Linkuri accesibilitate

Vizita lui Joseph Biden asigură vizibilitate Republicii Moldova


Marian Lupu
Marian Lupu

Președintele interimar Marian Lupu consideră că importanța vizitei vice-președintelui american rezidă în statutul de donator al SUA .



Marian Lupu: „Este o vizită mai mult simbolică, dar acest simbolism nu este de ignorat, fiindcă reiterează importanţa şi, respectiv, un caracter mai prioritar, care este oferit relaţiilor cu Republica Moldova. Asigură o vizibilitate a Republicii Moldova, formează o platformă pentru programe şi proiecte importante economice, sociale, financiare pentru Republica Moldova. Să nu uităm că Guvernul SUA a acordat circa 300 de milioane de dolari în cadrul programului Provocările Mileniului. Deci, este un donator, care se manifestă şi pe linia USAID-ului. Aici ar fi şi acest simbolism şi importanţa politică, pe care trebuie s-o vedem în cadrul acestei vizite.”

Europa Liberă: Credeţi că Moldova a devenit o prioritate pentru Washington?

Marian Lupu: „Cred că viitorul ne va arăta acest lucru.”

Europa Liberă: De ce ar fi interesată Casa Albă să democratizeze Republica Moldova? Să ajute ca să fie respectate drepturile omului, ca să funcţioneze o economie de piaţă?

Marian Lupu:
„Aceste preocupări nu trebuie să fie întâi de toate preocupările unui stat străin. Aceste preocupări de democratizare, de europenizare, de asigurare a drepturilor omului, dezvoltare economică şi socială de fapt, în mod normal sunt şi trebuie să rămână preocupările autorităţilor naţionale, a ţării propriu zise.”

Europa Liberă: Realitatea arată că astăzi Washingtonul este preocupat de aceste lucruri.

Marian Lupu:
„Fiecare ţară, inclusiv Statele Unite ale Americii, respectă principiul de neingerinţă în afacerile interne a oricăror ţări, inclusv a ţărilor mici, precum este Republica Moldova. Preocuparea partenerilor noştri de dezvoltare, fie că europeni, fie că americani, fie a partenerilor din Est ar fi mai mult în ajutorarea şi susţinerea eforturilor noastre de implementare a unor standarde internaţionale. Şi atunci această preocupare într-adevăr ar fi una explicabilă.

Deci, dacă Republica Moldova anunţă şi merge pe calea dezvoltării acestor standarde politice, democratice, economice, sociale, care reprezintă reperele unei democraţii autentice, atunci evident că democraţiile dezvoltate sunt interesate să ajute, să sprijine eforturile autorităţilor naţionale. Asta pentru mine este firesc şi normal. Oricare alt caz de preocupări exagerate, şi nu legăm această parte cu subiectul vizitei, dar ca idee generală, procedura de a impune nişte norme, ele categoric nu sunt din aceeaşi operă şi nu reprezintă aceleaşi repere, precum ar fi tendinţa de a ajuta, de a asista.

Eu văd în cadrul acestei colaborări, pe care o avem şi cu SUA, pe care o avem şi cu Uniunea Europeană, pe care o avem şi cu Consiliul Europei, şi cu alţi parteneri ca un ajutor în sprijinul propriilor noastre eforturi. În rest, noi am putea să avem sugestii, recomandaţii pentru a fi examinate şi pentru a fi decise aici, în Republica Moldova. Fiindcă soarta ţării şi deciziile în egală măsură nu trebuie să fie luate nici în Vest, nici în Est. Decizia trebuie să fie luată la Chişinău, în ţară.”

Europa Liberă: Pe agenda politică a dialogului ruso-american figurează Republica Moldova cu acestă problemă, Transnistria?

Marian Lupu:
„Şi în dialogul ruso-comunitar, şi lucrul ăsta s-a manifestat şi în cadrul întrevederilor Merkel-Medvedev, sau Medvedev-Merkel-Sarkozy s-a văzut foarte clar că subiectul Republica Moldova este pe agenda discuţiilor bilaterale. În egală măsură, sunt mai mult ca sigur, că acest subiect este şi pe agenda de dialog Rusia-Statele Unite. Şi îmi pare că este un lucru absolut firesc prezenţa acestui subiect, fiindcă şi o parte, şi a doua, şi a treia sunt părţi componente din formatul de negocieri la cel mai înalt nivel.

Chiar dacă cineva doreşte, dar nu poate să evite acest subiect. Este altă întrebare - calitatea discuţiei seriozitate şi interesul propriu-zis acordat. Păi, iată, impresia mea este că pornind din anul trecut la nivelul dezbaterilor politice şi dialogului politic la cel mai înalt nivel acest subiect cunoaşte o nouă dinamică. Ar fi extraordinar dacă noi am susţine acest lucru prin asigurarea unei stabilităţi politice în ţară, care este la fel un factor determinativ în cadrul negocierilor.”
XS
SM
MD
LG