Linkuri accesibilitate

Investigarea averilor șefilor de sindicat


Demonstrație sindicală
Demonstrație sindicală

Socialiștii români încearcă să treacă prin Parlament un proiect de lege care i-ar excepta pe liderii sindicali de la legea ANI

Saptamina viitoare Senatul Romaniei este asteptat sa voteze o lege cu un singur articol: exceptarea liderilor sindicali de la Legea Agentiei Nationale de Integritate, care ii obliga pe acestia alaturi de toti demnitarii si oficialii tarii, sa-si faca publice declaratiile de avere si conflictele de interese.

Aceasta exceptare sustinuta mai ales de socialistii romani a trecut deja de Camera Deputatilor prin adoptare tacita si urmeaza sa fie adotata in Senat, unde diferenta dintre opozitie si putere este de un singur vot. Intre timp insa Agentia Nationala de Integritate a inceput investigatiile averilor sefilor de sindicat, mai cu seama, ca scandalul de la vami care a scos la iveala coruptia uriasa din aceast zona, pare deocamdata sa duca la seful Sed lex, Alianta Sindicala a Bugetarilor, Vasile Marica. Dupa cum a sugerat presedintele Traian Basescu, acest lider sindical era unul dintre virfurile coruptiei de la vami.

Investigatiile cazurilor de coruptie de la vamile Romaniei cu statele nemembre
ale Uniunii Europene au pornit tocmai de la discrepantele care existau intre veniturile oficiale ale vamesilor si politistilor de frontiera, pe de o parte si averile detinute de ei si de familiile lor, pe de alta parte. Aceasta paradigma pare sa se repete si cazul liderilor sindicali.

Socialistii din parlamentul Romaniei, printre care exista si citiva lideri sindicali sustin ca averile acestora n-ar trebui expuse, fiindca pe baza lor acestia ar putea fi santajati. In Romania, insa declaratiile de avere au fost impuse inclusiv sefilor serviciilor secrete, ceea ce probabil ca ar creea mai multe vulnerabilitati decit pentru unii lideri sindicali. In orice caz cei mai multi lideri sindicali au averi excesiv de mari, sint membri ai unor consilii de administratie ai companiilor de stat sau au propriile afaceri. Toate aceste
amanunte creaza neincredere in bunele lor intentii si in acelasi timp posibilitatea de a se lasa manipulati de unele forte politice, care le ofera functii sau contracte pentru propriile lor afaceri. Oricum ideea de lider de sindicat este in opozitie cu cea de patron.

Merita sa mai amintim ca in Romania grevele si manifestatiile de strada au loc
doar sub guvernarile de dreapta si aproape niciodata sub cele de stinga.
XS
SM
MD
LG