Linkuri accesibilitate

Scumpetea nu sperie adepții Sfîntului Valentin


„Dacă cresc preţurile asta nu înseamnă că trebuie să ne închidem în casă şi să nu ieşim nicăieri.

Există oare oameni care nu se lasă impresionaţi de avalanşa de majorări de preţuri şi criza politică?

Un anunţ despre săptămîna filmului romantic găzduit de cinematograful Gaudeamus din Chişinău, cel din preajma căminelor din strada Pan Halipa, m-a făcut curioasă să aflu cine acceptă astăzi să dea cam a zecea parte din bursă ca să vadă un film, cînd l-ai putea urmări bine-mersi la tv sau descărca de pe internet? Nu-i asta o adevărată risipă cînd toată lumea e panicată de valurile de scumpiri?

Întrebarea i-am adresat-o Lidiei Troianovski, managerul cinematografului Gaudeamus, care recunoaşte că a contat pe popularitatea crescîndă a sărbătorii Sf. Valentin . „Un segment destul de mare de spectatori de-ai noştri e tineretul, care se bucură de orice posibilitate de a serba, de a se veseli şi de a se distra, deci noi am hotărît să preconizăm această săptămînă către această dată. Probabil că aceasta e vîrsta cea mai fericită, cînd tu trăieşti cu ziua de azi. Ei sînt cei care trăiesc din banii părinţilor. Părinţii oricînd se vor strădui şi le vor da banii necesari pentru studii, distracţii şi celelalte. Ei oricînd o să găsească aceşti 20-30 de lei”.

La cîţiva paşi de cinematograf, în staţia transportului public, mi-a atras atenţia mulţimea de flori scoase la vînzare de micii comercianţi care la fel contează pe sărbătoarea îndrăgostiţilor. I-am întrebat pe vînzători cum le merge afacerea, în condiţiile în care toată lumea se plînge de facturi şi preţuri înfricoşătoare.

Victor: „Dacă o să le trebuiască, o să cumpere… Oricum cumpără, floarea tăt timpul trebuie să meargă. Da altfel cum? Zile de naştere, pur şi simplu atenţie, mulţi îndrăgostiţi.”

Fireşte am căutat să stau de vorbă şi cu acei care, loviţi de săgeţile lansate de ştrengarul Cupidon, ar trebui să ajungă în plasa întinsă de diverşii întreprinzători. În căutarea unui loc sigur am mers într-un magazin unde ştiam că se împachetează cadourile. În faţa vitrinelor împodobite cu inimioare şi cărţi poştale am dat de două studente care tocmai căutau ceva pentru 14 februarie.


- „Dacă cresc preţurile asta nu înseamnă că trebuie să ne închidem în casă şi să nu ieşim nicăieri. Oricum trebuie să ne obişnuim cu asta. Eu cred că dacă vrei să-i arăţi omului că îl iubeşti şi ţii la el poţi să scoţi din buzunar şi îţi permiţi.”

Europa Liberă: Dar tu cîţi bani ai putea să scoţi din buzunar pentru ...

- „Cred că maxim pentru felicitare 50 (de lei)”.

În drum spre birou am trecut pe lîngă nelipsita tarabă cu cărţi de pe strada Columna, unde am observat aceleaşi inimioare şi animăluţe întruchipînd starea amorezată. O întreb pe librăreasă dacă este căutată această marfă de ocazie.

- „Am impresia că în acest an interesul este mai mare. Şi copiii cumpără, şi cei maturi, şi părinţii pentru copii. Şi tinerii pentru iubiţii lor cumpără. Astăzi a venit cineva şi a cumpărat de 300 de lei, pentru clasa 1. Şi copiii iată au venit astăzi şi-au cumpărat de 70 de lei. De ce oamenii trebuie să ţină seama de preţuri? Sufletul trebuie să fie mai important, dragoste trebuie să fie. Oamenii se iubesc, de aceea vin şi cumpără.”

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG