioadă corupţia a proliferat, s-a insinuat în vieţile moldovenilor. Eu nu cred să existe mulţi oameni care să nu se fi ciocnit de corupţie în spitale, maternităţi, instituţii judiciare, de învăţămînt şi de stat, în vămi sau în contactul cu poliţia rutieră. Mai mulţi au dat, probabil, decît au luat, numai că şi a da mită e un revers al corupţiei, un element care alimentează lăcomia celor care nu se mai satură să jecmănească cetăţenii.

A da mită a devenit un modus vivendi în anii tranziţiei. Dacă nu dai, pericolul să eşuezi în rezolvarea problemelor e imens. Cineva mai şmecher, care nu ezită să dea şpagă, îţi poate lua faţa, te poate lesne devansa. Poate fi şi mai rău. Dai şpagă fiindcă te temi de indiferenţa medicului care în loc să te trateze, te poate calici şi mai rău.

E limpede că în atare condiţii discursurile emfatice despre şansele egale şi concurenţă loială sînt un simplu balon de săpun. Repet, e suficient să faci un simplu sondaj pe stradă ca să realizezi că lucrurile sînt grave de-a binelea. Sînt grave în primul rînd pentru că oamenii nu prea cred că balaurul corupţiei poate fi învins. Şi sînt convins că nici recentele arestări ale unor primari şi funcţionari nu le-au insuflat cetăţenilor mult optimism. Mulţi dintre cunoscuţii mei, bunăoară, le percep ca pe nişte simple reglări de conturi.
Ziaristul Artiom Vareniţa zicea deunăzi că cei corupţi trebuie băgaţi în puşcărie, că trebuie să fie acuzaţi în cadrul unor procese publice. Trebuie arestaţi nu numai cei care iau cîteva sute de euro, ci şi cei din umbră care încasează sume enorme. Dar a fost oare în ultimii ani pedepsit măcar un singur asemenea escroc? se întreabă retoric jurnalistul de la Kommersant Plus?

Eu unul cred că mediul sufocant în care trăim poate fi schimbat din temelie prin lepădare de corupţie. Să zicem, ai fost impus de tranziţia nemiloasă să iei sau să dai mită. Dar într-o bună zi să tragi o linie şi să-ţi spui: gata, mă lepăd de molima asta, orice ar fi! Sună cam utopic, nu-i aşa?
XS
SM
MD
LG