Linkuri accesibilitate

20.02 - Chișinău: Discriminări în învățămîntul din regiunea transnistreană


Interzicerea în regiune a grafiei latine şi a manualelor editate în R. Moldova are drept urmare limitarea educaţiei tinerilor moldoveni în şcolile naţionale.


20 februarie 2001

Ora Moldovei.

Discriminări în învățămîntul din regiunea transnistreană.

Dan Ionescu: Elevii din stânga Nistrului, care frecventează şcoli cu limba de predare română, nu au deloc o viaţă uşoară.
Relatează corespondentul nostru la Tiraspol, Ion Iovcenco
.

Organizaţiile internaţionale au sesizat în repetate rânduri opinia publică asupra încălcării de către regimul separatist de la Tiraspol a drepturilor şi libertaţilor fundamentale ale omului. În rândul celor mai grave încălcări se înscrie discriminarea în domeniul învăţământului, prin interzicerea în şcolile naţionale a procesului de instruire cu aplicarea grafiei latine.

În prezent în localităţile din stânga Nistrului ale Republicii Moldova şi oraşul Tighina-Bender funcţionează 94 de şcoli moldoveneşti, cu un contingent de 55 mii de copii. Doar în şapte şcoli, cu 4 655 de elevi, studiile se desfăşoară conform programelor elaborate de Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova. În restul şcolilor moldoveneşti din zona controlată de regimul separatist circa 48 de mii de elevi sunt impuşi să înveţe conform programelor unui stat inexistent – Uniunea Sovietică. Interzicerea în regiune a grafiei latine şi a manualelor editate în Republica Moldova are drept urmare limitarea educaţiei tinerilor moldoveni în şcolile naţionale, precum şi plasarea lor într-o situaţie incompatibilă cu demnitatea umană.

Continuă, de asemenea, practica de intimidare a pedagogilor din şcolile moldoveneşti. Ei sunt ameninţaţi cu forţa, agresaţi, concediaţi din motive politice, etc. Asemenea cazuri au avut loc în mai toate localităţile din stânga Nistrului – Dubăsari, Grigoriopol, Mălăieşti, Delacău, Crasnogorca, etc. Precum am arătat mai sus, administraţia de la Tiraspol persecută orice tentativă de predare a materiilor în grafia latină în instituţiile de învăţământ, subordonate acestuia. De aceea, pentru a învăţa limba română, copiii sunt puşi în situaţii de a recurge la diferite metode de camuflaj.

În cazul când şcoala este inspectată de reprezentanţi ai regimului separatist, pe bancă sunt puse manuale în grafia rusească. În realitate, însă, lecţiile sunt predate în baza grafiei latine şi cu manualele editate la Chişinău. Iată de ce elevii moldoveni sunt nevoiţi să poarte cu ei la şcoală două rânduri de manuale. Şcolile ce funcţionează în baza grafiei latine, conform programelor elaborate de Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova, se confruntă de asemenea cu mari probleme. În primul rând din lipsă de spaţiu, cele şapte şcoli funcţionează în două-trei schimburi. De exemplu, cei peste 850 de elevi ai şcolii cu predare în limba română din Tiraspol au la dispoziţie doar nouă săli de clasă, pe când în acest sens sunt necesare cel puţin 33 de încăperi.

În al doilea rând, şcolile activează în condiţii neadecvate. Menţionez în mod deosebit că lipsa cabinetelor de informatică, limbi străine, a laboratoarelor, a sălilor sportive, lipsa cantinelor, a utilajelor şi mobilierului strict necesar se răsfrânge negativ asupra întregului proces de învăţământ. Şi totuşi nu greutăţile îi sperie pe profesori şi părinţii copiilor. Eu nu au de gând să abandoneze localitatea. Sunt hotărâţi să rămână aici şi să-şi continue activitatea de muncă.
XS
SM
MD
LG