Linkuri accesibilitate

Proteste de stradă la Teheran, Saana, Bagdad și Bahrain


Demonstrație la Teheran
Demonstrație la Teheran

Scînteia revoltei izbucnită în Tunis și Egipt se răspîndește în lumea musulmană

Sute de oameni au protestat la Bagdad astazi impotriva coruptiei la nivel inalt si au cerut conditii mai bune de viata. 2000 de protestatari s-au adunat in centrul capitalei Yemenului Sanaa, in ciuda interventiilor violente ale politiei, politia din Bahrain a folosit gaze lacrimogene si gloante de cauciuc impotriva protestatarilor siiti, iar in Iran mii de oameni au iesit pe strazi in ceea ce ei au numit un mars in spijinul egiptenilor si tunisienilor. O zi marcata de proteste – unele mai mici, altele mai mari, altele cu potential exploziv.

Cei mai multi protestatari s-au adunat in centrul capitalei Iraniene, Teheran intr-un mars interzis de autoritati si organizat de gruparile pro democratice conduse de cei doi fosti contracandidati ai presedintelui Ahmadinejad din alegerile din vara lui 2009, Mir Hussein Musavi si Mehdi Karroubi. Cei doi politicieni au fost impiedicati sa participe la mars. Iranienii iesiti pe strazi catre piata Libertatii, nu scandau nici un fel de lozici, ci doar au mers pasnic catre centru Teheranului. Politia si militiile Basij a intervenit cu bastoane de cauciuc, gaze lacrimogene si legaturile telefonice si de internet au fost intrerupte in zonele in care se aflau protestatari. Jurnalistii straini nu au avut acces in zonele in care s-au adunat protestatarii. Este prima „iesire masiva” in strazi in Iran, din decembrie 2009, cind, in urma ciocnirilor violente dintre protestatari si politie, 8 oameni au murit.

In capitala Yemenului s-au adunat 2000 de protestatari care au cerut demisia guvernului, in ciuda apelurilor la calm ale autoritatilor. In urma protestelor masive de ieri din Sanaa au avut loc ciocniri violente cu politia si mai multi protestatari au fost arestati. Printre ei si un jurnalist de la agentia germana de stiri DPA. Lozincile scandate de yemeniti au fost identice cu cele egiptene. Presedintele Ali Abdulah Saleh a promis ca nu va mai candida pentru un nou mandat de presedinte in 2013 si a promis reforme politice.

La Bagdad sute de oameni au protestat impotriva coruptiei la nivel inalt si cerind locuri de munca si conditii normale de viata, precum electricitate si acces la apa potabila. „Guvernanti, luati aminte la ce s-a intimplat in Egipt si Tunisia”, scandau protestatarii la Bagdad, care au anuntat o manifestatie mai ampla pentru 25 februarie.

„Vedem uneori”, a spus astazi presedintele de la Ankara Abdulah Gul la conferinta de presa comuna cu presedintele Iranului Mahmud Ahmadinejad, ca lideri si presedinti de tara nu asculta cererile natiunilor lor, iar oamenii trec la actiune pentru a-si vedea solicitarile indeplinite”. Gul a cerut guvernelor din Orientul Mijlociu sa ia in seama cererile populatiei.

Sfat ce se pare ca a fost auzit astazi la Ramalah, in teritoriile palestiniene, unde guvernul a demisionat astazi, iar presedintele Autoritatii Palestinene, Mahmud Abas l-a insarcinat pe acelasi premier sa formeze un nou guvern. Alegeri locale, parlamentare si prezidentiale sunt anuntate in Teritoriile Palestiniene pentru aceasta vara.
XS
SM
MD
LG