Linkuri accesibilitate

Dezamăgire față de refuzul președintelui Mubarak de a ceda puterea


Vedere aeriană a protestelor din Piața Tahrir la Cairo
Vedere aeriană a protestelor din Piața Tahrir la Cairo

Mubarak: „Am decis să deleg răspunderile constituţionale prezidenţiale vicepreşedintelui”.


Preşedintele egiptean Hosni Mubarak a înşelat aşteptărilor celor care sperau să-şi anunţe astă-noapte demisia. În loc să spună că pleacă de la putere după peste două săptămâni de proteste, veteranul de la Cairo şi-a reafirmat numai decizia de-a nu candida la un nou mandat în septembrie. Detalii are Mircea Ţicudean.

Milioane de egipteni au aşteptat astă-noapte în pieţele şi străzile marilor oraşe discursul în care preşedintele Hosni Mubarak urma să facă un anunţ important pentru ţară. La Cairo, la Washington şi în capitalele europene, oameni politici şi analişti dădeau ca aproape sigură demisia, iar la burse preţul petrolului a scăzut brusc, în anticiparea marii schimbări de la Cairo. Până la urmă, schimbarea s-a dovedit mult mai modestă.

„Am decis să deleg răspunderile constituţionale prezidenţiale vicepreşedintelui (Omar Suleiman)”, a anunţat liderul de 82 de ani al Egiptului, arătându-se convins că ţara va trece cu bine peste actuala criză.

Mubarak a spus că nu are probleme să asculte vocea tinerilor egipteni, dar într-o aluzie străvezie la apelurile occidentale de-a înlesni tranziţia paşnică la democraţie, a insistat că el nu acceptă „ordine din străinătate”.

În Piaţa Tahrir din Cairo, epicentrul marilor proteste de stradă din ultimele săptămâni, atmosfera s-a întunecat brusc după ce demonstranţii, care au urmărit discursul pe un mare ecran, şi-au dat seama că preşedintele nu-şi dă demisia. Mulţimea estimată la un sfert de milion de oameni, care se pregătise toată seară să sărbătorească victoria, a început din nou să scandeze loznici anti-Mubarak.

Mulţimi mari de demonstranţi s-au îndreptat spre palatul prezidenţial, de unde tocmai le vorbise la televizor preşedintele. Între timp, vicepreşedintele Suleiman a apărut şi el pe micul ecran, cu apeluri la calm. Vicepreşedintele egiptean le-a cerut demonstranţilor să plece acasă şi să ignore „elementele străine” care n-au alt ţel decât să „slăbească Egiptul” şi să creeze „haos”. Suleiman a dat asigurări că procesul tranziţiei a început deja şi că va continua discuţiile cu opoziţia.

Unul dintre cei dezamăgiţi de deznodământul evenimentelor de peste noapte, politicianul din opoziţie Mohamed El Baradei a avertizat într-un mesaj Twitter că Egiptul „va exploda” şi că numai armata poate salva ţara.

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama, ministrul de externe al Germaniei Guido Westerwelle şi alţi lideri occidentali au spus după discursul lui Mubarak că anunţul nu este cel aşteptat. Şeful diplomaţiei germane a declarat chiar că acum grijile pentru soarta Egiptului sunt mai mari decât înaintea discursului.

După apariţiile televizate ale lui Mubarak şi Suleiman, o bună parte din demonstranţii din Piaţa Tahrir au plecat spre case, cu excepţia a câteva mii care petrec de mai multă vreme zi şi noapte în piaţă. Liderii lor au promis însă că astăzi va fi în Egipt încă o „zi a mâniei”.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG