Linkuri accesibilitate

16.02 - Campania electorală pe ultima sută de metri


CEC a respins un demers al Partidului Comuniştilor, care a cerut neincluderea pe liste suplimentare a cetăţenilor aflaţi ilegal peste hotare.


16 februarie 2001

Actualitatea în Republica Moldova.

Campania electorală pe ultima sută de metri.

Dan Ionescu: Campania electorală, care se încheie la sfârşitul săptămânii curente: cu ultimele noutăţi îl avem la microfon pe Alexandru Eftodi.

După dezbateri controversate, Comisia Electorală Centrală a decis astăzi, că la secţiile de votare din străinătate vor putea vota şi cetăţenii aflaţi ilegal peste hotare. În majoritatea cazurilor aceste persoane muncesc la negru în ţările Europei occidentale şi în Rusia. Întrucât ei nu au fost incluşi pe listele electorale principale, întocmite de Ministerul de Externe, moldovenii, care muncesc la negru în străinătate, ar urma să fie înscrişi în ziua votării pe liste suplimentare, după prezentarea unor acte ce le-ar confirma cetăţenia.

Deşi, la modul declarativ le oferă cetăţenilor aflaţi ilegal peste hotare dreptul de a vota, Comisia Electorală Centrală nu va expedia în reprezentanţele diplomatice un număr suplimentar de buletine de vot. Cele 16 552 de buletine, trimise la începutul săptămânii secţiilor de votare din străinătate, sunt destinate alegătorilor aflaţi legal în ţările respective. Preşedintele CEC, Dumitru Nidelcu, este de părere că la secţiile de votare în străinătate nu vor veni mai mulţi cetăţeni.

Dumitru Nidelcu: „Eu cred în studiul, pe care l-a făcut Ministerul de Externe şi noi întotdeauna trimiteam buletine poate ceva mai puţine, dar mai mult de trei mii de votanţi nu am avut nici într-un an. Aşa că eu nu ştiu de unde poate să apară cifra, care să depăşească acea cifră ce a solicitat-o Ministerul de Externe. Eu n-am temei ca să nu cred acestui minister.”

Comisia Electorală Centrală a respins un demers al Partidului Comuniştilor, care a cerut neincluderea pe liste suplimentare a cetăţenilor aflaţi ilegal peste hotare şi neadmiterea lor la votare. Reprezentantul comuniştilor la CEC, Artur Reşetnicov, a adus în calitate de argument articolul 53 al Codului electoral. Potrivit acestuia „alegătorii din raza secţiei de votare, care nu sunt înscrişi pe liste electorale, se înscriu pe o listă suplimentară, la prezentarea documentului ce atestă domicilierea lor în permiterul secţiei de votare în cauză”.

Artur Reşetnicov a spus că cetăţenii aflaţi ilegal peste hotare nu pot fi înscrişi pe liste suplimentare, deoarece ei nu dispun de documente ce ar atesta faptul, că sunt domiciliaţi în perimetrul unei secţii din străinătate. În replică, Dumitru Nidelcu a declarat, că argumentul comuniştilor nu se referă la moldovenii care muncesc la negru peste hotare.

Dumitru Nidelcu: „Asta nici nu se cere. Dacă el ar avea acolo domiciliul permanent, atunci sunt cu totul alte condiţii. Noi vorbim despre cetăţenii Republicii Moldova, care temporar se găsesc în ţările respective. Şi numai în acele 20 de ţări, unde noi vom avea secţiile de votare. Şi pericolul, că vor fi folosiţi cei de peste hotare pentru a participa la alegeri, el nu există deloc ca atare. Au fost numite cifrele de 600-800 de mii, pe când noi am expediat în aceste 20 de secţii de votare numai 16 550 de buletine de vot. O cifră foarte concretă. Vreau să vă spun, că la secţia de votare, care se va găsi în Ambasada Republicii Moldova şi în Consulatul respectiv, cetăţenii Republicii Moldova care vin cu documentele respective şi dovedesc că ei au act de identitate, că e cetăţean al Republicii Moldova, el va avea drept de vot. Gata.”

Dumitru Nidelcu a subliniat, că preocuparea Comisia Electorale Centrale este să asigure dreptul tuturor alegătorilor de a participa la vot, iar legalitatea aflării cetăţenilor moldoveni peste hotare nu ţine de competenţa Comisiei. El a spus, că această problemă, care ar fi trebuit să preocupe în permanenţă autorităţile moldovene, nu poate fi soluţionată în cele 45 de zile, cât durează actuala campanie electorală.

Din Chişinău, Alexandru Eftodi, pentru Radio Europa Liberă.
*
Dan Ionescu: Agenţia rusă de ştiri Interfax furnizează astăzi amănunte referitoare la convorbirile pe tema Transnistriei, purtate ieri seara la Harkov de către miniştri de externe rus, ucrainean şi moldovean. Ministrul rus de externe, Igor Ivanov, a reafirmat faptul că Rusia „doreşte ca Moldova să fie o ţară integră şi ca toate chestiunile să fie rezolvate prin mijloace politice, în sensul consolidării integrităţii acestei ţări”.

Problema Transnistriei a format şi obiectul unor discuţii purtate la Lisabona de către preşedintele Adunării Parlamentare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Adrian Severin, cu înalţi oficiali portughezi. După cum se ştie, Portugalia a fost însărcinată să gireze dosarul transnistrean pe parcursul anului 2001, în care România deţine preşedinţia în exerciţiu a OSCE.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG