Linkuri accesibilitate

Optimizarea sistemului de învățămînt și reformarea celui de pensionare


Veaceslav Negruță
Veaceslav Negruță

Ministrul de Finanțe Negruță a declarat că FMI a acceptat ca ridicarea vîrstei de pensionare a funcționarilor publici să aibă loc treptat.


Despre ecourile misiunii FMI s-a vorbit astăzi în Parlament. Deputatul comunist Igor Dodon a prezentat în legislativ un şir de angajamente pe care guvernul de la Chişinău şi le-ar fi asumat pentru a obţine creditul de 77 milioane de dolari din partea Fondului Monetar Internaţional. Printre acestea, potrivit deputatului, s-ar număra restricţii la salarii, reduceri de cadre didactice sau reformarea sistemului de pensionare.

Igor Dodon: „În afară de aceasta, privilegiile de pensionare vor fi eliminate, ca începând 1 iulie 2011 să se majoreze vârsta de pensionare cu şase luni în fiecare an. Asta se referă la toţi funcţionarii publici”.

În replică, ministrul Finanţelor Veaceslav Negruţă a declarat că în negocierile guvernului cu FMI nu au existat condiţionări şi că nu s-a planificat reducerea numărului de profesori ci doar, ceea ce a numit ministrul, optimizarea sistemului de învăţământ.

Veaceslav Negruță: „Optimizare asta nu înseamnă micşorare sau reducere. Cu un anumit volum de mijloace poţi să faci un anumit volum de lucru, procesul de optimizare îţi dă posibilitate cu acelaşi volum de mijloace să faci mai multe lucrări sau servicii.

Referindu-se la reformarea sistemului de pensionare, ministrul Finanţelor a declarat că actualul sistem favorizează anumite categorii de persoane. Fapt care în opinia ministrului ar fi incorect. Din nou Veaceslav Negruţă: „Şi aici e vorba, într-adevăr, pentru unele categorii care beneficiază de anumite privelegii sau facilităţi, de a aduce ca şi pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova vârsta de pensionare să fie cât se poate de unificată, iar pentru unele categorii ca să nu fie brusc procesul acesta, în timp, plus şase luni la fiecare an. Ceea ce ar însemna că în 10 ani unele categorii de beneficiari de facilităţi azi vor ajunge la sistemul normal cum este pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova”.

Ministrul finanţelor a declarat că reforma sistemului de pensionare va viza, în primul rând, judecătorii, procurorii şi funcţionarii publici.
XS
SM
MD
LG