Linkuri accesibilitate

La Cairo se protestează pentru a 15-a zi consecutiv - bugetarii în grevă


Ministrul de externe Aboul Gheit avertizează că armata ar putea interveni dacă „aventurierii” se pun în fruntea procesului de reforme.


În Egipt şoferii de autobuz şi angajaţii transportului public din capitala Cairo s-au alăturat miilor de salariaţi din sectorul de stat care fac grevă în semn de protest faţă de greutăţile economice.

Între timp, mii de protestatari continuă să ocupe Piaţa Tahrir din Cairo, epicentrul demonstraţiilor care durează de peste două săptămâni. Mulţi protestatari stau zi şi noapte şi în preajma clădirii Parlamentului, continând să ceară demisia preşedintelui Hosni Mubarak.

Într-un interviu acordat televiziunii Al-Arabiya, ministrul egiptean de externe Aboul Gheit a avertizat că armata ar putea interveni dacă „aventurierii” se pun în fruntea procesului de reforme.

Ieri, într-un interviu acordat unei televiziuni americane, acelaşi ministru s-a plâns de poziţia Statelor Unite faţă de evenimentele din Egipt. Aboul Gheit a spus că Statele Unite vor să impună Egiptului, un mare prieten şi aliat, politica pe care Washingtonul o consideră cea mai bună.

Într-o aluzie transparentă la îndemnul vicepreşedintelui american Joe Biden la o tranziţie rapidă în Egipt, ministrul egiptean a mai spus că la Cairo tranziţia a şi început prin schiţarea unei foi de parcurs spre o nouă conducere.

Ministrul de externe egiptean a mai spus aseară că ţara sa nu poate ridica starea de urgenţă, aşa cum a cerut vicepreşedintele Biden, tocmai acum, când pe străzile Egiptului se află 17.000 de criminali scăpaţi din puşcării în haosul provocat de proteste.

Vecinii Egiptului au sugerat şi ei Statelor Unite să nu grăbească prea tare schimbările de la Cairo şi să nu retragă de îndată sprijinul pentru vechiul lor aliat, Hosni Mubarak.
Se relatează chiar că regele Arabiei Saudite ar fi spus că în cazul abandonării de către americani a lui Mubarak, saudiţii vor avea grijă să-l sprijine, prin metode neprecizate.

Între timp, la Washington, consilierul adjunct al securităţii naţionale Ben Rhodes a negat că administraţia Obama s-ar grăbi în mod nejustificat. Oficialul american a recunoscut că în ultimele zile Egiptul a luat unele măsuri care pot fi considerate schimbări – dar a adăugat că ele nu sunt suficiente ca să se poată spune că în Egipt ar fi început o tranziţie autentică spre democraţie.

În ceea ce pare să fie o nouă concesie făcută opoziţiei, procuratura de la Cairo a anunţat astăzi începerea urmăririi penale sub acuzaţia de corupţie a trei foşti miniştri şi unui oligarh din partidul de guvernământ.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG