Linkuri accesibilitate

Condamnarea lui Ilie Cazac alertează OSCE


În sprijinul lui Ilie Cazac
În sprijinul lui Ilie Cazac

Ion Manole: „Este nevoie de aplicarea justiţiei naţionale. Funcţionarii moldoveni par că percep Transnistria ca pe o entitate recunoscută.”


Familia lui Ilie Cazac, tânărul de 24 de ani, fost angajat al fiscului din Tighina subordonat administratiei de la Tiraspol, arestat primăvara trecută de mgb-ul transnistrean, a anunţat că fiul lor a fost condamnat ieri de o instanţă din Tiraspol la 14 ani de închisoare pentru trădare de ţară şi spionaj în favoarea Moldovei, acuzaţie identică cu cea pentru care a ajuns în detenţie şi jurnalistul Ernest Vardanean. Verdictul a fost dat după un proces de care s-a desfăşurat cu uşile închise şi în care tânărul a pledat nevinovat. Autorităţile de la Chisinau au reacţionat printr-o declaraţie în care au apreciat aceasta decizie drept o sfidare la adresa drepturilor fundamentale ale omului. Activiştii pentru apararea drepturilor omului au criticat însă din nou autorităţile moldovene pentru incapacitatea de a apăra cetăţenii din regiunea nestreană.


Stela Surchicean
Mama lui Ilie Cazac, Stela Surchicean spune de indata ce a aflat de la avocat despre sentinta, a tinut sa mearga la Chişinău, unde isi are sediul misiunea OSCE, in speranta ca va obtine barem niste explicatiile pe care este putin probabil sa le obtina de la cei care l-au judecat pe fiul ei. Femeia a avut o discuţie cu şeful misiunii, Philip Remler, după care a ieşit la jurnalişti la fel de derutată precum a intrat.

Stela Surchicean: „Am vorbit cu dl. Philip Remler. Mi-a spus că se fac toate demersurile diplomatice necesare şi că va cere să fie lăsat să se întâlnească cu fiul meu. Eu nu înţeleg pentru ce copilul meu este închis. Deja de un an este închis şi mai are 13 de stat. Pentru ce?”

Într-o declaraţie emisă ieri seara, Guvernul de la Chişinău a calificat drept „ilegală şi nefondată” această nouă condamnare, pe care o crede „o sfidare la adresa drepturilor fundamentale ale omului”. Guvernul a mai anunţat că va continua să depună eforturi pentru eliberarea necondiţionată a lui Ilie Cazac şi Ernest Vardanean, jurnalistul condamnat mai devreme în urma aceleiaşi învinuiri.

Iata ce a declarat astazi Europei Libere ministrul justiţiei, Alexandru Tănase: „Eu m-aş abţine să numesc această farsă ca şi procedură judiciară şi cu atât mai mult nu aş spune că este vorba despre o condamnare. Din punct de vedere legal, nu s-a schimbat nimic în situaţia ambelor persoane chiar din momentul în care au fost lipsite de libertate. Chiar dacă aveau un avocat, tot nu s-ar fi schimbat nimic. Acestea nu sunt autorităţi, acestea nu sunt instanţe. Autorităţile moldoveneşti nu recunosc şi nu vor recunoaşte vre-odată sentinţele şi oricare acte judiciare care sunt emise pe teritoriul controlat de separatişti. Dar nu putem aplica mecanismele necesare de protecţie a drepturilor omului atâta timp cât nu există un fundal necesar.”

Pe de altă parte, organizaţia Promo Lex militantă pentru drepturilor omului în regiunea transnistreană, critică într-un comunicat autorităţile de la Chişinău pentru ceea ce califica drept „ineficienţă” în apărarea cetăţenilor săi din stânga Nistrului. Solicitat de noi, Ion Manole, liderul acestei organizaţii, ne-a explicat ce ar putea intreprinde administraţia de la Chişinău pentru cei doi deţinuţi de la Tiraspol.

Stela Surchicean și Ion Manole (în dreapta)
Ion Manole: „Nu trebuie să sperăm la CEDO. Aici este nevoie de aplicarea justiţiei naţionale. Atâta timp cât instanţele de judecată nu examinează dosare şi poliţia şi procuratura nu-şi fac treaba, avem ceea ce avem. Şi mai grav este că, deja, funcţionarii moldoveni percep regiunea ca pe o entitate recunoscută.”

Ion Manole mai spune că oficialii de la Chişinău ar trebui să insiste ca cele două cazuri să ajungă pe agenda negocierilor oficiale în format 5+2, dacă aceste negocieri vor fi reluate. El a regretat, de asemenea, faptul că plângerile depuse la CEDO de familiile lui Vardanean şi Cazac au fost admise spre examinare de instanţa internaţională în regim ordionar şi nu in conditii de urgenţă cum spera organizaţia.

Ilie Cazac a fost arestat de serviciile speciale transnistrene la începutul primăverii trecute, el fiind angajat al fiscului de la Tighina după absolvirea unei universităţi de la Chişinău. La 16 decembrie, anul trecut şi ziaristul Ernest Vardanean a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru acuzaţii similare. După arestarea celor doi, Tiraspolul a acuzat serviciile speciale moldoveneşti că ar racola tineri transnistreni veniti la studii la Chişinău pentru a-i folosi apoi ca spioni în regiunea transnistreană, acuzaţie respinsă cu tărie de către Serviciul de Informaţii şi Securitate.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG