Linkuri accesibilitate

Romii din Franța apărați de un organism din Consiliul Europei


Un interviu cu Luis Jimena Quesada, directorul Comitetului European pentru Drepturi Sociale din CE.


Vara trecută, Franţa a luat o deciziei foarte contestată şi anume de-ai expulza pe romi aflaţi ilegal în ţara: majoritatea erau din România si Bulgaria, deci cetăţeni europeni cu drepturi depline. Guvernul francez a fost criticat de Parlamentul European şi Comisia Europeană, dar fără nici o consecinţă practică.
Acum însă, o altă structură europeană, Comitetul European pentru Drepturi Sociale din cadrul Consiliului Europei a anunţat că acceptă plângerea „Centrului pentru apararea dreptului la un domiciliu” impotriva Frantei. Plângere legată de evacuarile din 2010. Partea interesanta este ca de aceasta data Franța ar putea fi sanctionata cu adevarat. Corespondenta Europei Libere la Strasburg , Iolanda Bădiliţă a stat de vorbă cu cu directorul si raportorul Comitetului, Luis Jimena Quesada
.

Europa Libera: Domnule profesor, inteleg ca ati admis plangerea formulata de „Centrul pentru dreptul la locuinta si evacuari”, organizatie umanitara din sistemul Natiunilor Unite, cu secretariatul international la Geneva, potrivit careia Franta a incalcat in vara lui 2010 mai multe articole ale Cartei Sociale.

Luis Jimena Quesada:
„Da, este vorba de articolul E, clauza privind nediscriminarea, protectia familiei ca grup vulnerabil, dreptul la locuinta, articolul 31 si articolul 19 cu privire la expulzarea de pe teritoriul francez. Vom emite o decizie inaintea altor organisme internationale, chestiunea fiind subiectul unor negocieri politice in momentul de fata la nivel european.

Europa Libera: Ce se va intampla de aici inainte?

Luis Jimena Quesada:
Franta, care a ratificat Carta Sociala revizuita in 7 mai 1999, este invitata ca pana pe data de 11 martie sa ofere un raspuns pentru a se apara si a oferi argumente, iar organizatia care a depus plangerea va avea de asemenea posibilitatea de a contesta aceste argumente. Apoi, Comisia va lua o decizie daca exista cu adevarat motive suficiente pentru invocarea incalcarii de catre Franta a Cartei Sociale.

Europa Libera: Insa care este diferenta intre aceasta noua plangere indreptata impotriva Frantei in scandalul expulzarilor entnicilor romi si cea analizata in toamna anului trecut de Comisia Europeana care, dupa cum se stie, a decis in cele din urma sa nu deschida asa numita actiune de infringement - incalcarea Tratatului European - impotriva Parisului.

Luis Jimena Quesada:
De asta data, decizia va fi una strict juridica, nici o negociere politica, nici o influenta politica nu poate interfera cu decizia noastra. Noi apartinem de Consiliul Europei, o organizatie care are 47 de state membre si care nu este o organizatie politica. Noi avem misiunea de a veghea la respectarea drepturilor omului.

In schimb, Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene, formata din 27 de state membre. Noi avem o abordare strict juridiciara in vreme ce Comisia Europeana, inainte de a decide daca va declasa procedura de infringement impotriva Frantei, a participat la o serie de negocieri politice atat cu statele implicate cat si cu celelalte state membre.
XS
SM
MD
LG