Linkuri accesibilitate

Exerciții de degustare și cultura calității vinului


Gheorge Arpentin: „o ţară care nu are o piaţă bună în interior nu poate să aibă mare succes în export”.


Suntem în săptămâna vinificaţiei Moldovei, săptâmână care va cuprinde tradiţional Expoziţia internaţională specializată a industriei vinicole „Expovin Moldova’ 2011” şi Concursul internaţional al vinurilor şi băuturilor alcoolice „Chişinău Wines & Spirits Contest’ 2011”. Şi vom discuta în această dimineaţă cu cunoscutul vinificator, preşedintele Uniunii oenologilor din Republica Moldova Gheorghe Arpentin.

Europa Liberă: În primul rând, dle Arpentin haideţi să lămurim din capul locului: la ce folosesc asemenea expoziţii, concursuri, vorbind la general ...

Gheorghe Arpentin
Gheorghe Arpentin:
„Evenimentul de la Chişinău, expoziţia în cauză şi concursul, într-adevăr e o săptămână a vinului şi e un eveniment care se desfăşoară pe parcursul a 20 de ani, acum suntem la ediţia a 20-a. E un eveniment foarte important în lumea vinificatorilor şi pentru consumatori, fiindcă e un loc de întâlnire între profesionişti şi consumatori, un loc de discuţie a problemelor arzătoare a ramurii viti-vinicole, de noutăţile care au apărut în sectorul viticultură şi vinificaţie pe parcursul anului precedent, am în vedere utilaj, echipament, produse auxiliare, tot ce este necesar pentru a face un vin bun.

Timpul arată că expoziţia e un eveniment care la nivel regional, mă refer la regiunea Europa-Centrală, Balcani, ţările CSI, a devenit foarte important, fiindcă dacă luăm concursul care deja s-a petrecut sâmbătă şi duminică a fost un concurs organizat sub înaltul patronaj al Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului un semn de calitate pentru concursul nostru.

Dacă vorbim de concursul care s-a petrecut, acesta este ca un barometru al calităţii vinurilor care sunt în regiune, fiindcă concursul în ultimii ani se poziţionează ca un concurs al ţărilor Mării Negre, fiindcă în lume sunt foarte multe concursuri şi fiecare trebuie să ne găsim locul nostru şi ne-am concentrat asupra ţărilor producătoare de vin din bazinul Mării Negre şi e foarte interesant pentru că Moldova poate să vadă care sunt stilurile de vinuri, care sunt tendinţele, pentru că experţii care sunt acreditaţi pentru concurs sunt persoane foarte cunoscute în lumea vinului şi sunt lideri de opinie în ceea ce priveşte calitatea, stilurile de vinuri”

Europa Liberă: Dle Arpentin, un concurs ca acesta nu este un concurs de frumuseţe. Cei care nu sunt connaisseurs, care nu pricep destul de bine ar zice: ce diferenţă este într-un cabernet de aici şi altul din te miri ce ţară din regiunea respectivă. Cum trebuie să înţelegem acest concurs al vinurilor? Vorbiţi de o anumită tendinţă în vin. La ce vă referiţi, de fapt?

Gheorghe Arpentin:
„Aici trebuie să deschid mai multe paranteze. La un concurs din vinuri nu trebuie să facem desosebire între un cabernet de la noi cu un cabernet din Ucraina, scopul unui concurs e că un grup de experţi care sunt foarte cunoscuţi în lumea viti-vinicolă, experţi acreditaţi pe lângă Organizaţia Internaţională a Vviei şi Vinului se dau cu părerea asupra calităţii. Totul se degustează anonim, noi nu cunoaştem dacă mostra este de cabernet sau merlot. Ei se dau cu părerea faţă de calitatea vinului şi în final consumatorul primeşte un semn de încredere pentru acest vin, dacă el a cucerit o medalie de aur, argint sau bronz.

Ceea ce putem asigura într-un astfel de concurs este că un vin bun întotdeauna va avea medalii, iar un vin care are calităţi mediocre niciodată nu le va obţine. Este un semn de încredere pentru consumator care spune: „Aha, la concursul acesta vinul a obţinut o medalie”. În aşa fel noi ajutăm producătorii de vinuri să câştige în faţa conumatorului, să dinamizeze vânzările, iar pe de altă parte să ridice imaginea vinurilor pe care le producem”.

Europa Liberă: Deci nu este ca la Eurovision, de exemplu, unde simpatiile dictează clasamentul după principiul naţional-patriotic, ca să spunem aşa?

Gheorghe Arpentin:
„Nu e chiar aşa. În comparaţie cu Eurovision, care tot e un concurs, toate mostrele care sunt prezentate la concurs sunt dublu anonimate. Expertul nu cunoaşte ce degustează. El are în faţa lui un vin roşu sau alb X, nu cunoaşte nici ţara. Singura informaţie pe care o posedă degustatorul este anul roadei, ceea ce îl ajută să se orienteze în stilul de vinuri, dar din ce ţară, ce soi, din ce regiune – absolut totul e anonimat, e o regulă de joc. Dacă comparăm cu Eurovision, vă imaginaţi cum cântăreţii ies pe scenă şi nimeni nu cunoaşte de unde sunt şi toţi îi apreciază. Prin anonimat ne străduim să excludem tendinţele de a prefera un vin de la noi sau din altă parte”.

Europa Liberă: Dle Arpentin, dar puteţi să ne spuneţi câte mostre de vin au fost prezentate şi câte aparţin producătorilor autohtoni?

Gheorghe Arpentin:
„În total au fost prezentate 212 mostre şi din acestea 95 sunt străine, restul sunt ale noastre. La un concurs internaţional tot este o regulă, trebuie să avem nu mai puţin de 30 de % de mostre străine. De aceea şi este un concurs internaţional. Îmi amintesc că în anii ʼ90 nu aveam aproape nimic în afară de ţările vecine, România, Ucraina, acum a crescut numărul participanţilor şi vinurile noastre sunt în competiţie cu cele mai bune vinuri. Un juriu care au degustat vinurile spumoase a avut la dispoziţie 29 de probe, cinci erau din Franţa – care este lider în producerea şampaniei. Au fost din Georgia, Rusia, Moldova, Ucraina. Competiţia devine foarte interesantă pentru că avem o diversitate în mostrele prezentate”.

Europa Liberă: Expoziţia „Expovin Moldova” , organizată tradiţional de „Poliproject Exhibitions”, ar fi orientată – cum preciza chiar directorul acestei companii - spre consumatorul din ţară şi ar avea ca scop cultivarea culturii consumului de vin” ... De fapt unde suntem din acest punct de vedere al culturii consumului, de vreme ce rămânem o regiune unde o dată se savurează vinul şi de două ori se dă peste cap tăria... ?

Gheorghe Arpentin:
„Aici, cu părere de rău constatăm că este aşa cum spuneţi. În ultimii ani, mai ales după ceea ce s-a întâmplat în piaţa Rusiei în 2006, „Expovin Moldova” şi-a schimbat accentele fiindcă şi mediul profesional spunea că trebuie să facem ceva, că orice ţară care nu are o piaţă bună în interior nu poate să aibă mare succes în export, ceea ce s-a şi întâmplat. Din 2007 expoziţia este orientată spre consumatorul local. Încercăm să-l aducem pe consumator să nu consume o dată în an vinul şi prioritate să aibă la vodcă, dar să-l aducem la consumul de vinuri la noi în ţară la un nivel satisfăcător pentru ca industria să poată merge înainte”

Europa Liberă: Dle Arpentin, va fi şi un premiu – simpatia publicului, deci vizitatorii vor degusta şi probabil că printr-un mod sau altul va fi identificat vinul simpatia publicului. Din experienţa dvs, cât de des a coincis gustul unui reputat oenolog cu gusturile publicului?

Gheorghe Arpentin:
„Consumatorul iubeşte ceva foarte moale, de obicei iubesc când este prezentă o mică cantitate mică de zahăr, un vin trebuie să fie uşor, foarte fructuos, foarte aromat, e un stil de vin care orice consumator îl recunoaşte şi îi dă foarte bune note. Într-adevăr acest concurs de simpatie este supus la un mic exerciţii de degustare şi aşa stiluri de vinuri întotdeauna câştigă simpatia consumatorilor”.
XS
SM
MD
LG