Linkuri accesibilitate

Statele Unite apără libertatea circulației informației pe Internet


Secretarul de stat Hillary Clinton la Universitatea George Washington
Secretarul de stat Hillary Clinton la Universitatea George Washington

Hillary Clinton: acei lideri care încearcă să cenzureze libertatea de circulaţie a informaţiei pe internet sunt condamnaţi să piardă.


Libertatea internetului trebuie apărată şi protejată, a declarat secretarul de stat american Hillay Clinton, în al doilea discurs pe tema legăturii dintre internet şi politica externă. Vorbind la Universitatea Georgetown din Washington, d-na Clinton a promis şi fonduri substanţiale cu care Departamentul de stat vrea să sprijine aşa-numiţii „activişti internauţi”. Mai multe de la Ieana Giurchescu:

Desigur, evenimentele din ultimele săptămâni, din Tunisia şi Egipt i-au oferit d-nei Clinton fundalul politic ideal pentru discursul despre importanţa libertăţii comunicării pe internet. Deşi, după ce au fost repede botezate revoluţia Facebook sau din nou, revoluţia Twitter, mulţi analişti au făcut un pas înapoi şi au vorbit mai degrabă despre rolul de accelerator al revoltelor, jucat de reţelele sociale în Tunisia şi Egipt.

D-na Clinton s-a declarat convinsă că acei lideri care încearcă să cenzureze sau să limiteze libertatea de circulaţie a informaţiei pe internet sau pe reţelele sociale, sunt condamnaţi să piardă. Şi eventual vor fi obligaţi să cedeze.

Ca orice libertate, şi cea de pe internet poate fi abuzată, a recunoscut d-na Clinton dar răspunsul nu este cenzura.
Aşa cum nu cenzura va pune capăt scurgerii de informaţii care pot fi periculoase pentru securitatea unei naţiuni.

Departamentul de stat are acum un buget de 30 de milioane de dolari cu care vrea să finanţeze programe sau grupuri care încearcă să evite cenzura pe internet.

Numai că tot ieri, comisia senatorială pentru politică externă a dat publicităţii un raport care pune Departamentul de stat într-o poziţie delicată: raportul arată că Departamentul a primit de la Congres un buget de 50 de milioane de dolari, anul trecut, tocmai pentru a combate cenzura pe internet. 30 de milioane nu au fost încă folosite.

D-na Clinton a încercat să justifice strategia Departamentulu de stat: „ştim ce vrem să apărăm dar pentru a fi eficienţi trebuie să investim într-o mulţime de programe diferite. Nu există un răspuns simplu la o problema atât de sofisticată”, a mai declarat d-na Clinton.

Vorbind despre libertatea internetului, d-na Clinton nu a putut şi nici nu a vrut să evite subiectul WikiLeaks. Pentru secretarul de stat american, scurgerea de documente diplomatice confidenţiale nu are nici o legătură cu libertatea informaţiei: „Incidentul WikiLeaks a început cu un furt. Acesta este lucrul pe care l-am criticat, nu faptul că WikiLeaks a folosit internetul pentru a difuza aceste documente.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG