Linkuri accesibilitate

Prioritatea numărul unu pe dimensiunea politică este instaurarea stabilităţii


Un interviu exclusiv cu Marian Lupu, președintele Parlamentului.


Vom incerca sa aflam daca criza politica poate fi depasita prin influenţa factorul extern. Or, Republica Moldova se menţine pe linia de plutire datorită suportului financiar al partenerilor de dezvoltare, între care UE şi SUA au cea mai mare pondere. Federatia Rusa are o influenţă majora prin pîrghiile sale economico-comerciale şi prin controlul de facto total asupra Transnistriei. Şi influenţa României a crescut semnificativ în ultima vreme. Despre factorul extern care influenţează politica si economia Moldovei mai mult decât evoluţiile politice din ţară discutam cu presedintele interimar Marian Lupu, speakerul Parlamentului
.

Interviul matinal EL: cu președintele Marian Lupu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:45 0:00
Link direct


Europa Liberă: Domnule preşedinte, care sunt priorităţile pentru moment pentru Republica Moldova?

Marian Lupu:
„Prioritatea numărul unu pe dimensiunea politică este instaurarea stabilităţii. Să terminăm cu criza politică, fiindcă este impedimentul cel mai mare şi pentru atingerea multor alte obiective. Prioritatea numărul doi – stabilizarea situaţiei economice, dar şi de a asigura o creştere economică, fiindcă economia reprezintă sursa de venituri pentru obiectivul numărul trei, partea socială.”

Europa Liberă: Cum înţelegem asigurarea creşterii economice?

Marian Lupu:
„Asigurarea creşterii economice poate fi obţinută doar pe o singură cale. Având o ambianţă stabilă politică pe interior, venind cu mesajul pentru partenerii externi ai Republicii Moldova, că avem un Parlament, un Guvern cu mandat de patru ani de zile. Doar în aceste condiţii vom asigura atragerea unui flux masiv de investiţii directe în economia ţării. Fiindcă, nu, creditele, care sunt acordate Republicii Moldova de instituţiile internaţionale... şi ele sunt importante, însă menirea acestor credite este, că ne oferă posibilitatea să ne menţinem la suprafaţă pe termen scurt.

Însă dezvoltarea economică pe termen lung, una care garantează locuri de muncă, una care garantează salarii decente, una care garantează impozite la buget şi, respectiv, bugetul poate să finanţeze şi învăţământul şi medicina, şi pensiile, şi protecţia socială, şi indemnizaţiile pentru invalizi, este atragerea masivă de investiţii directe pentru construcţia de unităţi economice, uzine, fabrici, pentru sporirea producerii în ţara noastră şi nu doar a comerţului. Iată care este unica cale.”

Europa Liberă: De ce atât de mare miza pe care o pune Chişinăul, când e vorba de a depăşi crizele din ţară, pe factorul extern?

Marian Lupu:
„Bine, miza trebuie chiar să fie făcută într-o anumită măsură, din simplul motiv că noi suntem o economie bazată pe export. Dacă vorbim despre latura economică. Politica externă care o facem, care trebuie să fie în continuare una echilibrată, chibzuită, una bine gândită, bazată pe raţionamente. Cred că asta ar fi influenţa factorului extern.”

Europa Liberă: Bine, dar problemele interne nu le rezolvă nici Moscova, nici Bruxelles-ul.

Marian Lupu:
„Iată aici eu şi am vrut să ajung. Că atâta timp, cât noi nu vom schimba lucrurile aici, în Republica Moldova, noi la noi acasă, cât la modul cel mai serios nu vor fi abordate problemele de reforme structurale. Ce exportăm noi? Vinuri, produse alimentare, fructe, legume, două-trei-patru poziţii şi s-a terminat. Cu cât mai îngustă este structura producţiei şi structura de exporturi, cu atât mai vulnerabili şi mai dependenţi suntem noi de factorii externi.”

Europa Liberă: În aceşti doi ani de guvernare liberal-democratică practic nu s-a mişcat carul din loc.

Marian Lupu:
„În situaţia de instabilitate politică, Guvernul nu se va preocupa de reforme structurale. Guvernul în asemenea situaţii complicate politice nu face decât să gestioneze afacerile curente. Însă afacerile curente nu duc la soluţii. Fiindcă reformele serioase nu se fac nici măcar timp de o lună sau o jumătate de an. Iată de ce din nou revenim în mod automat la necesitatea unui mandat şi stabilităţi de patru ani de zile. Altminteri aceste reforme nici în continuare nu o să fie promovate cu ritmurile şi la nivelul calităţii de care avem nevoie.”

Europa Liberă: Şi totuşi, dacă luăm situaţia din Republica Moldova, care e comparabiă cu cea din Belgia. Şi acolo nu este stabilitate politică.

Marian Lupu:
„Chiar vă rog frumos nu comparaţi aceste două situaţii şi am să vă spun de ce.”

Europa Liberă: Păi da, vreau să îmi spuneţi de ce? Poate lumea nu cunoaşte cine e preşedintele Belgiei, cine e preşedintele Luxembourgului, dar au un nivel de dezvoltare al ţărilor respective.

Marian Lupu:
„Ştiţi care este marea diferenţă dintre modelul politic, dar şi modelul economic şi mentalitatea în Republica Moldova şi în Belgia? Belgia sau fie oricare altă ţară din Uniunea Europeană sistemul economic este un model funcţional de economie de piaţă, care are puternice repere sociale. Acest model s-a constituit zeci de ani, dacă nu chiar sute de ani. Acest model la ei în Belgia este capabil să funcţioneze chiar şi în situaţie de crize politice îndelungate, precum se manifestă în Belgia. Fiindcă există un sector privat bine dezvoltat, există infrastructura economiei de piaţă bine dezvoltată, care în mare măsură nici nu este supusă influenţei directe administrative sau politice. Nu zic, această incertitudine formează o nervozitate, însă vedeţi cumva criză economică ca urmare a crizei politice în Belgia? Nu. Nici în Belgia, nici în Franţa, nici în Marea Britanie, nici într-o ţară care are un sistem dezvoltat şi funcţional al economiei de piaţă.

În Republica Moldova noi nu avem acest sistem, nici tradiţii. El este abia în formare. Iată de ce o criză politică în Republica Moldova are o influenţă directă asupra situaţiei economice. Haideţi să vă dau nişte exemple foarte clare – până nu spune cel de sus care e acolo, politicianul, nu se face nimic. Cât nu vom avea un sistem funcţional al economiei de piaţă la noi situaţia va rămâne exact care este. Dar mai este şi un alt factor.

Noi reprezentăm economia în tranziţie, o economie cu un grad sporit de risc. Şi atunci orice investitor, privind cu multă atenţie o asemenea ţară, el mai întâi de toate vrea să vadă stabilitate economică. De ce? Fiindcă în condiţiile de stabilitate economică omul este sigur că el cunoaşte regulile de joc, că ele sunt stabile cel puţin pe patru ani şi că poate să-şi facă o planificare a businessului. Atâta timp cât această stabilitate nu există, investitorul nu ştie. El spune: azi la putere este unul, mîine la putere este altul.”

Europa Liberă: Şi se schimbă regulile de joc în funcţie de cine este la putere?

Marian Lupu:
„Se schimbă regulile de joc. Cu părere de rău ei aşa ne privesc pe noi. Dar de fapt au şi temei. Uitaţi-vă declaraţiile care se fac de diferite partide, în multe cazuri sunt diametral opuse. Unii sunt pentru privatizare, alţii se manifestă împotriva privatizării. Unii spun că trebuie de liberalizat şi mai mult economia, alţii spun că trebuie de strâns şuruburile. Păi în asemenea situaţie oricine şi-ar ieşi din minte, oricine ar fi foarte şi foarte prudent. Mai ales înţelegând foarte bine că în Republica Moldova încă nu avem un sistem clasic european funcţional al economiei de piaţă. Şi ei ştiu de lucrul ăsta. Ei înţeleg mult prea bine, că la noi ca şi în econmie şi în sistemul organelor de drept, şi în sistemul judecătoresc şi în multe alte sisteme mai există „dreptul telefonului”, implicaţii directe în multe situaţii care de fapt nici nu sunt admise prin lege. Ei ştiu foarte bine carenţele funcţionării legilor. Ei cunosc foarte bine situaţia că noi avem în multe cazuri legi bune, însă avem probleme la capitolul implementării acestor legi. Sunt mulţi care doresc să investească, dar ei aşteaptă stabilitate.”

Europa Liberă: Stabilitatea se înţelege numai în cazul dacă e depăşită, numai când este als şeful statului. Eu ziceam, că puţini cunosc cine e preşedintele Belgiei, Elveţiei, Luxembourgului. De ce contează atât de mult să se cunoască cine e preşedintele Republicii Moldova?

Marian Lupu:
„Probabil este situaţia, că aşa este Constituţia şi astfel e sistemul politic. De ar fi să fie un sistem clasic parlamentar, credeţi-mă, că şi în Republica Moldova nu prea multă lume ar fi ştiut cine este preşedinte. Noi suntem şi am fost mereu un sistem politic semiparlamentar- semiprezidenţial, unde şeful statului are împuterniciri solide şi serioase. De exemplu – şeful statului este cel care vine cu candidatura primului ministru. Şeful statului este cel care, la propunerea Guvernului, poate să numească sau să demită alţi miniştri. Sau să nu demită, sau să nu numească alţi miniştri. Este cel care numeşte judecătorii, este cel care numeşte prin decret ambasadorii ţării, este cel care acreditează ambasadorii altor state. Este cel, care are multe alte funcţii extrem de importante. Dacă ai un post prezidenţial decorativ, atunci într-adevăr mergi cu oricine nu ar fi. Fiindcă nu se ştie nici cine e preşedintele Germaniei, sau al oricărei alte ţări, care are un sistem clasic parlamentar.

Cu părere de rău, vedeţi că din nou suntem cunoscuţi mai mult prin viciile noastre, decât pentru virtuţile noastre, şi pe intern, dar şi pe extern. Şi acea reformă constituţională, care a fost făcută probabil în grabă în anul 2000, a adus situaţia în care suntem astăzi.”

Europa Liberă: Bine, dar şi această dilemă – politicianul este omul Moscovei, omul Washingtonului, omul Occidentului tot joacă festa.

Marian Lupu:
„Lucrurile astea nu reprezintă o stare inerentă a societăţii noastre. În genere, starea de spirit în societate este programată în mare parte de clasa politică, de partidele politice. Fiecare încearcă să joace nu atât pe buna înţelegere, nu atât să educe o percepere a societăţii a unor realităţi, care reprezintă interesul naţional al ţării, ci să-şi acopere mai întâi de toate nişte interese partinice, înguste, corporative, jucând pe reflexele oamenilor, jucând pe slăbiciunile lor, jucând pe ură. Iată aici intrăm într-o zonă extraordinar de periculoasă, pe frică jucând, nu atât pe calităţile umane, cât pe reflexe care vin din alt domeniu.

Europa Liberă: Instincte.

Marian Lupu:
„Pe instincte. Şi atunci la ce aduce această situaţie? La o dezbinare a societăţii. Unii ţipă: atenţie, ne mănâncă România. Alţii ţipă: atenţie, vrea să ne cotropească Rusia. Se produce o scindare a societăţii, fiindcă într-adevăr se joacă pe instincte. Lucru catastrofal pentru unitatea societăţii şi în ultimă instanţă pentru unitatea ţării. Fiindcă aceşti politicieni toţi în gura mare strigă: vrem statul prosper, democratic, independent şi suveran Republica Moldova, dar ei înţeleg foarte bine, că un stat nu poate să se dezvolte neavând o societate consolidată. Şi jocul pe aceste instincte chiar duce la distrugerea statului.

Nu trebuie să jucăm pe aceste instincte, nu trebuie să contrapunem în situaţia noastră actuală Estul şi Vestul. Nu trebuie să rupem în două societatea noastră pro Est- pro Vest, fiindcă în realitate toată lumea îşi dă foarte bine seama că noi trebuie să avem relaţii bune, constructive şi cu unii şi cu alţii. Noi trebuie să mergem pe calea de integrare europeană, concomitent asta nu înseamnă război cu partenerii din Est.

Noi suntem la graniţa a două mari culturi – cultura latină şi cultura slavonă. Suntem influenţaţi de acestea două şi atunci este foarte nocivă politica de a contrapune aceste lucruri, fiindcă contrapui oamenii. Îi pui să se bată cap în cap. Unica cale de consolidare este să combinăm organic, pe bază de principii de toleranţă, înţelegere, respect reciproc. Da, suntem diferiţi ca limbi vorbite, ca istorie, ca folclor, însă toate acestea reprezintă valorile culturii mondiale şi atunci noi trebuie frumos să le combinăm. Noi trebuie să înţelegem că edificăm o naţiune europeană civilă.”

Europa Liberă: Foarte sincer, domnule Lupu, cunoaşteţi şi Dumneavoastră foarte bine, în societate se spune că această Alianţă, constituită din trei partide, actualmente reprezintă broasca, racul şi o ştiucă.

Marian Lupu:
„Ei, nu chiar broasca racul şi o ştiucă, fiindcă asta ar însemna lipsa în genere, definitivă de mecanisme de colaborare. Dar ca să deprinzi normele de muncă eficientă în Alianţă trebuie să vrei.”

Europa Liberă: Cine nu vrea?

Marian Lupu:
„Ce, ar fi mai bine acum să vă zic care sunt pretenţiile mele pentru alţii? Poate şi alţii au pretenţii pentru mine. Nu aici se ascunde esenţa.”

Europa Liberă: Unde se ascunde esenţa?

Marian Lupu:
„Esenţa se ascunde în mentalitatea noastră a tuturor.”

Europa Liberă: În orgoliu, în invidie?

Marian Lupu:
„În tot ce vreţi Dumneavoastră. În modul de a percepe lucrurile, în aceleaşi valori şi principii, despre care am vorbit la infinit. Dacă e să fim foarte concreţi, există două posibile căi: prima cale – ori că într-adevăr nouă tuturor, celor din Alianţă la diferite niveluri ne vine mintea la cap şi înţelegerea, că dacă nu demonstrăm o guvernare comună, eficientă, dacă nu ne manifestăm ca un tot întreg, lumea o să piardă încrederea nu doar într-o componentă sau alta. Ei vor pierde încrederea în toate componentele. Şi dacă cuiva îi pare, că el este cel mai breaz şi alţii vor muri dar cineva va rămâne la suprafaţă, categoric nu. Dacă lucrul ăsta se întâmplă, dacă nu suntem consolidaţi vom pierde, vom ajunge la alegeri anticipate şi se va schimba guvernarea.

Şi calea a doua: dacă, totuşi dăm dovadă de inteligenţă, dăm dovadă de înţelegere, că interesele de partid, care nu dispar, ele rămân, dar ele trebuie să fie puse într-o albie şi trebuie să fie o limită pe de o parte a competiţiei. Dar această competiţie trebuie să fie pusă într-un cadru. Şi dacă am format o construcţie comună, asta înseamnă, că toţi beneficiem de plusurile, de rezultatele bune şi toţi suntem responsabili pentru eşecurile, sau rezultatele mai proaste.”

Europa Liberă: Eu nu-mi pot explica cum, că atunci când discut cu fiecare în parte, toţi sunteţi plini de înţelepciune şi intelegenţă. Şi când să discutaţi toţi şi să rezolvaţi problema, totul se pierde.

Marian Lupu:
„Nu am decât o soluţie în acest sens. Ăsta şi este cinismul politicului.”

Europa Liberă: Mai nou aud, că problema alegerii preşedintelui poate fi depăşită prin... PLDM insistă ca încă o dată problema să fie scoasă la judecata cetăţeanului. Să se mai organizeze un referendum. PL-ul, domnul Ghimpu zice, că dacă se ajunge la o asemenea variantă piere, sau se destramă Alianţa pentru Integrare Europeană. Ce zice PD-ul?

Marian Lupu:
„Iată o cale – prin amendarea legislaţiei presupunem că se găseşte calea respectivă. Aţi pomenit de referendum. Concomitent cu alegerile locale, dacă Codul electoral spune, că este posibil să fie combinate aceste două evenimente, înseamnă că pot fi combinate. E altă întrebare de exemplu alegerea directă a şefului statului. Dacă nu greşesc eu, această întrebare nu poate fi abordată până la 5 septembrie, fiindcă legea spune foarte clar, că acelaşi subiect nu poate fi supus referendumului mai des decât o dată pe parcursul unui an. Înseamnă, că dacă vorbim de referendum, punem în discuţii la referendum subiectul propus de opoziţie, ca să vedem cum boicotează şi de această dată propria lor propunere. Aşteptăm o zi-două, sper, şi vom adopta decizia ca urmare a recomandărilor Comisiei juridice. Dacă examinăm sau nu în plenul Parlamentului proiectul opoziţiei privind modificarea articolului 78, scăderea numărului voturilor necesare.”

Europa Liberă: Poziţia Dumneavoastră pur subiectivă – alegerea preşedintelui până la alegerile locale? Sau după aceasta?

Marian Lupu:
„Având această decizie a Curţii Constituţionale, care nu ne limitează cu data de 28 februarie, în limita legii, alegerile trebuie să fie desfăşurate atunci când ele sunt pregătite şi când ele oferă un rezultat pozitiv. Care nu ar fi formula, care n-ar fi candidatul, printre altele. Dilema cea mai importantă este – continuăm criza şi instabilitatea? Sau punem punct în acestei instabilităţi şi revenim la normal.”

Europa Liberă: Toate cele trei componente ale Alianţei insistă să spună, că Marian Lupu rămâne candidatul coaliţiei liberal-democrate pentru funcţia supremă în stat. În caz contrar trebuie de modificat conţinutul acordului de constituire al Alianţei?

Marian Lupu:
„Se întâmplă exact ceea ce vrea opoziţia parlamentară. Toate acţiunile şi declaraţiile sunt orientate spre distrugerea Alinţei. PCRM-ul nu vrea să rămână în opoziţie pe patru ani. Miza comuniştilor este Partidul Liberal-Democrat.”

Europa Liberă: Şi chiar credeţi că ar putea să apară o eventuală coliţie PCRM-PLDM? Aţi negociat cu PCRM şi puteţi să ne spuneţi foarte clar ce scop urmăresc ei? Ar vrea crearea unei noi coaliţii numai pentru a prelua puterea? Şi mai departe ce se întâmplă cu partenerul care merge cu PCRM?

Marian Lupu:
„Fiecare este pe responsabilitate proprie. Decizii şi acţiuni proprii. Ce se va întâmpla, cu cine se va întâmpla nu este treaba mea. Am făcut analiza respectivă. Durerea mea de cap a fost ce se întâmplă, sau ce s-ar întâmpla cu Partidul Democrat în anumite circumstanţe. Cu privire la alte partide categoric nici nu deprind să fac ingerinţe în treburile interne ale partidelor, dar nici nu este preocupare mea.

Un lucru pot să vă spun cu certitudine, că în condiţiile zilei de astăzi, în condiţiile politicului moldovenesc, în condiţiile cum se manifestă deseori rânza moldovenească, în condiţiile acelui orgoliu, pe care dese ori şi în multe cazuri îl vedem, orice poate fi. Nimic nu poate fi exclus. Rămâne de văzut.”
XS
SM
MD
LG