Linkuri accesibilitate

Nu se pot sări niște perioade de maturizare politică


Ion Sturza
Ion Sturza

Ion Sturza: „E o abordare simplistă atunci când vorbim despre comunişti care au grijă de proletari, de săraci; ei au grijă de ei ca să revină la putere.


Europa Liberă: Cum poate fi depăşit blocajul politic, care s-a creat în Republica Moldova?

Ion Sturza:
„Eu nu-mi doresc alegeri anticipate, de aceea singur pentru mine îmi inventez tot felul de scenarii, ca să nu fie alegeri anticipate. Eu cred, că nimeni din politicienii Republicii Moldova nu riscă să meargă încă o dată la alegeri.”

Europa Liberă: Nici chiar comuniştii? Pe fundalul acestor majorări de preţuri, de tarife?

Ion Sturza:
„E o abordare simplistă atunci când vorbim despre comunişti care au grijă de proletari, de săraci, de preţuri, ş.a.m.d. Ei au grijă de ei ca să revină la putere într-o formă sau alta. Sau cel puţin, să-şi securitizeze poziţiile lor private. De aici e şi toată intriga, de fapt. Nu ideologii, sau grija de ţară.”
Fostul premier Ion Sturza


Europa Liberă: Dar cum poate fi depăşită această criză politică? Prin crearea unei alte coaliţii? Pentru că se vorbeşte tot mai mult despre o eventuală coaliţie între PCRM şi PLDM. E posibil?

Ion Sturza:
„Vă garantez că nu va fi nicio coaliţie între PCRM şi PLDM. Cel puţin coaliţie bilaterală, în doi. Este posibilă o coaliţie largă pe anumite teme specifice.”

Europa Liberă: Eu îmi amintesc o declaraţie, pe care aţi făcut-o Dumneavoastră imediat după scrutinul electoral, spunând că o coaliţie largă pentru alegerea şefului statului şi o coaliţie AIE pentru guvernarea pentru următorii patru ani.

Ion Sturza:
„Exact asta rămâne, deocamdată, o ipoteză de lucru.”

Europa Liberă: Şi credeţi, că PCRM, deputaţii comunişti vor crea această coaliţie largă doar pentru a fi ales şeful statului?

Ion Sturza:
„Bine, şi pentru alte lucruri. Dar şeful statului e mai mult decât un şef al statului, din păcate, pentru Moldova. Este un simbol al puterii, care râvnesc absolut toţi la el. Să nu credeţi, că cineva din cei care astăzi o spun cu nonşalanţă, că nu vrem să fim preşedinţi, că ne ajunge grămăjoara noastră de nisip. Ei toţi se văd preşedinţi. Pentru că la noi s-a creat o impresie extrem de eronată vis-a-vis de funcţia supremă în stat. Că prin ea se poate soluţiona toate problemele.”

Europa Liberă: Deci, un fel de tătucă al naţiunii care rezolvă tot.

Ion Sturza:
„Nu, eu aş accepta un tătuc al naţiunii. Numai că problema e că tătuca ista tare rapid se transformă într-un arogant, într-un dictator. O persoană, care-şi vede de interesele lui proprii şi mai puţin de ţară. Dacă noi am citi atent şi am vedea, care sunt funcţiile reale ale unui preşedinte şi care sunt pârghiile lui real de a influenţa, constituţional vorbind, legal vorbind.”

Europa Liberă: La noi, totuşi, e un regim semiprezidenţial.

Ion Sturza:
„Cu excepţia a două puncte, care sunt în Constituţie – preşedintele numeşte candidatura primului ministru şi că el poate să dizolve Parlamentul. În rest, noi avem republică parlamentară. Ştiţi, sunt câteva lucruri, care, ca de obicei, contează în procesele de soluţionare a conflictelor de orice gen, inclusiv a unui politic, constituţional sau de altă natură. Deci, este Constituţia, sunt legile. Este cutuma şi este bunul simţ.

La noi există Constituţia, sunt legi şi nu există cutumă, şi nu există bun simţ. Eu am sperat până la ultimul moment, că va fi bunul simţ. Dar, totuşi, am intrat în acest impas, care se poate soluţiona doar prin consensul larg. Nici un as din mîinecă, nici o trişare, nici o interpretare a legilor nu va aduce pacea în ţara asta, atâta timp cât nu va fi un consens larg pe problemele, care au adus în blocaj. Şi atunci orice mişcare în continuare poate să fie făcută nu brutal, nu prin impunere. Nu se va primi. Sau prin încălcarea legilor, sau tot felul de trişări sau corupţie politică. Poate să fie doar printr-o reformă a sistemului politic în Republica Moldova, agreat de toţi actorii politici. Ne plac ei, nu ne plac, sunt mai frumoşi, mai de stânga.”

Europa Liberă: Toţi actorii, dar la noi dacă îl agrează unul, nu-l agrează oponentul. Şi invers.

Ion Sturza:
„Atunci - cam cu papa de la Roma când se alege.”

Europa Liberă: Până iese fumul.

Ion Sturza:
„Până ce iese fumul. Până ce nu va fi un consens larg pe reforma politică. Dacă vreţi tătucă a naţiunii, republică prezidenţială – ok. Facem republică prezidenţială. Dacă vreţi republică parlamentară, facem republică parlamentară. Dar această discuţie este iminentă pentru Republica Moldova. Şi în interiorul claselor politice, şi în interiorul elitelor mai largi, şi în interiorul societăţii. Până la alegerile locale nu se va întâmpla nimic.”

Europa Liberă: Nu se va alege preşedintele?

Ion Sturza:
„Nu se va alege preşedintele, asta este un lucru absolut clar pentru mine astăzi. Pentru că nimeni nu-şi doreşte ca să fie ales preşedintele, care ar întări o grupare sau alta. Deci, nimeni nu doreşte ca să fie ales preşedinte din cei care s-au autopronunţat. Că ştiţi, s-au autopronunţat nu numai de politicieni. Şi unii din societatea civilă au ieşit în flang şi au ridicat mîna în sus. Alţii au fost propulsaţi de nişte polittehnologi, provocatori versaţi, „popi Gapon”. Pe care noi îi ştim şi nu vrem să le dăm numele, care au pus într-o situaţie foarte jenantă pe unii oameni foarte destoinici, prin Facebook şi prin altceva. Dar sursa, noi ştim de unde vine ea.

Deci, nu se va alege preşedintele din foarte multe considerente. Vor trece alegerile locale. Bineînţeles că unele formaţiuni politice vor încerca să insiste asupra definitivării termenelor de „rezonabil” şi nimeni nu este cointeresat, sau foarte puţini sunt cointeresaţi ca problema asta să fie suspendată la infinit. Sunt emoţii şi pe plan extern, şi pe plan intern.”

Europa Liberă: Bine, dar şansele domnului Lupu se epuizează.

Ion Sturza:
„Asta sunt – zero.”

Europa Liberă: Şi mîine ar putea fi tot zero.

Ion Sturza:
„Mîine o să fie minus. Dacă el o să insiste în formula care e astăzi. Deşi eu vreau să vă spun cu toată sinceritatea, că am optat şi mi-l doresc pe domnul Lupu ca preşedinte al ţării, al cărui cetăţean sunt eu. Numai că pe domnul Lupu. Nu altceva. Eu chiar zilele astea încerc să-i conving, pe cei care doresc să discute şi cu mine, că avem nevoie de o discuţie largă asupra unei reforme profunde a sistemului nostru politic. Nu vorbesc despre Constituţie.”

Europa Liberă: Vreau să vă întreb – reformă prin adoptarea unei noi Constituţii?

Ion Sturza:
„Bineînţeles. Dar nu o nouă Constituţie.”

Europa Liberă: Domnule Sturza, dar comuniştii, unele voci din fracţiunea PCRM, spun că nici nu toţi deputaţii din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană şi l-au dorit pe domnul Lupu în fruntea statului.

Ion Sturza:
„Mă provocaţi. Repet: eu mi-aş fi dorit ca şeful statului nostru să fie o persoană ca Marian Lupu. Cu toate plusurile şi minusurile lui. Pentru că el şi ca şef de Parlament a început-o, făcând un pas concomitent şi cu stângul, şi cu dreptul. Dar şi-a pierdut echilibrul, cel puţin în faţa multora. Mai bine o făcea cu stângul şi îşi păstra echilibrul. Din păcate pentru Marian Lupu astăzi el nu este dorit de comunişti. Nu este dorit de o mare parte a Alianţe. Şi mai nou şi surprinzător pentru Dumneavoastră - de o mare parte a Partidului Democrat. Şi mai nou, şi mai puţin surprinzător - de către aliaţii formali din exterior a domnului Lupu.”

Europa Liberă: Fie din Est, fie din Vest?

Ion Sturza:
„Nu are importanţă. Nu arăt cu degetul, pentru că nu facem lecţia de geografie astăzi. Dar care au rămas profund dezamăgiţi de calitatea politicianului Marian Lupu. Şi asta e o problemă a lui. E o tragedie a lui. E o vină a lui, s-o spunem sincer. În mare măsură, mie mi-i indiferent omul Marian Lupu, dar nu mi-i indiferent politicianul, care astăzi ne reprezintă ţara pe plan extern. Şi anume din aceste considerente eu nu am astăzi nici o speranţă în aceea, că Marian Lupu va fi ales preşedintele Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Mai nou această insistenţă a PCRM de a identifica o persoană neutră. E posibil pentru actuala conjunctură politică a Republicii Moldova? Pentru că să nu ascundem – domnul Filat a declarat cu text deschis, pe când era referendum, că el se vede în fotoliul prezidenţial.

Ion Sturza:
„Şi n-ar fi un preşedinte rău într-o republică prezidenţială, în care şeful Executivului este preşedintele. Într-o republică parlamentară Filat ar distorsiona total viaţa în ţara asta. Ar distruge orice guvern, orice ordine şi orice regulă în ţara asta. Ar fi Voronin 2 la pătrat. De aceea eu îl văd pe Filat în şeful Executivului. Este tânăr, este ambiţios, este tot ce trebuie să aibă un politician de succes într-un Executiv. Nu într-o funcţie de preşedinte, care noi ne-o dorim.”

Europa Liberă: Ce preşedinte şi-ar dori comuniştii, totuşi? Care să-i slujească pe ei?

Ion Sturza:
„Nu, nu. Un preşedinte, care ar fi altul decât Marian Lupu. Plus, unul... Deci, după umilinţele personale, prin care au trecut comuniştii, ca parteneri politici, ca parteneri de afaceri în ultimii doi ani, ei credeau că au nevoie de o răzbunare. Pentru că aşa-i viaţa. Şi de o siguranţă în viitor. Că cei, care vor veni la butoanele conducerii, nu vor proceda, de fapt, aşa cum au procedat ei de multe ori. De aceea ei dacă nu văd în pesoanele „X”, „Y”, „Z” o garanţie, poate mai puţin pentru formaţiunea politică, cât pentru ei personal, această persoană nu va fi susţinută de ei.

Avem, pe de o parte, dorinţa de răzbunare, care este firească şi undeva, omeneşte, o înţelegem. Pe de altă parte, dorinţa ca cineva să le garanteze nişte lucruri. Lucruri care, în principiu, eu le înţeleg. Pentru că cea mai proastă formulă de a guverna, sau de a conduce, asta e prin răzbunare. Prin a face ceea ce au făcut alţii. Şi totuşi formula asta, că vom găsi din societatea civilă, vom găsi o personalitate şi aşa mai departe – ea are multe lacune. În primul rând, pentru că ea a fost inventată ca un paravan de fum. Am aflat toate tehnologiile, toate planurile, pe care cineva de la Chişinăul a avut tupeul să le trimită chiar şi în exterior. Cu această idee de preşedinte apolitic.”

Europa Liberă: Persoană neutră.

Ion Sturza:
„Persoană neutră. Cum au utilizat tehnologiile informaţionale pentru a plasa chiar nişte fumigenii de genul ăsta. Şi repet, că au făcut un defavor unor oameni de la Chişinău. Deci, atâta timp, cât asta nu va fi o mişcare firească, o noţiune de compromis, care va fi făcută nu din dragul fumigenelor propagandistice, sau de alt gen, - între timp hai să ne soluţionăm problemele -ea nu va fi realizată. Ştiţi, ar putea să fie o formulă de preşedinte, care va ghida societatea în perioada de tranziţie.

Este inevitabilă o perioadă de tranziţie de la formula aceasta ambiguă a sistemului politic şi constituţională, care este, la una nouă, care am spus că va fi. Pentru asta noi avem nevoie de timp. Pentru asta noi avem nevoie de personalităţi, care vor fi implicate ca mediatori. Care vor garanta perioada de tranziţie paşnică, inteligentă, echidistantă, care va garanta lucrurile astea. De aceea nu exclud, că poate să fie un preşedinte, care va avea un mandat limitat ca să gestioneze perioada de tranziţie de la un sistem politic la alt sistem politic. Şi care va garanta, că lucrurile în ţară vor merge la nivel executiv ok. Da? Dar între timp va găsi acest consens politici, care va stabiliza situaţia pentru mulţi ani înainte.”

Europa Liberă: Eu nu cred, că o asemenea persoană poate fi acceptată fie de liderul PLDM, Vlad Filt, fie de acelaş lider PL – Mihai Ghimpu, sau de acelaş PD, în frunte cu Marian Lupu.

Ion Sturza:
„Dar de ce sunteţi atât de negativi faţă de ei? Ei sunt şi ei oameni.”

Europa Liberă: Ei zic aşa, că ei au mers la cetăţean, ei au făcut campanie electorală. Ei şi-au asumat responsabilitate şi acum vine unul care...

Ion Sturza:
„Dar noi nu spunem, că vine unul. Poate să fie oricine din ei preşedintele acesta tranzitoriu. Cu un mandat foarte clar, prin consens de la toate formaţiunile politice. Care nu se va ocupa de redimensionarea pieţei de carne, care nu va aproba şoferii la ambasade, care nu va trimite copii nu ştiu unde la învăţătură peste hotare. Care va avea un mandat foarte clar a periaodei de tranziţie. Şi se va ocupa mai puţin de propagandă şi de PR şi se va ocupa de această perioadă de tranziţie. Este clar, că aceasta trebuie să fie o figură de compromis. Problema fundamentală a coaliţiei e că nu s-a găsit nici o figură de compromis, care ar fi un lider neformal al lor.”

Europa Liberă: Domnule Sturza, dar de ce această lipsă de comunicare şi în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană-2?

Ion Sturza:
„Deci, noi avem infantilismul la nivelul clasei poltice şi avem şi la nivelul elitelor politice. Pe de o parte, aroganţă totală şi, pe de altă parte, depresii şi pesimisme peste o zi. Şi pe de altă parte, dacă vă întâlniţi, şi Dumneavoastră vă întâlniţi destul de des cu ei, care sunt cuvintele cele mai des rostite? „M-am săturat.”

Europa Liberă: Dă-mi putere, ia-o.

Ion Sturza:
„Da, nu vreau ş.a.m.d. Deci, lucruri care se vor depăşi şi în societate, şi la nivelul politic în timp. Nu putem să depăşim nişte perioade de maturizare.”

Europa Liberă: Dar noi vrem astăzi o depăşire a crizei.

Ion Sturza:
„Corect. Egoismele liderilor politici au umbrit orice consens, orice cutumă, şi orice bun simţ, care v-am spus eu.”

Europa Liberă: PCRM, pe de altă parte, nu oboseşte să spună, că vrea o coaliţie largă. Până nu demult vroiau un preşedinte persoană apolitică. Acuma zice, că nu va merge la dialog şi chiar sunt categoric împotriva demarării unui dialog, până nu se stabileşte data alegerii preşedintelui. Şi tot aşa, apar alte şi alte idei.

Ion Sturza:
„Credeţi-mă, că dialogul merge. La toate nivelele. Şi la nivel comercial, şi la nivel politic. Eu consider, că ei încă singuri nu ştiu ce vor. Dacă ei ar cunoaşte ce vor.”

Europa Liberă: Domnule Sturza, eu m-am săturat de acest circ. În faţa opiniei publice, ei vin permanent cu aceste supărări, cu aceste neînţelegeri, cu această lipsă de dialog şi nu ştiu ce. Şi în culise ei îşi dau mîna bine-merci. Îşi fac afacerile mai departe, îşi rezolvă problemele, dar în societate e criză.

Ion Sturza:
„Hai să decuplăm societatea. De ce noi aici la Chişinău suntem atât de cramponaţi de problemele politice, de alegerea preşedintelui?”

Europa Liberă: Dar nu vedeţi, că mai fiecare trăieşte cu această criză politică?

Ion Sturza:
„Sunt lucruri, care ne alimentează de dimineaţă până seara şi ne sustrag de la problemele, care sunt reale.”

Europa Liberă: Da poate le e convenabil politicienilor?

Ion Sturza:
„Nu le e convenabil. Nu le e convenabil, cel puţin Executivul are un plan ambiţios de reforme pe dimesiunea externă, integrarea europeană, mai nou ceva cu Euro-Atlantic. Politicienii şi Executivul au cu ce se ocupa. Şi sunt teme interesante, pe care am putea să le discutăm. Dar noi discutăm... iarăşi ne-au aruncat pisica asta moartă şi noi o rugumăm de dimineaţă până seara, care se numeşte alegerea preşedintelui în Republica Moldova. Parcă chiar ar conta acest preşedinte. Pentru Dumneavoastră ce contează?”

Europa Liberă: Ar putea să nu existe patru ani şi nici să nu se facă simţită lipsa acestui şef de stat.

Ion Sturza:
„Absolut. Noi trebuie să avem aşa un preşedinte. Că mai nou Executivul e mai mult în delegaţii, decât în ţară. Şi alte lucruri de care noi nici să nu ştim de el. Nici să nu ştim cum îl cheamă pe dânsul. Să nu-l considerăm atotputernic şi nu ştiu ce.”
XS
SM
MD
LG