Linkuri accesibilitate

Sfântul Valentin - sărbătoarea comercializată a iubirii


Există oameni care nu au nevoie de o zi anume pentru a-şi arăta dragostea pentru aproape.

14 februarie, ziua Sfântului Valentin, ziua celor care se iubesc, este o sărbătoare creştină foarte veche, cu rădăcini în diverse practici păgâne. La mijlocul anilor 60 a fost scoasă din calendarul oficial catolic, dar rămâne, după Craciun, poate cea mai comercială şi comercializată sărbătoare. Odată cu căderea comunismului şi a Uniunii Sovietice, Sfântul Valentin şi-a făcut intrarea în forţă pe piaţa est-europeană. Şi în portofelele oamenilor.

Cele mai multe din evenimentele de astăzi, au purtat pecetea zilei îndrăgostiţilor, supranumita ca „Ziua Sf. Valentin”. Fie că a fost vorba de omagiul adus poetului Grigore Vieru care astăzi ar fi împlinit 76 de ani, fie afişarea unui panou al mesajelor de dragoste în holul universităţilor.

Valentina și Ion
Proba ingeniozitatii au disputat-o, fireşte, studenţii. Bunăoară blocul central al Universităţii de Stat din Moldova s-a transformat astăzi într-un oficiu al stării civile. Aici, sub o arcă improvizată, adusă de Organizaţia de tineret al Partidului liberal-democrat, tinerii îndrăgostiţi au putut să-şi oficializeze relaţia pentru o zi.

Aşa cum au făcut-o studenţii Valentina şi Ion: „Am făcut oficierea căsătoriei într-o zi. Se acordă acest certificat mirilor Ion şi Valentina şi atât. Blocul încheierii căsătoriei, blocul central al USM şi termenul de valabilitate – 24 de ore. Pentru noi mai importante sunt sentimentele, ce e scris pe hârtie e doar oficiere”.

Distracţia tinerilor care acceptau să se căsătorească pentru o zie a fost urmărită de portăresele universităţii. Printre ele şi doamna Zinaida Pavlova: „Of, nu ştiu, e tare greu, acuma nu te prea gândeşti la dragoste, acum te gândeşti cum să faci o capică şi să ai o bucăţică de pâine în casă, când sunt şi astea este şi dragoste, este tot. ”

Starea de spirit a Zinaidei Pavlova am regăsit-o şi la câţiva trecători de la care am căutat să aflu dacă mai e loc pentru dragoste când suflă vântul prin buzunare.

- „Nu prea îţi arde a dragoste la câte probleme sunt”

- „Eu nu prea cu sărbătorile. În ziua de azi trebuie să ne gândim la viaţa pe care o avem, la mâncare, la sănătate şi la toate câte se petrec în ţară. Nu ştim când vom avea un preşedinte la locul lui, să ne dea pensie bună, să avem ce mânca, cu stomacul gol cam dragostea nu face”.

Motivând că se gândesc la oamenii care nu prea cred în dragoste pe stomacul gol, un grup de politicieni între care şi fostul ministru al apărării, Valeriu Pleşca au chemat partidele politice din parlament la dialog. Un dialog pentru ceea ce ei au numit „reanimarea sistemului politic din Republica Moldova”:

„Noi, cetăţenii, alegătorii, am delegat împuternicirile noastre deputaţilor pentru a făuri, a construi ţara şi, inclusiv, sistemul politic. Din păcate, acea majoritate politică existentă nu are un punct de vedere unic privind depăşirea situaţiei de criză, în primul rând alegerea preşedintelui”.

Şi pentru că dragostea poate fi... diversă, Coaliţia pentru Nedescriminare şi Amnesty International au organizat un flash-mob pentru a arăta că fiecare persoană are dreptul la dragoste. Indiferent de culoarea pielii, limba pe care o vorbeşte sau din ce ţară vine.

Iulia Marcinschi: „Am vrut să atragem atenţia că dragostea este diferită şi sunt diferite cupluri, diferite categorii de persoane care, la fel, îşi manifestă dragostea însă din păcate nu toţi pot să şi-o manifeste liber. Dragostea poate şi este diferită chiar şi în Moldova”

Aşa că zeci de tineri s-au sărutat în centrul capitalei fată cu fată sau băiat cu băiat.

Desigur nu toată lumea participă la evenimetele prilejuite de “Ziua Sf. Valentin”. Dovadă e grupul creat pe reţeaua de socializare Facebook, sub denumirea “Anti-Valentine's Day”. Ideea iniţiatorilor a fost că există oameni care nu au nevoie de o zi anume pentru a-şi arăta dragostea pentru aproape sau preferă ziua neaoşă a îndrăgostiţilor - Dragobetele.
Previous Next

XS
SM
MD
LG