Linkuri accesibilitate

20.02 - București: Strategia de privatizare


Ovidiu Mușatescu: „cumpărătorul trebuie să-şi însuşească explicit clauzele din contractele colective de muncă. Privatizarea nu este un concurs”


20 februarie 2001

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; reporter: Sabina Fati).

Strategia de privatizare.

Ovidiu Muşetescu, ministrul al autorităţii pentru privatizarea şi administrarea participaţiunilor statului, a explicat strategia de privatizare a societăţilor incluse în programul PSAL 1, convenit cu Banca Mondială. Mușetescu a confirmat că toate contractele de privatizare vor include şi clauze sociale.

Este o listă de 62 de întreprinderi care urmează să fie privatizate: pentru primele 16, procesul privatizării va începe în câteva zile. In privința clauzelor sociale care vor fi introduse în noile contracte de vânzare, ministrul Muşetescu a dar umătoarele explicaţii: „cumpărătorul trebuie să-şi însuşească explicit clauzele din contractele colective de muncă. Privatizarea nu este un concurs” – a declarat Muşetescu.

El a criticat şi modul în care s-au făcut privatizările până acum, susţinând că au fost nu numai în dauna salariaţilor dar şi a bugetului de stat. Muşetescu a mai declarat că privatizările făcute toamna trecută, după moţiunea PDSR, sunt acum puse sub semnul întrebării: „am solicitat Senatului … să mi se precizeze care este efectul juridic al moţiunii respective, care interzicea FPS-ului să mai semneze contracte de privatizare, până la schimbarea guvernului. Ceea ce nu s-a întâmplat.”

Moţiunea PDSR împotriva privatizărilor a avut câştig, la vremea ei, în Senat dar executivul nu era obligat să ţină cont de moţiunea care bloca de fapt privatizările.
XS
SM
MD
LG