Linkuri accesibilitate

Alţi şomeri?


Miniştrii deveniţi şomeri urmează să primească cîte 42 de mii de lei.


Noi avem o legislaţie MINUNATĂ, atîta doar că ea nu e prea respectată...” Această idee am auzit-o mereu de-a lungul ultimelor decenii. Tot felul de politicieni, jurişti, intelectuali, analişti, ne-au împuiat urechile cu ea. Reieşea din spusele lor că legile moldoveneşti sînt aproape infailibile, ba chiar mai bune decît ale statelor occidentale democratice, şi că numai proasta lor aplicare nu ne permite să devenim în doi timpi şi trei mişcări o Elveţie a Estului.

Mărturisesc din capul locului că nu sînt jurist de meserie şi nici nu cunosc bine vreuna din legislaţiile ţărilor. De aceea, le-am dat mai mereu crezare specialiştilor care îmi lăudau legile Republicii Moldova. Se vede că, într-adevăr, toate problemele noastre se trag din neîndeplinirea legilor. Probabil, asta e buba noastră.

A existat însă mereu şi un amănunt care făcea să mi se strecoare în suflet un soi de neîncredere. Am întîlnit în aceeaşi perioadă, adică în ultimii 20 de ani, o sumedenie de concetăţeni care făceau cu ou şi cu oţet legislaţia Moldovei, care ziceau cu năduf că legile ţării sînt proaste sau croite pentru binele conducătorilor. Oameni care avuseseră de furcă cu procesele judiciare şi care încercau să-mi explice anumite carenţe ale articolelor din diferite legi. Nu înţelegeam mare lucru, dar feţele lor crispate, boţite de indignare, mi s-au întipărit în minte.

Zilele astea am întîlnit din nou cîţiva oameni foarte nemulţumiţi de o lege. Oamenii citiseră articolul Şomeri de lux de pe site-ul Ştireazilei.md. În articol se spunea că statul are grijă de politicienii rămaşi fără funcţii. Cum? Foştii vicepremieri, miniştri şi viceminiştri, cei din guvernul Filat 1, beneficiază acum de o indemnizaţie de 6 salarii lunare. Aşa e legea. Doi foşti vicepremieri, acum şomeri, au luat deja cîte 48 de mii fiecare. Iar miniştrii deveniţi şomeri urmează să primească cîte 42 de mii de lei.

Oamenii pe care i-am întîlnit erau foarte decepţionaţi de existenţa unei asemenea legi. „Pai, parcă un simplu şomer are parte de atîta bănet? Parcă el, dacă nu e funcţionar şi-şi pierde lucrul, primeşte un ajutor de 6 salarii depline? Nu, doar 3 salarii. Ce fel de lege e asta? Şi de ce viceminiştrii trebuie să-şi ia toţi banii deodată pentru 6 luni? Şi de ce miniştrii ar trebui să aibă aceste ajutoare dacă peste o lună-două ar putea din nou să aibă o funcţie de conducere?” m-a întrebat un vecin vizibil iritat.

Nu ştiu ce să-i spun. Parcă avea dreptate, şi parcă nu avea. Nu sînt totuşi mulţi miniştri şi munca lor e importantă pentru ţară. Dar vouă, stimaţi ascultători, cum vi se pare această lege?
XS
SM
MD
LG