Linkuri accesibilitate

Corupția la nivelul administrației locale (Kișiniovski obozrevatel)


O categorie socială nefericită: polițiștii (Ziarul de Gardă).


Presa de la Chişinău pleacă astăzi de la o temă comună – satisfacţia exprimată ieri de către emisarul FMI faţă de avansarea programului economic la care s-a angajat Republica Moldova, urmată de anunţul premierului despre creşterea lefurilor. Singurul ziar care găseşte de cuviinţă să critice atât FMI-ul, cât şi guvernul este „Moldova Suverană”, care scrie că „după ce am înghiţit cârligul cu momeală, FMI şantajează să ne ia averea”, iar Executivul ar fi acceptat să privatizeze mari întreprinderi de stat profitabile cum ar fi Banca de Economii şi Moldtelecom.” „Ai noştri” sunt dispuşi în mod serios să cedeze contra unui preţ neînsemnat cele mai valoroase întreprinderi ale ţării”, scrie ziarul.

Cinci compomişi vor şefia justiţiei, titrează cotidianul „Adevărul” cu referire la candidaţii înscrişi în concursul pentru preşedinţia CSJ. Fiecare din cei cinci au semnat cel puţin o hotărâre condamnată la CEDO, remarcă publicaţia.

Kişiniovski obozrevatel” constată că „Moldova a fost cuprinsă de un val de arestări de primari şi alți aleşi locali suspectaţi de corupţie”. „Numai în ultimele săptămâni, au fost reţinuţi patru, iar mulţi experţi consideră că dinamizarea retoricii anticorupţie ar avea legătură cu apropierea alegerilor locale”, afirmă publicaţia.

Nezavisimaia Moldova” îl citează pe secretarul executiv al Partidului Comuniştilor, Iurie Muntean, care afirmă că „relaţiile actuale moldo-române amintesc de situaţia anilor '90”. În opinia lui Muntean, „o mărturie în acest sens ar fi recenta întrevedere de la Chişinău a comisiilor parlamentare pentru politică externă din Moldova şi România, în cadrul căreia au fost abordate doar probleme secundare, nu şi cele importante”, cum ar fi semnarea tratatului de bază sau a celui de frontieră. Tratatul de frontieră a fost, de altfel, semnat în 2010.

Editorialistul de la „Timpul”, Constantin Tănase, afirmă că flancul drept al eşichierului politic moldovean ar fi slab şi ar fi necesară refacerea lui. „Acum, când Moscova nu va ezita să se folosească de câte ori va considera necesar de „cuiul lui Pepelea”, avându-se în vedere Partidul Democrat, este cazul ca PL-ul, MAE si PNL să revină la negocieri spre refacerea segmentului politic de centru-dreapta.

Iar „Ziarul de Gardă” scrie astăzi despre o altă latură a vieţii poliţiştilor decât cea pe care ne-am obişnuit să fie scoasă în prim-plan de presă. Cu salariile pe care le au, ei nu-şi pot permite o locuinţă nici dacă lucrează o sută de ani, constată publicaţia. În ultimii trei ani, peste 3 mii de poliţişti au plecat din MAI, mai scrie ziarul.
XS
SM
MD
LG