Linkuri accesibilitate

Consiliul Europei monitorizează cu atenție cazurile Vardanean și Cazac


Thorbjorn Jagland
Thorbjorn Jagland

Secretarul General al Consiliului Europei Thorbjorn Jagland declară că instituția pe care o conduce are nevoie de presiuni și din partea altor parteneri.










Europa Libera: Domnule Secretar General, ati facut astazi public un comunicat cu privire la cazurile Cazac si Vardanean din Transnistria, in care spuneti ca „din cauza naturii dubioase a acuzatiilor care li se aduc, monitorizati cu atentie situatia“ . Ne puteti da mai multe detalii?


Thorbjorn Jagland: Ce am spus noi in aceasta declaratie este ca urmarim cu mare atentie ce se intampla in Transnistria si in general ce dorim este ca fiecare sa aiba parte de un proces corect.

Europa Libera: Cei doi nu au avut parte de un proces corect.

Thorbjorn Jagland:
Asa este. De aceea am decis sa diseminam aceasta declaratie astazi.

Europa Libera: Deci sunteti la curent cu faptul ca nu au putut sa isi aleaga proprii avocati, nu au putut sa stea in contact cu familiile lor...

Thorbjorn Jagland: Da, suntem la curent. Si de aceea am iesit cu aceasta declaratie si am facut acelasi lucru si in decembrie cand a fost condamnata cealalta persoana la 15 ani de inchisoare.

Europa Libera: Si ce se poate face? Ce poate face Consiliul Europei?

Thorbjorn Jagland: Sa faca cunoscut faptul ca s-a produs un abuz. Asta poate face Consiliul Europei. Nu avem instrumente pentru a impune ceva in acea zona.

Europa Libera: De ce nu puteti impune, pentru ca Moldova si nu Tranistria este membru (cu obligatiile care decurg de aici) al COE, si nu Transnistria care este o regiune a Moldovei?

Thorbjorn Jagland:
Exact. De aceea. Stiti care este situatia in Transnistria.

Europa Libera: Pentru noi, ca jurnalisti este absurd: este vorba de niste cetateni moldoveni acuzati ca spioneaza pentru Republica Moldova! Cum apreciati aceasta situatie?

Thorbjorn Jagland: Nu pot comenta aceasta situatie. Tot ce putem face este sa monitorizam situatia cu mare atentie. Avem nevoie de presiune si din partea altor parteneri din comunitatea internationala.
XS
SM
MD
LG