Linkuri accesibilitate

„Putem să intrăm în etapa discuţiilor pe fond”


Eugen Carpov
Eugen Carpov

După discuțiile 5+2 de la Viena, vice-premierul Eugen Carpov speră că Tiraspolul a înțeles gravitatea situației și va dispune eliberarea lui Vardanean și Cazac.










Eugen Carpov: „Am pus problema reluării discuţiilor oficiale politice în acest format. Şi practic avem înţelegerea tuturor participanţilor internaţionali că toate condiţiile necesare pentru reluarea discuţiilor politice există. Urmează să se decidă reprezentanţii regiunii transnistrene şi sper că vom reuşi să purcedem la aceste discuţii. Totodată, Preşedinţia lituaniană a propus ca acest subiect, privind reluarea discuţiilor oficiale, să fie inclus şi în agenda şedinţei următoare, când ne vom strădui să luăm o decizie deja.”

Europa Liberă: Domnule Carpov, dar care ar fi subiectul, care ar putea să deblocheze negocierile mai întâi între Chişinău şi Tiraspol?

Eugen Carpov: „Întrunirea unor condiţii.”

Europa Liberă: Care condiţii?

Eugen Carpov: „Care să creeze climatul acestor discuţii. Noi considerăm că toate aceste condiţii există. Avem un proces de practic un an şi jumătate de când au loc întâlniri, discuţii, consultări. Există suportul şi sprijinul din partea atât a mediatorilor, cât şi a observatorilor în acest proces. Şi există şi rezultate practice privind deblocarea pe anumite segmente în relaţia dintre cele două maluri ale Nistrului. Şi astfel, am încercat să convingem pe toată lumea, că putem să intrăm pe o etapă nouă, care se numeşte discuţii deja pe fond.”

Europa Liberă: Mai planează această neîncredere între partenerii de dialog?

Eugen Carpov: „Eu sper că noi i-am convins, că nu există nici un pericol, cel puţin din partea noastră, pentru nimeni din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Există dorinţa de a relua dialogul politic privind viitorul statut al regiunii transnistrene. Şi în acest sens credem că nu trebuie să fie alte obstacole.”

Europa Liberă: Am citit recent o declaraţie în presă a fostului premier rus, domnul Kasianov, care spunea, că Moscova niciodată până acum nu a vrut să fie soluţionat acest conflict. Cum o comentaţi?

Eugen Carpov: „Eu personal nu am văzut această declaraţie a domnului Kasianov. Dar pot să vă asigur că Federaţia Rusă are suficiente posibilităţi şi instrumente pentru a influenţa pozitiv procesul de negocieri, pentru a veni cu un aport substanţial în vederea apropierii poziţiilor părţilor, care sunt la masa de negocieri. Şi în acest sens încurajăm în permanenţă mediatorii să depună eforturi cât mai conjugate pentru a ne ajuta.”

Europa Liberă: Bănuiesc că un subiect aparte l-au constituit şi recentele cazuri de condamnare a cetăţenilor moldoveni de către structurile de la Tiraspol. Mă refer la cazul Cazac, la cazul Vardanean. Ce poate face Chişinăul? Ce poate face comunitatea internaţională pentru eliberarea neîntârziată a acestor două persoane?

Eugen Carpov: „Subiectul respectiv a fost abordat, evident, de către partea noastră şi am solicitat reprezentanţilor din regiunea transnistreană să decidă neîntârziat eliberarea acestor doi cetăţeni. La fel, ne-am adresat către partenerii noştri internaţionali să depună eforturi pentru ca să obţinem acest rezultat cât mai curând posibil.”

Europa Liberă: Care e reacţia la solicitarea Chişinăului a autorităţilor de la Tiraspol?


Eugen Carpov: „Autorităţile de la Tiraspol urmează să examineze pe interior, care sunt modalităţile practice, dar eu sper foarte mult, că inclusiv prin poziţia instituţiilor internaţionale, inclusiv prin poziţia mediatorilor, reprezentanţii de la Tiraspol au înţeles gravitatea situaţiei şi vor proceda corespunzător.”

Europa Liberă: Ce poate face exteriorul pentru eliberarea lor?

Eugen Carpov: „Şi partenerii, şi noi suntem în dialog permanent cu autorităţile transnistrene asupra acestor cazuri. Ele sunt pe agenda noastră în permanenţă, indiferent de faptul, că ne-am întâlnit la Viena, sau că suntem la Chişinău. Avem reacţii nu doar publice oficiale din partea lor, dar avem şi un dialog în regim de lucru. Căutăm orice modalitate ca să reuşim.”

Europa Liberă: Credeţi că partenerii internaţionali pot cere Tiraspolului să-i elibereze?

Eugen Carpov: „Partenerii internaţionali se află la masa de negocieri. Este evident, că nu orice soluţie poate fi obţinută în dialogul 1+1. Şi atunci, în cazul în care nu se obţine un rezultat imediat şi pozitiv, este absolut necesară intervenţia mediatorilor. Pentru că statutul de mediator prevede nu doar drepturi de a se afla la masa de negocieri, dar şi obligaţiuni de a interveni atunci, când o parte nu procedează corespunzător. Aşa vedem noi rolul mediatorilor. Respectiv, observatorii au şi ei toată capacitatea de a monitoriza procesele şi de a interveni la masa de tratative.”

Europa Liberă: Vedeţi finalitatea acestor cazuri?

Eugen Carpov: „Eu vreau să rămân optimist şi cred că o soluţie pozitivă va fi găsită.”
XS
SM
MD
LG